Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

F 35 - Τουρκία : Μέχρι το τέλος της χρονιάς η απόφαση

04.06.2013 | 10:50
Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Μέχρι τέλη του τρέχοντος έτους  θα ληφθεί η απόφαση για αγορά του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς F-35 ανακοίνωσε ο Τούρκος υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας κ. Μουράτ Μπαγιάρ (Murad Bayar) .

Η συμβολή της τουρκικής βιομηχανίας στο κοινό αυτό πρότζεκτ μέχρι στιγμής ήταν ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 Τα έσοδα που αναμένονται μακροπρόθεσμα για την Τουρκία από το κοινό σχέδιο κατασκευής πολεμικού αεροσκάφους τύπου F-35, είναι 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Η  τουρκική υπηρεσία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM), έχει κάνει ήδη  προσφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες για μεγαλύτερη τουρκική συμμετοχή στην κατασκευή του F-35 ( κυρίως σε τμήμα της ατρακτου).

 <<Κρίσιμη συμφωνία>>

 Η τουρκική κρατική TV που παρουσίασε την ειδηση σχολίασε ότι η πρόκειται για <<κρίσιμη συμφωνία>> με την οποία η Τουρκία ενισχύει τις δυνάμεις της και ότι το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας δίνει ώθηση στις τεχνολογικές επενδύσεις.
Η Τουρκία έχει δεσμευτεί ότι θα αγοράσει δυο F-35 για εκπαίδευση των πιλότων και  σύμφωνα με περυσινές δηλώσεις του κ Μπαγιάρ οι παραγγελίες << θα καθοριστούν καθώς το F-35 θα αναπτύσσεται καθώς σήμερα υπάρχουν μερικές δυσλειτουργίες με τα αεροπλάνα, οι οποίες εξετάζονται” είχε πει.

Οι κωδικοί
Πάντως από την αρχή η  Τουρκία έχει κάνει γνωστό ότι σχεδιάζει να αγοράσει 100 F-35 αεροπλάνα έχοντας προϋπολογισμό περίπου 16 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ για καιρό διαπραγματεύονταν για τους “κωδικούς”  των δύο F-35 που η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει από τις ΗΠΑ  αλλά και για υπόλοιπα αεροσκάφη.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινό σχέδιο κατασκευής του νέας γενιάς F-35,  συμμετέχουν 9 χώρες μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ