Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φαμπιούς:"Μετά το Κομπάνι, πρέπει να σώσουμε το Χαλέπι"

04.11.2014 | 09:49
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς καλεί σήμερα τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στο Χαλέπι, τη δεύτερη συριακή πόλη που απειλείται τόσο από τις δυνάμεις του ΙΚ , όσο και από τις στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού.
"Μετά το Κομπάνι, πρέπει να σωθεί το Χαλέπι", γράφει ο Λοράν Φαμπιούς σε άρθρο του που δημοσιεύεται από τις εφημερίδες Le Figaro, Washington Post και Al Hayat.
"Σήμερα το Χαλέπι αντιμετωπίζει την απειλή να βρεθεί ανάμεσα στα βαρέλια με εκρηκτικά του συριακού καθεστώτος και τους σφαγείς του Daech (Ισλαμικό Κράτος)", γράφει ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

"Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ και το Daech είναι οι δύο όψεις της ίδιας βαρβαρότητας" που έχουν ως στόχο "την εξόντωση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης". "Εάν εγκαταλειφθεί το Χαλέπι, 300.000 άνδρες,γυναίκες και παιδιά καταδικάζονται σε μία τρομακτική μοίρα: φονική πολιορκία υπό τις βόμβες του καθεστώτος και την βαρβαρότητα των τρομορκατών του Daech", γράφει ο Λοράν Φαμπιούς.

"Η εγκατάλειψη του Χαλεπίου θα καταδικάσει τη Συρία σε πολυετή βία. Θα είναι ο θάνατος κάθε πολιτικής προοπτικής και θα οδηγήσει στον κατακερματισμό της χώρας υπό την ηγεσία όλο και περισσότερο ακραίων αρχηγών και στην εξαγωγή του εσωτερικού χάους της Συρίας προς τους ήδη ευάλωτους γείτονές της, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Ιορδανία".

"Η Γαλλία δεν μπορεί να δεχθεί ούτε τον κατακερματισμό της Συρίας, ούτε την εγκατάλειψη των κατοίκων του Χαλεπίου σε μία τρομακτική μοίρα. Για τον λόγο αυτόν, μαζί με τους εταίρους μας στον συνασπισμό, θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο Χαλέπι. Με δύο ξεκάθαρους στόχους: την ενίσχυση της υποστήριξής μας προς την μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση και την προστασία του πληθυσμού από τα δίδυμα εγκλήματα του καθεστώτος και του Daech. Μετά το Κομπάνι, πρέπει να σώσουμε το Χαλέπι", καταλήγει ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τον διεθνή συνασπισμό για το γεγονός ότι έχει επικεντρώσει τα αεροπορικά πλήγματα στο Κομπάνι, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η πόλη-κλειδί σήμερα στη Συρία είναι το Χαλέπι.

Το Χαλέπι, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Συρίας, είναι χωρισμένη από τον Ιούλιο 2012 ανάμεσα σε τομείς που τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, στο δυτικό τμήμα της και τομείς που τελούν υπό τον έλεγχο των καθεστωτικών δυνάμεων, στο ανατολικό τμήμα της.

Η Γαλλία συμμετέχει στις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ, όχι όμως και στη Συρία, όπου στις επιχειρήσεις συμμετέχουν οι ΗΠΑ και αραβικές χώρες. Η γαλλική στρατηγική στη Συρία συνοψίζεται στην παροχή βοήθειας προς τη μετριοπαθή αντιπολίτευσης, χωρίς συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες, σύμφωνα με το Παρίσι, κινδυνεύουν να ενισχύσουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ο Λοράν Φαμπιούς στο άρθρο του δεν διευκρινίζει με ποιον τρόπο υπολογίζει η Γαλλία να συμμετάσχει στη διάσωση του Χαλεπίου.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ