Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Ευρωβουλή το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι

28.09.2012 | 00:18
Ερώτηση για το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό στην θαλάσσια περιοχή κοντά στο Φαρμακονήσι, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής προς την Επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ και αρμόδια για την FRONTEX κ. Malmström.

Στην αρχή της ερώτησης του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, περιγράφει το επεισόδιο που σημειώθηκε στις χθες 26/9/2012 στις 3 τα ξημερώματα όταν «τουρκική ακταιωρός που είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, απαίτησε από σκάφος της FRONTEX με πλήρωμα από την Σλοβενία, που περιπολούσε κοντά στο Φαρμακονήσι, να απομακρυνθεί, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Μετά από ενημέρωση των ελληνικών αρχών από την FRONTEX κατέπλευσε ελληνικό σκάφος της ακτοφυλακής και υπήρξε μετωπική σύγκρουση των δύο σκαφών, απασφαλίστηκαν όπλα και από τις δύο πλευρές, και ευτυχώς δεν είχαμε θερμότερο επεισόδιο».

Στη συνέχεια της ερώτησης του ο Ν. Χουντής αναφέρθηκε σε ανάλογο επεισόδιο που είχε σημειωθεί στις 8.9.2009,  όταν «ελικόπτερο της Frontex με δύο Λετονούς χειριστές που πάλι στο Φαρμακονήσι δέχτηκε παρενόχληση μέσω ασυρμάτου από το τουρκικό ραντάρ της Ντάτσα, με απαίτηση να αποχωρήσει από την περιοχή και να υποβάλει σχέδιο πτήσης», και σημείωσε ότι στην απάντηση που έδωσε τότε η ίδια η κα. Malmström ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου ( Σουηδική Προεδρία) είχε τονίσει, μεταξύ άλλων ότι, «στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων... ΕΕ έχει ζητήσει από την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλών, πηγές συγκρούσεων ή μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις και τη δυνατότητα ειρηνικής επίλυσης διαφορών».

Καταλήγοντας την ερώτησή του ο Ν. Χουντής, ζητά από την κα. Malmström «να αποφανθεί με βάση τις αναφορές που ασφαλώς έχει υποβάλει ο κυβερνήτης του σκάφους της FRONTEX, αν το σκάφος έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα όπως ώφειλε, αφού περιπολεί εντός των ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων», τόνισε ότι το επεισόδιο αποτελεί «νέα προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας εκ μέρους της Τουρκίας» και «κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να πάψει η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας»
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ