Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Φαρσοκωμωδία "εξοπλισμών"... σε δύο πράξεις

08.03.2014 | 20:39

Του Κων. Φράγκου*

Με βραδυνό σακάκι και ένα
λευκό παπιγιόν ή σκούρα γραβάτα, οποιοσδήποτε,
ακόμη και ένας πολιτικός ή χρηματιστής,
μπορεί να θεωρηθεί πολιτισμένος.
Όσκαρ Ουάιλντ


Ξεσκαρτάροντας το αρχείο μου, πράγμα που κάνω σπανίως, ανεκάλυψα δύο έγγραφα. Αρχικά τα είχα προς καταστροφή με κριτήριο της ημερομηνία τους. Σε δεύτερη ματιά είδα ότι μπορούσαν, πριν καταστραφούν, να με βοηθήσουν να στήσω μια εύθυμη ιστορία.
Δεν μου αρέσει η τυμβωρυχία, ούτε οι ανασκαφές. Μου μυρίζουν μούχλα. Όταν όμως τα ευρήματα μπορεί να έχουν ενδιαφέρον, από την εύθυμη πλευρά τους, τα περιεργάζομαι. Στην ουσία, δεν λένε πια τίποτα, όταν έχουμε πλέον, την βεβαιότητα ότι ζούμε μέσα σε μια χαβούζα από την οποία δύσκολα θα βγούμε, πώς να γυρίσεις το βλέμμα στο 2000 και να προβληματισθείς με τα τότε τεκταινόμενα, όταν πέρισυ, μόλις, γίνονταν στα Αντισταθμιστικά το «Έλα να δεις» χωρίς να ιδρώνει το ούς κανενός; Το περίμενε κανείς ότι οι ίδιοι άνθρωποι που θα φιλοτεχνούσαν τις συμβάσεις ΑΩ – κομπίνες τα «χρυσά» χρόνια 1996 – 2004 θα ερχόντουσαν, οι ίδιοι επαναλαμβάνω, με περίσσιο θράσος, να τις υλοποιήσουν το 2011 – 12 – 13 χωρίς να τους ενοχλεί κανείς; Ας έλθουμε όμως στο αντικείμενο. Θ’ αρχίσω κάπου που δεν θα σας προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον αλλά, τελικά, θα φθάσω κάπου που θα σας κάνω να χαμογελάσετε.

Η μηχανογράφηση του ΝΙΜΤΣ

Φθινόπωρο 1995: Κυβέρνηση αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου. Κυβερνήτης η κ. Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου με σύμβουλο την κ. Λούκα Κατσέλη. Υπουργός Άμυνας ο κ. Μάκης Αρσένης.
Έχουν περάσει 10 χρόνια από την σκανδαλώδη αγορά του αιώνα και τα «πλούσια» Αντισταθμιστικά, που θα έδιναν ώθηση στην Ελληνική ανάπτυξη και τις Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες απεδείχθησαν ένα μεγάλο φιάσκο. Είχαν πραγματοποιηθεί ψιλοπράγματα. Υπάρχει ένα πρόγραμμα ΑΩ στον ορίζοντα με ενδιαφέρον για τα τρωκτικά της εποχής. Η μηχανογράφηση του ΝΙΜΤΣ.
Την διεκδικούν αρκετά από τα «αρμόδια» Γραφεία που είχαν ιδρυθεί τότε υπό το όνομα Eligible parts και που είχαν σκοπό την νομή και λεηλασία των ΑΩ με την βοήθεια ασφαλώς, ευσυνείδητων υπηρεσιακών παραγόντων.
Ένα από αυτά ήταν η HITEC AE (με Πρόεδρο τον μακαρίτη Βλ. Καμπούρογλου, τον μετέπειτα διάσημο με την υπόθεση TOR-MI και τον περίεργο θάνατό του) με έδρα την οδό Μεσογείων 76. Η εταιρεία αυτή «κολλημένη» στους μηχανισμούς του κυβερνώντος κόμματος ασχολείτο, κυρίως, με τηλεφωνικές εγκαταστάσεις και μικροοργανώσεις Γραφείων, Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής. Ουδεμία σχέση ή εμπειρία είχε με μηχανογράφηση Νοσοκομείων. Έσπευσαν αρκετές εταιρείες να προτείνουν στο ΥΕΘΑ λύσεις με αντίστοιχες τιμές μεταξύ των οποίων η αμερικάνικη SAIC (αυτή που ανέλαβε αργότερα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων) που διέθετε τμήμα Νοσοκομείων, εξαιρετικά ειδικευμένο. Ζήτησε, αν θυμάμαι καλά, 500 εκ. δρχ. για το έργο το οποίο θα χρηματοδοτείτο από τα ΑΩ των εταιρειών ESL/TRW (Ραδιογωνιόμετρα Στρατού Ξηράς) DASSAULT (Μαχητικά MIRAGE) και MARTIN MARIETA (Μαχητικά F-16).
Η εντελώς ανύπαρκτη στο χώρο HITEC με την κραυγαλέα βοήθεια Υπερπαράγοντα προτάθηκε από το ΥΕΘΑ/Διεύθυνση ΑΩ (τότε δεν υπήρχε ΓΔΕ) στις παραπάνω εταιρείες (τους τονίσθηκε η «επιθυμία» της Κυβέρνησης) για την πραγματοποίηση του έργου έναντι του ποσού 1,2 δις δρχ. Ουδεμία έκπληξη στο ακροατήριο γιατί αυτό ήταν συνήθης πρακτική πάσης διεφθαρμένης Κυβέρνησης.

Η συνέχεια…..

Την 5η Μαρτίου 1996 υπογράφηκε η υπ’ αριθμ. 3/96 σύμβαση μεταξύ ΓΔΕ/ΑΩ (μόλις ιδρύθηκε η ΓΔΕ) και της HITEC με αντικείμενο την μηχανογράφηση του ΝΙΜΤΣ.
Ο χρόνος πέρατος της εργασίας είχε καθορισθεί το 20μηνο, δηλαδή το τέλος του 1997. Η HITEC λόγω, ακριβώς της παντελούς άγνοιας του αντικειμένου αλλά και της βεβαιότητας ότι ουδείς θα την ελέγξει, έκανε κάτι, στοιχειώδεις, εργασίες που η αξιοπιστία τους δεν μπορούσε να εκτιμηθεί εφόσον δεν ολοκληρώθηκε το έργο και στις 23 Μαρτίου 2000 (δηλ. 3 χρόνια μετά τη λήξη της συμβατικής υποχρέωσής της να παραδώσει το έργο) κρίθηκε έκπτωτη! Miracolo, miracolo ανεφώνησαν οι περιοικούντες την ΓΔΕ. Οποία ταχύτης……
Στη συνέχεια το ΝΙΜΤΣ επεχείρησε μηχανογράφηση με άλλη εταιρεία. Δεν γνωρίζω τον βαθμό της επιτυχίας της. Μέχρι το 2005 έβλεπε κανείς σε διάφορες γωνίες του κτιρίου του Νοσοκομείου τεράστιες ή μικρές μεταλλικές ντουλάπες που ήταν τα κατάλοιπα της εργολαβίας της HITEC. Εν τω μεταξύ είχαν χορηγήσει στην ανάδοχο εταιρεία πιστοποιητικά πραγματοποίησης τμηματικών εργασιών ώστε να μπορεί να εισπράττει ανάλογα ποσά από το τίμημα.
Σημειώνω ότι το έργο προέβλεπε 11 φάσεις, πραγματοποιήθηκαν (;) οι 6 για τις οποίες η HITEC εισέπραξε, όπως προανάφερω.

Και μια Βαρβιτσιώτειος ερώτηση
Ο τότε Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ι. Βαρβιτσιώτης υπέβαλε σχετική ερώτηση στο ΥΕΘΑ (4961/4.02.02) με την οποία, πέραν των άλλων ρωτούσε τον τότε Υπουργό κ. Γιάννο Παπαντωνίου και τα εξής:
Επεβλήθησαν στην HITEC ποινικές ρήτρες λόγω της εγκατάλειψης του έργου; Υπήρχαν στη σύμβαση τέτοιες ρήτρες;
Γιατί ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος μετά 3 χρόνια από της διακοπής του έργου;
Πόσα εισέπραξε, τελικά, η HITEC;
Ποιοι εξέδιδαν τα πιστοποιητικά πληρότητας εργασιών ώστε η HITEC να εισπράττει;

Και η απάντηση

Το σύνηθες περιεχόμενο από το Υπουργείο σε απάντηση ερωτήσεων τέτοιας φύσεως ήταν γενικά «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».
Όντως η απάντηση του Υπουργείου (Φ900α/2869/5007/18-02-02) ήταν σ’ αυτό το μοτίβο.
Δεν απάντησε στα βασικά, παραπάνω, ερωτήματα αλλά κατέληξε σε κάτι το σημαντικό:
Στις 23/03/2000 η HITEC κηρύχθηκε έκπτωτη και αποκλείσθηκε μονίμως από τις προμήθειες των ΕΔ. Το ίδιο ισχύει και για τον Πρόεδρο της Βλ. Καμπούρογλου που έχει χαρακτηρισθεί έκπτωτος δηλ. persona non grata.
Παρελήφθη ν’ αναφερθεί αν στην σύμβαση είχαν προβλεφθεί ρήτρες και ποιες, από την ΓΔΕ, και ποιοί εξέδιδαν τα πιστοποιητικά πραγματοποίησης των φάσεων ώστε να δικαιούται η εταιρεία εισπράξεων. Έπρεπε να συγκαλυφθεί το σύστημα το οποίο εργαζόταν «αόκνως» για τα ΑΩ επί Άκη και στη συνέχεια.

Και μετά;
Αν δεν μπορείς να δεις
την αστεία πλευρά των γεγονότων
τότε δεν έχει καταλάβει τίποτα.
Κώστας Μητρόπουλος

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια, από τις πολλές, αθλιότητες που γίνονταν στα ΑΩ την εποχή εκείνη, οπότε λογικά, δεν θα άξιζε ν΄ αναφερθεί.
Γιατί όμως την εξιστόρησα; Για το happy end. Τρεις μήνες ή τέσσερις μετά την καταδίκη της εταιρείας και του Προέδρου της, που την εξέδωσε η ΓΔΕ/ΥΕΘΑ, συνέβη το παρακάτω, σπαρταριστό, επεισόδιο.

Ο μακαρίτης Καμπούρογλου, ως εντιμότατος πλέον εκπρόσωπος της DRUMILAN, ενεφανίσθη μία ωραία πρωία στην ΓΔΕ, κατήλθε από την πολυτελή MERCEDES του, εγένετο δεκτός με τιμές από τον τότε Γεν. Διευθυντή DR. Αντώνη Κάντα και του επεδόθηκε βεβαίωση πραγματοποίησης των ΑΩ των TOR-MI ενώ δεν είχε γίνει ούτε μία βίδα!

Ο κ. Γενικός, όπως πληροφορήθηκα, ευχαρίστησε, επί πλέον, τον εκπρόσωπο της DRUMILAN για την συνέπεια της εταιρείας πραγματοποίησης των υποχρεώσεών της.
Ο δεύτερος παρέλαβε την βεβαίωση, μετέβη πάραυτα στην Τράπεζα, όπου παρέλαβε την εγγυητική επιστολή των 25 εκ. $, την διεβίβασε στην έδρα της εταιρείας στην Κύπρο απ’ όπου «έφυγαν» προς Ελβετία τα «φιλοδωρήματα» που αναλογούσαν στους εγχώριους φίλους.
Κοντολογίς η ΓΔΕ κήρυξε τον μακαρίτη έκπτωτο και σε λίγο καιρό το λησμόνησε και τον υποδέχθηκε μετά βαΐων και κλάδων για να τον φιλοδωρήσει με 25 εκατομμυριάκια δολάρια! Απίστευτο;

Ερωτηθείς αργότερα ο κ. Κάντας απάντησε ότι υπήρξε θύμα των υφισταμένων του, τους οποίους εμπιστευόταν και οι οποίοι τον παραπλάνησαν και τον οδήγησαν στην υπογραφή ψευδούς βεβαίωσης.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε, αργότερα, στην Εισαγγελέα τον φάκελο χειρίσθηκε η τότε Αντιεισάγγελεας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ραΐκου (και νυν Αντιεισαγγελέας Εφετών, προϊσταμένη της Ομάδας καταπολέμησης διαφθοράς). Στις 4 Μαρτίου 2009 (πριν 5 ολόκληρα χρόνια) πρότεινε την παραπομπή για κακουργηματικές πράξεις πλειάδας Αξιωματικών και υπαλλήλων της ΓΔΕ. Την υπόθεση ανέλαβε τακτικός ανακριτής και από τότε δεν έχουμε νεότερα. Μήπως πρέπει να επέμβει πάλι η κ. Ραΐκου;
Προσθέτω ακόμα και την παρακάτω πληροφόρηση:
Στις 28 Απριλίου 2011 ο τότε βουλευτής (ΛΑΟΣ) κ. Γιάννης Κοραντής υπέβαλε ερώτησε στη Βουλή και προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη ζητώντας να πληροφορηθεί την τύχη της ανακριτικής δικογραφίας ΑΒΜΩ 2008/54 (ΑΩ TOR-MI). Η απάντηση που πήρε ήταν άκρως διαφωτιστική! «Εισήχθη στον 3ο Ειδικό Ανακριτή την 03-03-09 και έκτοτε εκκρεμεί σ’ αυτόν». Δηλαδή άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Μήπως ο κ. Καστανίδης ήθελε να επιβραδύνει την εξέλιξη; Ερωτώ, μήπως;
Προκύπτουν, λοιπόν, τα εξής ερωτήματα:
Ποιος έδωσε εντολή τον DR-PROFESSOR Κάντα να υπογράψει αβλεπεί την ψεύτικη βεβαίωση; Πόσα του υποσχέθηκε για μερτικό;
Ποιος, επίσης, πίεσε την ιεραρχία της ΓΔΕ, με τεράστια πείρα στα ΑΩ να υπογράψει, στη σειρά, την κάλπικη εισήγηση; Πόσα υπεσχέθησαν στον καθένα;
Βρέθηκαν οι λογαριασμοί στην Ελβετία και ποιους αφορούν; (Έγκυρες πληροφορίες φέρουν ότι οι εμπλεκόμενοι όταν έμαθαν ότι διερευνάται η υπόθεση έσπευσαν, τρομοκρατημένοι και πανικόβλητοι, ν’ αναζητήσουν μεγάλους δικηγορικούς οίκους στην Ελβετία, πληρώνοντας ακόμη και τριπλάσιο ποσό απ’ αυτό της μίζας, για να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς).
Ιδού πώς από το Νοσοκομείο φθάσαμε στο TOR-MI γιατί το φαύλο καθεστώς της ΓΔΕ δεν φρόντισε να λάβει μέτρα μετά την «καταδίκη» του Καμπούρογλου, γνωρίζοντας καλά με ποιον συναλλάσσεται.

*Ο Κων. Φράγκος είναι Υπ/γος ε.α. Αναλυτής Αμυντ. Θεμάτων
Συγγραφέας – DEA Σορβόννης στα Αμυντικά
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ