Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Φρένο" στο τείχος στα τουρκο-συριακά σύνορα

09.11.2013 | 00:09
''Φρένο'' στην κατασκευή τείχους στα τουρκο-συριακά σύνορα βάζουν οι αντιδράσεις του κουρδικού κόμματος BDP καθώς η δημιουργία του φράχτη αποκόπτει στα δυο τον κουρδικό λαό που βρίσκεται από την μια μεριά ( Τουρκία) και την άλλη των συνόρων (Συρία).
 
.Υποστηρικτές του BDP - περίπου 50.000 - έκαναν συγκέντρωση και διαμαρτυρία  στην πόλη Νουσαϊμπίν για το υπό κατασκευή τείχος ενός χιλιομέτρου,όπου ο κ. Ρεσάτ Καϊμάζ του BDP μίλησε για προσωρινή αναστολή της κατασκευής του.
Κατά την ομιλία του στο συλλαλητήριο BDP, ο κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε ότι δεν μπορούσε να παραμείνει σιωπηλός. «Μπορεί να έχει σταματήσει η κατασκευή του τείχους, αλλά τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Τα σύνορα πρέπει να ανοίξουν για το διασυνοριακό εμπόριο και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Προειδοποιούμε ανοιχτά την κυβέρνηση ενάντια στις προσπάθειες διαίρεσης του κουρδικού λαού», σημείωσε.
Μετά τη διαδήλωση μια μεγάλη ομάδα πολιτών βάδισε προς τα σύνορα και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τη διαλύσει. Οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια της σύγκρουσης, που κράτησε περίπου τρεις ώρες 
Εν τω μεταξύ, η Δήμαρχος του Νουσαϊμπίν, κυρία Αϊσέ Γκεκχάν τερμάτισε χθες την απεργία πείνας, που είχε ξεκινήσει διαμαρτυρόμενη για το τείχος - εισήχθη όμως στο νοσοκομείο

Η Δήμαρχος, που είναι στέλεχος του  BDP, πριν δυο χρόνια είχε αποστομώσει  όσους από το βαθύ τουρκικό κραστος είχαν αντιδράσει εναντίον τεπειδή είχε χρησιμοποιήσει τον όρο ''Κουρδιστάν'' :
<<Δεν θα απαντήσω ξεχωριστά σε αυτούς που αντέδρασαν. Έχω όμως μια πρόταση για αυτούς που αντιδρούν. Αμέσως ας κοιτάξουν τα σελτζουκικά και οθωμανικά έγγραφα. Η περιοχή όπου ζούνε οι Κούρδοι λέγεται ¨Κουρδιστάν¨. Θα μπορέσουν μήπως να χαρακτηρίσουν ως προβοκατόρικη και ηττοπαθής την χρήση του όρου Κουρδιστάν στο σύνταγμα του 1921, στα έγγραφα και στους χάρτες της εποχής ;>>, ειχε πει το΄τε. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ