Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Fotros: Το νέο UAV του Ιράν με ακτίνα δράσης 2000 χιλιόμετρα

18.11.2013 | 14:31
Το Ιράν παρουσίασε σήμερα ένα μη επανδρωμένο αεροπλάνο που μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους, ανακοινώνοντας πως η ακτίνα δράσης του φτάνει τα 2.000 χιλιόμετρα, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το Fotros παρουσιάσθηκε ως το μη επανδρωμένο αεροπλάνο με τη μεγαλύτερη ακτίνα δράσης που έχει κατασκευαστεί ως τώρα από το Ιράν. Το βεληνεκές αυτό του επιτρέπει να φθάσει στο Ισραήλ, το οποίο απέχει από το Ιράν χίλια χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή.

"Το μη επανδρωμένο αεροπλάνο Fotros έχει ακτίνα δράσης 2.000 χλμ. και μπορεί να πετάξει σε ύψος 25.000 ποδών και η διάρκεια πτήσης του είναι από 16 ως 30 ώρες", δήλωσε στη διάρκεια τελετής ο υπουργός Άμυνας Χοσεΐν Ντεγκάν.
"Μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις αναγνώρισης ή να φέρει πυραύλους αέρος-εδάφους για στρατιωτικές επιχειρήσεις", πρόσθεσε.

Η ιρανική τηλεόραση έδειξε εικόνες του μη επανδρωμένου αεροπλάνου κατά την απογείωση, κατά την προσγείωση και εν πτήσει.Σύμφωνα με τον Ντεγκάν, το Fotros μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αποστολές επιτήρησης αγωγών πετρελαίου και αερίου καθώς και των οδών και των συνόρων της χώρας.
Το αεροσκάφος δοκιμάσθηκε "με επιτυχία" και "δείχνει πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τους εχθρούς δεν αποτελούν εμπόδιο για την πρόοδο στην αμυντική βιομηχανία", διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Το Ιράν έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό πρόγραμμα κατασκευής μη επανδρωμένων αεροπλάνων προκαλώντας την ανησυχία των ΗΠΑ και των δυτικών χωρών.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι Φρουροί της Επανάστασης, η επίλεκτη στρατιά του καθεστώτος, είχαν ανακοινώσει τη μαζική παραγωγή του μη επανδρωμένου αεροπλάνου "Σάχεντ 123" με ακτίνα δράσης 1.700 χλμ., ικανού φέρει οκτώ πυραύλους και να πετάει επί 24 ώρες χωρίς διακοπή. Ο Σάχεντ 123 παρουσιάσθηκε το Σεπτέμβριο του 2012.

Την ίδια εποχή, το Ιράν είχε επίσης παρουσιάσει το αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο "Γιασίρ" με ακτίνα δράσης 200 χλμ. και ικανό να πετάει σε ύψος 4.500 μέτρων, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ιρανικός στρατός είχε επίσης ανακοινώσει την παραγωγή του επιθετικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου Ραντ-85.
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ