Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φρεγάτα Έλλη: Δημοσιευμένη η νηοψία στο τουρκικό αλιευτικό σκάφος “MURAT TERZI”

05.01.2018 | 14:24
Δημοσιευμένη στο τριμηνιαίο περιοδικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ήταν η νηοψία στο αλιευτικό σκάφος “MURAT TERZI”, από τη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία επέβαινε στη φρεγάτα ΕΛΛΗ. Πρόκειται για το περιστατικό που έφερε στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ανδρέας Λοβέρδος, προβαίνοντας στην καταγγελία ότι δεν πραγματοποιήθηκε ο σχετικός έλεγχος, καθώς όπως αναφέρει στην ερώτηση του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο “επειδή πήρε τέτοιες εντολές ανέκρουσε πρύμναν και απομακρύνθηκε από το σημείο του συμβάντος”

Ωστόσο όπως φαίνεται και στο απόσπασμα από την Ναυτική Επιθεώρηση, που αναδημοσιεύει το OnAlert η συγκεκριμένη “αποστολή” του πολεμικού πλοίου, είναι καταγεγραμμένη στις δραστηριότητες που πάγια περιλαμβάνονται στο επίσημο περιοδικό του ΓΕΝ. Συγκεκριμένα στον τόμο 176 του τεύχους 596, αναφέρεται ότι: “ Την 26η Μαΐου ομάδα “ΜΥΑ/ΛΣ η οποία επέβαινε στη Φ/Γ ΕΛΛΗ, εκτέλεσε νηοψία στο ύποπτο αλιευτικό σκάφος “MURAT TERZI” σημαίας Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της ν.Κρήτης”.

Το χρονικό σύμφωνα με το ΓΕΝ

Σε ανακοίνωση μάλιστα, που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, διαψεύδει ότι δεν πραγματοποιήθηκε η νηοψία στο τουρκικό αλιευτικό, και υποστηρίζει ότι την 25η Μαΐου 2016 η φρεγάτα ΕΛΛΗ που συμμετείχε στην Άσκηση PHOENIX EXPRESS 2016, αφού έλαβε τη διαταγή μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έπλευσε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, προς διερεύνηση της πληροφορίας. Αναφέρει δε ότι εντόπισε το ύποπτο σκάφος μεταμεσονύκτιες ώρες της 26 Μαΐου 2016, περί τα 100 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης.

Σε πρώτο χρόνο πραγματοποίησε διαδικασία αναγνώρισης (HAILING) και διαπίστωσε ότι πρόκειται για το αλιευτικό σκάφος MURAT TERZI, σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε προς το λιμάνι της Τύνιδας. Στη συνέχεια το ΓΕΝ διέταξε, να εκτελεστεί διαδικασία νηοψίας (BOARDING) με τους κομμάντο της Ελληνικής Ακτοφυλακής που ήδη επέβαιναν στη φρεγάτα “ΕΛΛΗ”, στο πλαίσιο της Άσκησης PHOENIX EXPRESS. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΝ, οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή (άνεμοι Βόρειοι-Βορειοανατολικοί έντασης 8Β) κατέστησαν απαγορευτική “την καθαίρεση λέμβου από τη φρεγάτα για τη διεξαγωγή της νηοψίας”.

Η φρεγάτα ΕΛΛΗ ακολούθως διετάχθη να οδηγήσει το MURAT TERZI στο λιμάνι της Ιεράπετρας. Κατά την κίνηση αυτή, παρατηρήθηκε, όπως φαίνεται και στο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, η ρίψη στη θάλασσα αριθμού σάκων από το MURAT TERZI. Η εν λόγω ενέργεια καταγράφηκε από την κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας του πλοίου. Τελικώς, τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Μαΐου, και αφού βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες, εκτελέσθηκε νηοψία επί του MURAT TERZI, από την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, χωρίς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, “να εντοπισθούν ύποπτα ευρήματα.”

Το χρονικό σύμφωνα με τον Α. Λοβέρδο

Από την πλευρά του ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστηρίζει στην ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ότι το περιστατικό συνέβη ένα 24ωρο μετά, δηλαδή τη νύχτα της 27ης προς την 28η Μαΐου 2016.

Ο κ. Λοβέρδος κάνει λόγο “για μια ακολουθία περιστατικών, που είναι τουλάχιστον ανεξήγητα…” υποστηρίζοντας ότι “ενώ από τους άνδρες της φρεγάτας με το σύστημα αναγνώρισης νυκτός φαινόταν καθαρά οτι το πλήρωμα του ύποπτου πλοίου στη θέα της φρεγάτας έρριπτε στη θάλασσα μεγάλα δέματα που, συμφωνα με το σήμα που έλαβε το Λιμενικό, περιείχαν ναρκωτικές ουσίες, εντούτοις η φρεγάτα αφού παρέμεινε επί πολλές ώρες και επόπτευε ούτε πλησίασε ούτε προέβη σε καμία ενέργεια εναντίον των ναρκο-μεταφορέων”. Καταγγέλλει μάλιστα ότι αυτό συνέβη “επειδή πήρε τέτοιες εντολές ανέκρουσε πρύμναν και απομακρύνθηκε από το σημείο του συμβάντος.”

Και θέτει μάλιστα τρία ερωτήματα:

Α. Γνωρίζει, επιβεβαιώνει ή διαψεύδει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσα αναφέρονται στην παρούσα ερώτησή μου; Είναι το συγκεκριμένο βίντεο αποδεικτικό υλικό για πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν;

Β. Γιατί παρότι είχε την σχετική αρμοδιότητα, αφού επρόκειτο προφανώς για παράνομη μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Έλλη» έλαβε εντολή να μην επιχειρήσει εναντίον των μεταφορέων ναρκωτικών ουσιών, αλλά να παρακολουθεί για πάνω από μισή ώρα, όπως αποτυπώνεται στο βίντεο, το πλήρωμα του πλοιαρίου να πετά στη θάλασσα τα ναρκωτικά;

Γ. Ενημερώθηκαν οι αρχές του κράτους της Ε.Ε. που μας έστειλε το σήμα για τον χειρισμό της υπόθεσης από ελληνικής πλευράς;

Δ. Θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας να καταθέσετε στην Βουλή των Ελλήνων τα σχετικά δελτία συμβάντων τόσο του Λιμενικού Σώματος όσο και της φρεγάτας «Έλλη» για τα όσα αναφέρονται στην παρούσα ερώτηση; 

Διαβάστε: Φρεγάτα ΈΛΛΗ: Η απάντηση του ΓΕΝ στις καταγγελίες Λοβέρδου
Διαβάστε: Ο Λοβέρδος ζητάει εξήγησεις από τον ΥΕΘΑ για περιστατικό με τη φρεγάτα "Έλλη"

 

ΣΧΟΛΙΑ