Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Υπουργείο Άμυνας

FREMM: Oι φρεγάτες που στέλνει ο Μακρόν - ΒΙΝΤΕΟ

20.04.2018 | 18:06
Ποιες είναι οι δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM που αναμένεται να ενταχθούν στον στόλο του Ελληνικού ΠΝ το καλοκαίρι του 2018; Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα οι δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM που έρχονται στη χώρα μας κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Languedoc και η Aquitaine. Οι φρεγάτες θα ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από τη συμφωνία Αθήνας και Παρισιού, όπως ήδη έχει γνωστοποιηθεί.

Αξίξει να σημειωθεί ότι σε επιστολές, οι οποίες αντηλλάγησαν σε ανώτατο πολιτικό (Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν) και σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Γάλλοι εμφανίστηκαν να κατανοούν απολύτως το περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης τουρκικής απειλής, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθεί να εντείνεται. 

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας

Οι γαλλικές φρεγάτες, με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους (κατηγορίας stealth)  δε διαθέτουν απλώς αντιαεροπορικά συστήματα αυτοάμυνας, όπως οι φρεγάτες που διαθέτει τώρα το ΠΝ, αλλά έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν αντιαεροπορική προστασία περιοχής και να αποτελέσουν παράγοντα κυριαρχίας σε ανοιχτή θάλασσα.


Οι φρεγάτες FREMM είναι η "Ευρωπαϊκή φρεγάτα πολλαπλών αποστολών". Σχεδιάστηκε από τις εταιρείες DCNS/Armaris (Γαλλία) και Fincantieri (Ιταλία) για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές και κατασκευαστές τους πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο πολεμικό πλοίο. Με εξαιρετικές δυνατότητες στον αντιαεροπορικό αλλά και ανθυποβρυχιακό πόλεμο και εξοπλισμένο και με την ναυτική έκδοση των πυραύλων Scalp.

Στην Ελλάδα θα παραδοθεί ο και ο τύπος Aquitaine (γαλλικής κατασκευής) της συγκεκριμένης φρεγάτας, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012. Η FREMM έχει εκτόπισμα 6.000 τόνους και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους (50 χλμ./ώρα), ενώ το πλήρωμα έκαστης θα είναι από 143 άτομα. Διαθέτει αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα MBDA SYLVER A43 VLS με 16 πυραύλους Aster-5 και πυροβόλο Leonardo OTO Melara 76 χιλιοστών, καθώς και πολυβόλα και άλλα φορητά οπλικά συστήματα. Τέλος, φέρει 8 αντιαεροπορικούς πυραύλους EXOCET, αλλά και τορπίλες ΜU 90 που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Παραδίδονται τον Αύγουστο στο Πολεμικό Ναυτικό 

Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Αύγουστο με τον πλήρη εξοπλισμό τους. Η διάρκεια ενοικίασης με leasing, θα είναι πέντε χρόνια, ενώ μετά το πέρας της πενταετίας, η χώρα μας θα λάβει τη φρεγάτα, υπερσύγχρονης τεχνολογίας τύπου BELH@RRA. Μέσα στο επόμενο διάστημα, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την τελική αγορά των φρεγατών, ενώ η ετήσια μίσθωση φτάνει στα 100 εκ. ευρώ για την κάθε μία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωνε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ότι θα στηρίξει τη χώρα μας "αν απειληθεί από την Τουρκία". Όπως δήλωσε συγκεκριμένα: H Γαλλία είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να συμπαρασταθεί σε κάθε κράτος-μέλος όταν απειλείται ή υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του.

Βίντεο: H φρεγάτα Languedoc

 

Bίντεο: Η φρεγάτα Aquitaine

wikipedia, www.naval-group.com

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ