Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

FT: Είναι υποχρεωμένες οι ΗΠΑ να έχουν σύμμαχο την Κίνα - Ανάλυση

02.07.2018 | 05:30
Σιγά σιγά, η Κίνα έχει αναλάβει τον de facto έλεγχο σε μεγάλο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Έχει κατασκευάσει τεχνητά νησιά που στη συνέχεια τοποθετήθηκε στρατιωτικός εξοπλισμός πάνω τους. Έχει χρησιμοποιήσει πολιτικά αλιευτικά σκάφη για να διεκδικήσει ανεπίσημη κυριαρχία, έστειλε έπειτα πλοία ακτοφυλακής ή το ναυτικό της για να τα προστατεύσει. Μέσω των τακτικών που προσομοιάζουν με μικρές φέτες σαλαμιού, που αποτελούν σταδιακά βήματα τα οποία όμως δεν είναι αρκετά μεγάλα για να προκαλέσουν μια απάντηση από τον αντίπαλό της, τις ΗΠΑ, έχει αλλάξει τα γεγονότα στα ύδατα.

Τώρα, το Πεκίνο απέρριψε τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να ασχοληθεί με το θέμα. Ο πρόεδρος Xi Jinping είπε στον αμερικανικό υπουργό άμυνας Jim Mattis στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα δεν θα αποδώσει "μία ίντσα" της κρίσιμης υδάτινης οδού μέσω της οποίας περνάνε, εμπορικές συναλλαγές, 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Αυτή ήταν μόνο μια αναδιατύπωση της μακράς θέσης του κ. Xi. Μια θέση ωστόσο που το Πεκίνο εμφανιζόταν επιφυλακτικό να δηλώσει δημοσίως, ακόμη και πριν από μια δεκαετία. Τώρα, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν πιο ξεκάθαρα ότι οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να ελέγχουν τα ύδατα γύρω τους.

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας - σε μέρη από τα οποία πολλές γειτονικές χώρες εγείρουν θαλάσσιες αξιώσεις - ενώνει έναν κατάλογο παγκόσμιων σημείων ανάφλεξης που περιλαμβάνει την Ουκρανία, τη Συρία και την Κορεατική χερσόνησο. Είναι μια άλλη αρένα στην οποία η πτώση της αμερικανικής δύναμης και της Pax Americana, η οποία έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την ειρήνη και βοήθησε στην άνοδο της Ασίας στην ευημερία, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Η Κίνα αγνόησε την απόφαση του 2016 του δικαστηρίου στη Χάγη, σύμφωνα με την οποία οι εδαφικές της αξιώσεις σε μεγάλο μέρος της θάλασσας ήταν άκυρες. Σε αυτό βοήθησε η συνθηκολόγηση των Φιλιππίνων - η οποία έλαβε την υπόθεση στη Χάγη το 2013 - καθώς ο Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτ στράφηκε από τις ΗΠΑ στο εμπόριο δικαστηρίων και στις επενδύσεις αντί της Κίνας. Ωστόσο, η υπόθεση έχει επισημάνει την προθυμία του Πεκίνου να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τώρα μια επιλογή: να δεχτούν την υφέρπουσα κινεζική ηγεμονία στο κατώφλι της ή να προσπαθήσουν να περιορίσουν το Πεκίνο.

Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει για να αντιστρέψει τις πρόσφατες εξελίξεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η στρατιωτική αντιπαράθεση δεν είναι επιλογή. Αλλά δεν πρέπει να ανατρέψει και να δεχθεί την κυριαρχία της Κίνας. Κάτι τέτοιο θα προσέφερε μια σιωπηρή πρόσκληση στο Πεκίνο να επιδιώξει άλλες, ενδεχομένως πιο επικίνδυνες, εδαφικές διεκδικήσεις αλλού. Μπορεί να παρακινήσει τους αμερικανούς συμμάχους που ανησυχούν για την άνοδο της Κίνας, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα υπερασπίζεται πλέον τα συμφέροντά της και δεν παίρνει τα πράγματα στα χέρια τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ επέδειξε, δυστυχώς, την ενθουσιασμό του να αποθαρρύνει τους μακροχρόνιους εταίρους, όπως τα μέλη της Ομάδας των G7, επιδιώκοντας εντυπωσιακές διαπραγματεύσεις με αντιπάλους όπως ο Kim Jong Un της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, ο πρόεδρος έχει κάνει πολύ περισσότερα από ό, τι οι προκάτοχοί του, τόσο για να ασχοληθεί με το Πεκίνο όσο και για τις οικονομικές πιέσεις που ασκεί η Κίνα στις εμπορικές του πρακτικές. Θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να αντικατοπτρίζει από το Λευκό Οίκο το είδος του μηνύματος στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που ο Στρατηγός Μάττις μετέφερε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εντείνουν τις επιχειρήσεις της "ελευθερίας της ναυσιπλοΐας", να στείλουν τα πλοία των ΗΠΑ μέσω της εσωτερικής ναυσιπλοΐας και να ενθαρρύνουν όσους επιθυμούν τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν το ίδιο. Θα πρέπει να συνεργάζεται στενότερα με τους υφιστάμενους περιφερειακούς συμμάχους, όπως οι Φιλιππίνες, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, και να προσελκύσει περισσότερους για να καθησυχάσει, και να προσελκύσει νέους, όπως το Βιετνάμ.

Η πτώση της Pax Americana καθώς η Κίνα αυξάνεται μπορεί τελικά να είναι αναπόφευκτη. Αλλά ο κ. Trump και όσοι βρίσκονται γύρω του πρέπει να προσπαθούν να μην επιταχύνουν την κατάργησή του. Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και αλλού, θα πρέπει να προσπαθούν να το επεκτείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο - και να βοηθήσουν στη διαμόρφωση, όσο καλύτερα μπορούν, της νέας τάξης που θα το πετύχει. 

ΠΗΓΗ: www.ft.com

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ