Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βιετνάμ: Όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν χημικά - Σοκαριστικές φωτογραφίες

29.04.2015 | 14:01
Με αφορμή τα 40 χρόνια απο την λήξη του πολέμου στο Βιετνάμ, αυριο,  φέρνουμε ξανα στο φως της δημοσιότητας μια σειρά φωτογραφιών που αποτυπώνει τον πόνο και την αγωνία των θυμάτων του Agent Orange και που εχει κάνει τον γύρο του διαδυκτίου.

Μεταξύ του 1961 και του 1975, οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν πόλεμο εναντίον των  Βιετκόνγκ (Viet Cong) και των συμμάχων του, και κατα την διάρκεια του πολέμου περιλουσαν στην γη και τα δάση του Βιετνάμ όπως και περοχές του Λάος και της Καμπότζης μ' ενα τοξικό χημικό κοκτέιλ γνωστό ως Agent Orange.  Περισσότερα από 50 χρόνια εχουν περάσει από τότε που οι ΗΠΑ για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο χημικό πρόγραμμα πολέμου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, ωστόσο η τραγωδία αυτής της βάναυσης εκστρατείας συνεχίζεται.


Οι φωτογραφίες ειναι του Αμερικανού φωτογράφου Brian Driscoll απο μια σειρα απο το καλοκαίρι του 2008 με τίτλο "Θα τελειώσει ποτέ;"

Δυστυχώς το θέμα του Αμερικανού παραμένει επίκαιρο.
Σύμφωνα με στοιχεία από τον Ερυθρό Σταυρό Βιετνάμ περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι που εκτείνονται σε τρεις γενιές, έχουν επηρεαστεί από το χημικό Agent Orange. Τουλάχιστον 150.000 από αυτές τις περιπτώσεις ειναι παιδιά που γεννιούνται με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες από το 1975, δηλαδή απο το τέλος του πολέμου.
Ο Driscoll σε δηλώσεις του στην Huffington Post ειπε οτι ο ίδιος αποφάσισε να ξεκινήσει αυτο το έργο αφου οχι μονο εμπνεύστηκε απο ιστορίες των θυμάτων του Agent Orange αλλα και απο τον θειο του, ο οποίος ειναι απόστρατος του Βιετνάμ και πιθανώς να ειχε εκτεθεί σε διοξινες κατα την διάρκεια του πολέμου. "Ειναι ζωτικής σημασίας να μάθει ο υπόλοιπος κόσμος για τις επιπτώσεις που εχει ο πόλεμος και στην συγκεκριμένη περίπτωση τα χημικά."


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ