Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκάφα με ενεργά δείγματα άνθρακα σε εργαστήρια των ΗΠΑ

28.05.2015 | 07:58
Είκοσι δύο στρατιώτες ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον βάκιλο που προκαλεί την ασθένεια του άνθρακα, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης σε αμερικανική βάση στη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός. Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει "κανένας κίνδυνος" για τον πληθυσμό, η αεροπορική βάση στο Οσάν εξηγεί ότι υπήρξε συναγερμός όταν αποκαλύφθηκε ότι βάκιλοι που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης ήταν πιθανόν ενεργοί.

"Είκοσι δύο στρατιώτες ενδέχεται να έχουν εκτεθεί κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής αυτής άσκησης", προσθέτει η βάση σε ανακοίνωση. Ωστόσο, κανένας από τους στρατιώτες αυτούς δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα μόλυνσης. Το εν λόγω δείγμα χρησιμοποιήθηκε "σε περιβάλλον εργαστηρίου", σε αυτόνομη εγκατάσταση της στρατιωτικής βάσης. "Οι ειδικές ομάδες σε επικίνδυνα υλικά απέκλεισαν την εγκατάσταση, την απολύμαναν και κατέστρεψαν τους βάκιλους", πρόσθεσε.

Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι αμερικανικό στρατιωτικό εργαστήριο είχε στείλει βάκιλους της ασθένειας του άνθρακα -- που είχαν ακτινοβοληθεί ώστε να εξουδετερωθούν-- σε εργαστήρια στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος.
Τουλάχιστον ένα από τα εργαστήρια αυτά, που βρίσκεται στην ανατολική πολιτεία Μέριλαντ, διαπίστωσε την παρουσία ενεργών βακίλων στις 22 Μαΐου στο δείγμα του και ειδοποίησε τις αρχές.

Η αεροπορική βάση του Οσάν, 105 χλμ. νότια της Σεούλ, είναι μία από τις πολλές βάσεις όπου σταθμεύουν οι 28.500 αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στη Νότια Κορέα.

Τα δείγματα ήταν προγραμματισμένα να σταλούν σε εργαστήρια σε ανενεργή μορφή ως μέρος των προσπαθειών του αμερικανικού στρατού να κατασκευάσουν ένα δοκιμαστικό που να χρησιμοποιείται επιτόπου για ανίχνευση βιολογικών απειλών στο περιβάλλον, είπε το Πεντάγωνο. "Σε μια προσπάθεια μέγιστης προσοχής, (το Πεντάγωνο) έχει αναστείλει τις αποστολές του υλικού αυτού από τα εργαστήριά του ώσπου να τελειώσει η έρευνα", είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στηβ Ουόρεν.

Δεν διευκρινίστηκε αν οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια είχαν υποβληθεί σε προληπτική θεραπεία.

Παρόμοιο γεγονός είχε συμβεί πριν από 11 μήνες όταν το κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών των ΗΠΑ στην Ατλάντα είχε στείλει κατά λάθος δείγματα ενεργού άνθρακα, αντί κατεστραμμένου, σε παράρτημα που δεν ήταν εξουσιοδοτημένο να χειριστεί ενεργά δείγματα, εκθέτοντας δεκάδες υπαλλήλους σε κίνδυνο.  Οι υπάλληλοι είχαν υποβληθεί σε εμβολιασμούς κατά του άνθρακα και προληπτική θεραπεία με αντιβίωση, και δεν αρρώστησε κανείς.

Το πρόσφατο δείγμα είχε σταλεί την Παρασκευή από την Γιούτα σε εργαστήρια στις πολιτείες Μέριλαντ, Τέξας, Ουισκόνσιν, Ντέλαγουερ, Νιού Τζέρσεϋ, Τενεσή, Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια και Βιρτζίνια, δήλωσε στέλεχος του Πενταγώνου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ