Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Γκάφα Τουρκίας: Με «ψευδείς ειδήσεις» ζητάνε αποστρατικοποίηση νησιών

03.02.2017 | 10:53
Πρώτη Δημοσίευση - 2017-02-03 10:53:26
Τελευταία Ενημέρωση - 2017-02-03 12:00:26
Γράφει ο Απόλλων Λεονταρίτης

Σε «πολλαπλή γκάφα» πέφτει η Άγκυρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χουσεϊν Μουφτούογλου, ο οποίος με νέα δήλωσή του κατηγορεί την Ελλάδα πως «έστειλε αλεξιπτωτιστές, στο πλαίσιο άσκησης, στην Κω» και υποστηρίζει πως έτσι «η Αθήνα παραβιάζει τη Συνθήκη του Παρισιού» βασιζόμενος σε δημοσιεύματα μυθεύματα (fake news)

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΕΘΑ, το όλο ζήτημα με τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις περί «αποστρατικοποίησης», όχι μόνο βασίζεται σε αναξιόπιστες αναφορές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά αποτελεί και αυθαίρετη ερμηνεία της Συνθήκης του Παρισιού, την οποία επικαλείται κατά πάγια τακτική η Άγκυρα, κάθε φορά που το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα. 

Έτσι λοιπόν συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο η τεχνητή ένταση που επιδιώκει να δημιουργήσει η Τουρκία, μετά και τις χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις που έκαναν λόγο για αμφισβήτηση 130 βραχονησίδων στο Αιγαίο ενώ παράλληλα επί καθημερινής βάσης διατηρείται η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, με μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά μαχητικά.

Ειδικότερα το θέμα με το οποίο επέλεξαν να προκαλέσουν εκ νέου οι τούρκοι με αφορμή – δήθεν - "αποστολής αλεξιπτωτιστών" στο Ανατολικό Αιγαίο, βασίζεται όπως αναφέρεται σε «δημοσιεύματα από ελληνικά μέσα ενημέρωσης που μετέδωσαν ότι αλεξιπτωτιστές των ελληνικών ειδικών δυνάμεων χθες έκαναν άσκηση στο νησί της Κω».

Μάλιστα ο Χουσεϊν Μουφτούογλου, φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι η «μεταφορά αλεξιπτωτιστών» αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και επικαλούμενος τη συνθήκη των Παρισίων του 1974 ζητάει να φύγει ο ελληνικός στρατός από την Κω και απειλεί με αντίποινα.


«Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονα Ελλάδα να αποφεύγει μονομερείς και αδιανόητες πράξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντάσεις. Σύμφωνα με τις θέσεις της χώρας μας για το Αιγαίο, δεν θα διστάσουμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα μετά απ’ αυτό» ανέφερε τούρκος ΥΠΕΞ.

Το καθεστώς των Νήσων του Ν.Α. Αιγαίου (Δωδεκάνησα)


Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει σαφώς τοποθετηθεί στο παρελθόν σε ότι αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι παράλογοι και αυθαίρετοι.
Ειδικότερα αναφέρεται σαφώς οτι τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα "κατά πλήρη κυριαρχία" από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Περαιτέρω, οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νήσων αυτών: "Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι". Στα Δωδεκάνησα υφίστανται ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της συμφωνίας CFE.

Όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, σημειώνεται ότι:

•    Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί "res inter alios acta" γι' αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, "μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες" εκτός των συμβαλλομένων.
•    Η πρόβλεψη περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων έγινε μετά από αποφασιστική παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και απηχεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της Μόσχας εκείνη τη χρονική περίοδο. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα καθεστώτα αποστρατικοποίησης έχασαν το λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με τη συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της αποστρατικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, και τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φιλανδία από την άλλη πλευρά.

Πέραν των ανωτέρω, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο.

  Επιπλέον της διαρκούς απειλής πολέμου, η Τουρκία:
•    Εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, κατά παράβαση των διατάξεων της Συνθήκης Εγγυήσεως για την Κύπρο, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος, και, παρά τις πολυάριθμες αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζει να διατηρεί μια σημαντική στρατιωτική δύναμη στα κατεχόμενα εδάφη.
•    Παραβιάζει συστηματικώς τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και υπερίπταται με στρατιωτικά αεροσκάφη, συχνά οπλισμένα, ελληνικών νησιών του Αιγαίου και μάλιστα κατοικημένων, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά ζητήματα ασφάλειας.
•    Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές μονάδες με εναέρια μέσα και αποβατικά σκάφη σε περιοχές της ακτής της Μικράς Ασίας, που ευρίσκονται έναντι των ελληνικών νησιών, γεγονός που συνιστά σοβαρή απειλή κατά της Ελλάδας.

Η προαναφερόμενη κατάσταση πραγμάτων, συνδυαζόμενη με την απειλή πολέμου (casus belli) και τη γενικότερη αναθεωρητική τάση της Τουρκίας ως προς το εδαφικό και νομικό καθεστώς των ελληνικών νησιών που ορίζεται από διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο γενικότερα, υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στην αναγκαία αμυντική προπαρασκευή που θα της επιτρέψει να ασκήσει, εάν παραστεί ανάγκη, το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά.

Τι συνέβη στην πραγματικότητα

Σε ότι αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για «δημοσιεύματα από ελληνικά μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν ότι αλεξιπτωτιστές των ελληνικών ειδικών δυνάμεων χθες έκαναν άσκηση στο νησί της Κω» δεν επρόκειτο για τίποτα περισσότερο από  συνήθη εκπαιδευτική δραστηριότητα προσωπικού που υπηρετεί σε μονάδες Εθνοφυλακής του νησιού όπως ανέφερε και σε προγενέστερο δημοσιευμα του το Onalert.gr.

Ειδικότερα όπως διευκρίνισαν στο Onalert.gr κύκλοι του Γενικού Επιτελείου Στρατού «Από τον καιρό της ειρήνης υπάρχουν οι προβλεπόμενες δυνάμεις οι οποίες εκπαιδεύονται με βάση το πρόγραμμα εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς». Κατά συνέπεια είναι απολύτως σαφές οτι ούτε μεταφέρθηκαν επιπλέον στρατιωτικές μονάδες σε νησιά, ούτε φυσικά πραγματοποιήθηκε καμία άσκηση με στόχο να αποτελέσει «απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα» όπως ανέφεραν εντελώς λανθασμένα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.  

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ