Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ: Ζωή σαν παραμύθι, θάνατος μυστήριο - 80 χρόνια από τη γέννησή του

10.03.2014 | 00:09

80 χρόνια συμπληρώθηκαν από την γέννηση του θρύλου που άκουγε στο όνομα Γιούρι Γκαγκάριν. Μια ζωή παραμυθένια που τον έφερε στο διάστημα . Ο πρώτος άνθρωπος βρέθηκε εκεί και γι΄ αυτό γράφτηκε στην ιστορία. Ένας θάνατος απροσδόκητος αν και ο Γκαγκάριν ως πιλότος πάντα "έπαιζε" με τον κίνδυνο και τον θάνατο. Ωστόσο πολλά τα σενάρια και οι εικασίες για τις συνθήκες που προκάλεσαν την πτώση του αεροσκάφους του.

Η Ρωσία Τώρα τιμώντας την συμπλήρωση των 80 χρόνων από την γέννησή του παρουσιάζει τη ζωή του θρύλου μέσα από μια σειρά φωτογραφιών.


Τα πρώτα βήματα
Ο Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1934 στην κωμόπολη Κλούσινο κοντά στο Σμολένσκ. Σε αυτή πέρασε την παιδική του ηλικία. Αναφέρεται πως αγαπημένη ασχολία του μαθητή Γιούρι Γκαγκάριν ήταν να πετά χάρτινα αεροπλανάκια την ώρα του μαθήματος.
Εισαγωγή στην αεροπορική λέσχη
Στις 25 Οκτωβρίου 1954 ο Γκαγκάριν πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι της αεροπορική λέσχης του Σαράτοφ. Ο μελλοντικός κοσμοναύτης ολοκλήρωσε τις σπουδές με «άριστα» και πραγματοποίησε την πρώτη του προσωπική πτήση, με ένα αεροπλάνο Yak-18.Γάμος
Στις 27 Οκτωβρίου 1957 ο Γκαγκάριν παντρεύτηκε τη Βαλεντίνα Γκοριάτσεβα, η οποία ήταν υπάλληλος του εργαστηρίου της Ιατρικής Διεύθυνσης του Κέντρου Διοικήσεως Πτήσεων. Η Βαλεντίνα Γκαγκάρινα στάθηκε πάντοτε δίπλα στο σύζυγό της στηρίζοντας και συμβουλεύοντάς τον. Δυο ημέρες πριν την πτήση στο διάστημα ο Γκαγκάριν της έγραψε ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα, σε περίπτωση που κάτι δεν θα πήγαινε καλά.


Οικογενειακές φροντίδες
Από το γάμο του με τη Βαλεντίνα ο Γκαγκάριν απέκτησε δυο κόρες, την Ελένα και τη Γκαλίνα. Η μεγαλύτερη Ελένα θυμάται πως ο πατέρας της ενδιαφερόταν πάντα για την πρόοδό τους στα μαθήματα, ενώ κάθε πρωί υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες έβγαζε τα παιδιά του έξω για μια σύντομη πρωινή γυμναστική.


Κατάταξη στην ομάδα κοσμοναυτών
Στις 9 Δεκεμβρίου 1959 ο Γκαγκάριν κατέθεσε αίτηση για να γίνει δεκτός στην ομάδα υποψήφιων κοσμοναυτών. Μετά από μια εβδομάδα τον κάλεσαν στη Μόσχα για να περάσει από γενικές ιατρικές εξετάσεις στο Γενικό επιστημονικό και ερευνητικό στρατιωτικό νοσοκομείο της Αεροπορίας.


«Πάμε!»
Στις 12 Απριλίου 1961 ο Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα. Έμεινε στην ιστορία η φράση του «Παγιέχαλι!» (Πάμε!) τη στιγμή της εκτόξευσης. Ύστερα από πτήση 108 λεπτών σε τροχιά, προσγειώθηκε επιτυχώς στην περιοχή του Σαράτοφ. Θρυλείται πως για τον εντοπισμό της διαστημικής κάψουλας εστάλη ένα ελικόπτερο Mi-4, αλλά όταν το πλήρωμα έφτασε στη συσκευή που είχε προσγειωθεί, ο Γκαγκάριν δεν βρισκόταν κάπου εκεί κοντά. Οι ντόπιοι ανέφεραν ότι αυτός βγήκε από αυτή χωρίς να περιμένει βοήθεια και κάνοντας οτοστόπ σε ένα φορτηγό, έφτασε μέχρι τη γειτονική πόλη Ένγκελς.


Αποθεωτική υποδοχή στη Μόσχα
Στις 14 Απριλίου έφτασε στο Ένγκελς για να παραλάβει τον Γκαγκάριν ένα αεροσκάφος IL-18, ενώ κατά τη διάρκεια της πτήσης προς τη Μόσχα το αεροπλάνο συνάντησε μια τιμητική συνοδεία από επτά μαχητικά MiG-17. Απευθείας στο αεροδρόμιο Βνούκοβο ο Γκαγκάριν έδωσε αναφορά στον Νικίτα Χρουστσιόφ, για το ότι «Η αποστολή που ανέθεσε η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος και η Σοβιετική κυβέρνηση είχε εκτελεστεί». Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Κόκκινη πλατεία, στην οποία ο Χρουστσιόφ ανακοίνωσε την απονομή στον Γκαγκάριν του τίτλου του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και εκείνου του «Πιλότου-κοσμοναύτη της ΕΣΣΔ».


Περιοδεία σε όλο τον κόσμο
Ένα μήνα σχεδόν μετά την πτήση, έστειλαν τον Γκαγκάριν στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, το οποίο ονομάστηκε «Αποστολή για την ειρήνη». Αυτός επισκέφθηκε 30 χώρες, μεταξύ αυτών την Τσεχοσλοβακία, τη Φινλανδία, την Αγγλία, τη Βουλγαρία και την Αίγυπτο.


Θάνατος
Στις 27 Μαρτίου 1967 ο Γκαγκάριν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα εκτελώντας εκπαιδευτική πτήση με ένα αεροσκάφος MiG-15UTI. Τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος δεν έχουν μέχρι σήμερα διευκρινιστεί απόλυτα. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η αιτία του απότομου ελιγμού που επέφερε το μοιραίο, ήταν η προσέγγιση ενός αεροσκάφους Su-15, το οποίο βρέθηκε εκτός προγράμματος στη ζώνη που πραγματοποιούνταν οι πτήσεις. Για το θάνατο του Γκαγκάριν στη Σοβιετική Ένωση κηρύχθηκε εθνικό πένθος (για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΣΣΔ εις μνήμην προσώπου το οποίο δεν ήταν αρχηγός του κράτους).


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ