Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία - Γερμανία προειδοποιούν την Ρωσία με κυρώσεις

11.03.2014 | 10:54
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία μπορεί να επιβληθούν ακόμη και αυτή την εβδομάδα, αν η Μόσχα δεν απαντήσει σε μια πρόταση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο Φαμπιούς δήλωσε στο ραδιοσταθμό France Inter πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της περιοχής αυτής με τη Ρωσία, που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαρτίου, είναι αθέμιτο και πως μια προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία θα ήταν παράνομη.

"Δεν μπορούμε να δεχθούμε κάτι που είναι παράνομο και το οποίο θα έχει επίσης σοβαρές συνέπειες", δήλωσε ο Φαμπιούς.

Ο γάλλος υπουργός τόνισε πως "η μόνη θεμιτή ψηφοφορία" είναι αυτή της 25ης Μαΐου για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουκρανία.

Ο Φαμπιούς δήλωσε πως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έστειλε μια πρόταση στη Μόσχα σε μια προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
"Αν απαντήσουν θετικά, ο Τζον Κέρι θα πάει στη Μόσχα και σ' αυτή την περίπτωση οι κυρώσεις δεν θα είναι άμεσες", δήλωσε ο Φαμπιούς. "Αν δεν απαντήσουν ή αν απαντήσουν αρνητικά, σ' αυτή την περίπτωση μπορούμε να υιοθετήσουμε μια σειρά κυρώσεων ήδη από αυτή την εβδομάδα".

Ο Φαμπιούς δήλωσε πως οι κυρώσεις αυτές μπορεί να περιλάβουν το πάγωμα των περιουσιακών στυοιχείων μεμονωμένων Ρώσων ή Ουκρανών, καθώς και κυρώσεις που σχετίζονται με ταξιδιωτικές θεωρήσεις εισόδου.

Επιπλέον ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ θα προτιμούσε να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία σχετικά την εισβολή της τελευταίας σε ουκρανικό έδαφος στην Κριμαία, αλλά θα πρέπει να ετοιμάσει μια ευρωπαϊκή απάντηση, αν η Μόσχα δεν υποχωρήσει.

"Αν περάσει το σαββατοκύριακο χωρίς κάποια ορατή αλλαγή στη συμπεριφορά της Ρωσίας, τότε τη Δευτέρα θα πρέπει να συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα επόμενο στάδιο με λήψη μέτρων", δήλωσε ο Σταϊνμάγερ στη διάρκεια επίσκεψής του στα κράτη της Βαλτικής, όλα μέλη της ΕΕ που ανησυχούν για την Ουκρανία.

"Δεν θέλουμε αντιπαράθεση, αλλά η δράση της ρωσικής πλευράς καθιστά δυστυχώς απαραίτητο για μας να προετοιμαστούμε, όπως μόλις σας εξέθεσα", δήλωσε ο Σταϊνμάγερ προς τους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν.

Ο γερμανός υπουργός, ο οποίος άρχισε από το Ταλίν μια μονοήμερη περιοδεία στις τρεις βαλτικές χώρες, καθησύχασε επίσης τις χώρες αυτές σε ό,τι αφορά την ασφάλειά τους, την οποία εγγυώνται το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

"Βρίσκομαι εδώ για να πω ότι οι βαλτικές χώρες δεν θα εγκαταλειφθούν. Είναι ένα κοινό πρόβλημα για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ", τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους και αναφερόμενος στην άνοδο των εντάσεων στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ