Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία και Ιράν αποκαθιστούν διπλωματικές σχέσεις μετά από ένα "πάγωμα" έξι μηνών

06.03.2019 | 11:19
Η Γαλλία και το Ιράν θα ανταλλάξουν πρεσβευτές έπειτα από πολλούς μήνες διπλωματικής κρίσης, έγινε γνωστό σήμερα από επίσημες πηγές.

Ο Μπαχράμ Γασεμί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, διορίστηκε πρεσβευτής του Ιράν στο Παρίσι, σύμφωνα με επίσημη ιρανική πηγή.

Από την πλευρά της η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Γαλλικής Δημοκρατίας δημοσίευσε το διάταγμα για τον διορισμό του Φιλίπ Τιεμπό ως πρεσβευτή της Γαλλίας στο Ιράν.

Ο Τιεμπό έχει διατελέσει πρεσβευτής της Γαλλίας στο Πακιστάν από το 2011 ως το 2014, ενώ από το 2000 ως το 2005 ήταν εκπρόσωπος της Γαλλίας στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Την περίοδο εκείνη είχε προκύψει το ζήτημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο δηλητηρίασε τις σχέσεις της Τεχεράνης με τη διεθνή κοινότητα μέχρι τη σύναψη τον Ιούλιο του 2015 στη Βιένη της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του ο Γασεμί έχει διατελέσει πρεσβευτής του Ιράν στην Ισπανία και την Ιταλία.

Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ιράν πέρασαν μια περίοδο έντασης το καλοκαίρι του 2018. Οι δύο χώρες δεν έχουν αυτή την περίοδο πρεσβευτές στο Παρίσι και την Τεχεράνη εδώ και περισσότερους από έξι μήνες.

Η διπλωματική αυτή κρίση συνδέεται με πολλά ζητήματα.

Τον Ιούνιο απετράπη μια απόπειρα επίθεσης με εκρηκτικά εναντίον συγκέντρωσης στη Βιλπίντ κοντά στο Παρίσι εναντίον μιας ομάδας της οργάνωσης της ιρανικής αντιπολίτευσης, των Μουτζαχεντίν του Λαού.

Η Γαλλία κατηγόρησε μια υπηρεσία του υπουργείου Πληροφοριών του Ιράν ότι σχεδίασε αυτή την επίθεση. Η Τεχεράνη, που απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, κατηγορεί το Παρίσι ότι υποθάλπει τους Μουτζαχεντίν του Λαού, μια «τρομοκρατική οργάνωση», όπως την χαρακτηρίζει.

Οι γαλλο-ιρανικές σχέσεις έχουν περιπλακεί επίσης εξαιτίας των απαιτήσεων του Παρισιού να σταματήσει η Τεχεράνη το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων. Από την άλλη το Ιράν καταγγέλλει τη μαζική πώληση όπλων από τη Γαλλία στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τους περιφερειακούς του αντιπάλους.

Ωστόσο, στο Ιράν ακόμα υπάρχει αναβρασμός αναφορικά με τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη, όπου ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι συνωμοτούν για να ασκήσουν οικονομική πίεση προκειμένου να ανατρέψουν το θρησκευτικό καθεστώς της Ισλαμική Δημοκρατίας, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συζητήσεων με την Ουάσινγκτον.

«Το Ιράν βρίσκεται σε οικονομικό και ψυχολογικό πόλεμο με την Αμερική και τους συμμάχους της (…) στόχος τους είναι να αλλάξουν το καθεστώς (…) Όμως δεν θα το επιτρέψουμε καθώς το κράτος μας και η ηγεσία είναι ενωμένα ενάντια στους εχθρούς μας», τόνισε ο Ροχανί σε ομιλία του από την πόλη Γκιλάν.

Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ- Ιράν έχει οξυνθεί μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να επαναφέρει τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ