Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Γαλλία - ΝΑΤΟ: Παρά την εκεχειρία, στον αέρα βρίσκεται η παράδοση των ρωσικών Μιστράλ

05.09.2014 | 19:02
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα από το Νιούπορτ ότι θα αποφασίσει στα τέλη Οκτωβρίου για την παράδοση των ελικοπτεροφόρων πολεμικών πλοίων Μιστράλ στη Ρωσία, αφού εκτιμήσει την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί έως τότε.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να επιτευχθεί εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία και να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία.  "Θεώρησα ότι δεν ήταν δυνατόν να παραδοθεί το πρώτο πλοίο στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ υπήρχαν αποδείξεις ότι Ρώσοι στρατιώτες ενδέχεται να εμπλέκονταν" στις συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία είπε ο Ολάντ. "Θα λάβω επομένως την απόφασή μου στα τέλη του Οκτωβρίου, αναλόγως με την εξέλιξη της κατάστασης", συμπλήρωσε.

O ναύαρχος Τζέϊμς Σταυρίδης, πρώην Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, πρότεινε την Πέμπτη να αγοράσει το ΝΑΤΟ τα δυο πλοία κλάσης Mistral που προορίζονταν για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ρωσίας.

Ένα δισεκ. ευρώ κινδυνεύει να κοστίσει στο Παρίσι η αναστολή της παράδοσης του Mistral στη Μόσχα για αθέτηση ρήτρας συμβολαίου.

O Ολάντ, αναφερόμενος στη συνέχεια στην κατάσταση στο Ιράκ, είπε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να ενταχθεί σε έναν πολυεθνικό στρατιωτικό συνασπισμό και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί από τη Βαγδάτη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. "Θα συμμετάσχουμε σε έναν συνασπισμό, κατόπιν αιτήματος των ιρακινών αρχών και σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο, για να πολεμήσουμε αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση; Η απάντηση είναι "ναι" είπε στους δημοσιογράφους ο Ολάντ όταν ρωτήθηκε εάν η Γαλλία προτίθεται να προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα ή ακόμη και να στείλει στρατιώτες στο Ιράκ.

Όσον αφορά τη Συρία και τη δράση του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα αυτή ωστόσο, τόνισε ότι θέλει να έχει στη διάθεσή του αποδείξεις ότι οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της Γαλλίας δεν θα αποβεί προς όφελος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Σταυρίδης:"Να αγοράσει το ΝΑΤΟ τα ρώσικα Μιστράλ"

Γαλλία: 1 δις θα κοστίσει η αναστολή παράδοσης Mistral στη Ρωσία

Καθελκύστηκε το πρώτο Mistral της Ρωσίας 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ