Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Συμμετοχή δυνάμεων Άσαντ κατά του ISIS

27.11.2015 | 11:33
 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς έκανε για πρώτη φορά λόγο σήμερα για το ενδεχόμενο οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους "υπάρχουν δύο σειρές μέτρων: οι βομβαρδισμοί... και στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος, που δεν μπορούν να είναι οι δικές μας, αλλά που πρέπει να είναι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, οι αραβικές σουνιτικές δυνάμεις και , γιατί όχι, οι δυνάμεις του καθεστώτος", δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στο δίκτυο RTL.

"Ωστόσο, ο σύρος πρόεδρος δεν μπορεί να ενσαρκώσει το μέλλον του λαού του", επανέλαβε.

Πρώτος στρατιωτικός στόχος παραμένει η Ράκα, το προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Συρία, που δέχεται τις αεροπορικές επιδρομές της Γαλλίας και της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες.
"Για εμάς είναι ένας από τους πρώτους στρατιωτικούς στόχους, ίσως ο πρώτος, διότι πρόκειται για το νευραλγικό κέντρο του Ισλαμικού Κράτους, από όπου προήλθαν οι επιθέσεις κατά της Γαλλίας", είπε.

Μετά την επίσκεψη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, οι δύο χώρες συμφώνησαν "να συντονίσουν" τις επιδρομές τους κατά του Ισλαμικού Κράτους και "να ενισχύσουν" τα πλήγματά τους κατά της οργάνωσης όπως και "την ανταλλαγή πληροφοριών". Και τα πλήγματα δεν θα στρέφονται "κατά εκείνων που πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, αναφερόμενος στις δυνάμεις της μετριοπαθούς ένοπλης αντιπολίτευσης στο καθεστώς Ασαντ, οι οποίες αποτελούσαν στόχο των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών εδώ και πολλές εβδομάδες.

"Ο πρόεδρος Πούτιν μάς ζήτησε να καταρτίσουμε έναν χάρτη των δυνάμεων που δεν είναι τρομοκρατικές και πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος. Δεσμεύθηκε -μόλις του προμηθεύσουμε αυτόν τον χάρτη- να σταματήσει να τις βομβαρδίζει, είναι πολύ σημαντικό", δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς.

Τη στιγμή που η Μόσχα κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία ότι δεν κάνει τίποτε για να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου που επιτρέπει τη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορά της, ο Λοράν Φαμπιούς τήρησε επιφυλακτική στάση.
"Υπάρχουν φορτηγά που αναχωρούν από μία σειρά περιοχών που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος και τα οποία -αυτή είναι η δική μας διαπίστωση- κατευθύνονται προς ποικίλες κατευθύνσεις, ανάμεσά τους και η Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση μάς λέει 'εγώ δεν ξέρω τίποτε' ", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.
"Λέγεται επίσης ότι μέρος του πετρελαίου αυτού μεταπωλείται στον Μπασάρ αλ Ασαντ...έχουμε κάποιες υποψίες περί αυτού", είπε.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ