Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Γαλλία είναι πλέον «σε πόλεμο με τους απανταχού τζιχαντιστές»

25.09.2014 | 16:13
Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στο Ιράκ σήμερα, όπως δήλωσε Στεφάν Λεφόλ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

«Έγιναν πλήγματα στο Ιράκ σήμερα το πρωί», είπε ο Λεφόλ χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι επιδρομές αυτές ήταν οι δεύτερες κατά σειρά μετά την 19η Σεπτεμβρίου, όταν το Παρίσι ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στον διεθνή συνασπισμό που συγκροτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι έχουν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στο Ιράκ και στη Συρία.

Εξάλλου η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι οι αρχές ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας σε όλους «τους δημόσιους χώρους» αλλά και «στις συγκοινωνίες».

«Τα προληπτικά μέτρα εναντίον του κινδύνου (διάπραξης) τρομοκρατικών ενεργειών θα ενισχυθούν στους δημόσιους χώρους και στις μεταφορές», ανέφερε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας μετά το υπουργικό συμβούλιο άμυνας που διεξήχθη στο Ελιζέ υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ακόμη, η προεδρία ανέφερε ότι είναι έτοιμη να παράσχει τη βοήθειά της σε όλα τα κράτη που το ζητούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και την ενίσχυση της υποστήριξης που παρέχει στις δυνάμεις εκείνες της συριακής αντιπολίτευσης οι οποίες μάχονται εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Χθες οι Γάλλοι, μετά την αποτρόπαια εκτέλεση ενός Γάλλου τουρίστα στην Αλγερία, παρουσιάζουν μια τάση εθνικής ομοφωνίας και μια αυθόρμητη ώθηση συναίνεσης γύρω από τη δράση του προέδρου, που διαπιστώθηκε και στο Κοινοβούλιο. Σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε χθες την υποστήριξή της στην κυβέρνηση και πολλοί δεξιοί βουλευτές μίλησαν για «εθνική ενότητα κατά της τρομοκρατίας». Την κυβέρνηση υποστηρίζουν και πολλοί μετριοπαθείς ιμάμηδες που καταδικάζουν το Χαλιφάτο και δεν θέλουν να γίνεται αμάλγαμα με τις ειρηνικές μουσουλμανικές κοινότητες.

Απομένει να φανεί εάν αυτή η «εθνική ενότητα» θα μπορέσει να κρατήσει και όταν αρχίζουν να τίθενται κάποια βασικά πρακτικής φύσεως ερωτήματα, όπως εάν ο μειωμένος προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας μπορεί να επιτρέψει στη Γαλλία να συμμετέχει στρατιωτικά σε τρία ανοιχτά μέτωπα (Μαλί, Κεντρική Αφρική, Ιράκ) και εάν θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την προστασία των απανταχού Γάλλων πολιτών.

Οι αντιδράσεις του γαλλικού τύπου

«Δολοφονία», «Εκτέλεση», «Φρίκη», «τρόμος», είναι οι λέξεις που στον γαλλικό τύπο σήμερα, συνοδεύουν τη φωτογραφία του Γάλλου ορειβάτη Ερβέ Γκουρντέλ, θύμα των «στρατιωτών του Χαλιφάτου» στα βουνά της Αλγερίας.

« Αποκεφαλίσθηκε γιατί ήταν Γάλλος» γράφει η Λιμπερασιόν, «Το έγκλημα» λέει η Παριζιέν, «Βαρβαρότητα» η Φιγκαρό και για την επαρχιακή Εκό « Ο αποκεφαλισμός του Ερβέ Γκουρντέλ, είναι ύβρις για το Ισλάμ».

Η σκηνοθεσία του αποκεφαλισμού ήταν παρόμοια με τις προηγούμενες των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων και του Βρετανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση. Το μήνυμα όμως του βίντεο απευθύνεται στον Φρανσουά Ολάντ:
«Μήνυμα αίματος στην γαλλική κυβέρνηση».


«Η επιλογή της χθεσινής μέρας για την παρουσίαση του βίντεο δεν θεωρείται τυχαία. Στο Παρίσι συζητείτο στη Βουλή η πολιτική της κυβέρνησης κατά της τρομοκρατίας, στις δε ΗΠΑ είχαμε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», παρατηρεί ο Διευθυντής του Ινστιτούτου IRIS (Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων), Φρανσουά Μπερνάρ Υουγκ.

«Μπορεί οι τζιχαντιστές να είναι αγροίκοι ή σκληροτράχηλοι μαχητές με Καλάσνικοφ και μαχαίρια» προσθέτει, «ξέρουν όμως πολύ καλά να χειρίζονται το Ίντερνετ και αυτό είναι το στοιχείο που μας κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους. Έχουμε ένα είδος σύγκρουσης, από τη μια τη βαρβαρότητα που μας στέλνει πίσω σε χρόνια ερέβους και από την άλλη τον μοντερνισμό και την τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της επικοινωνίας», τόνισε.

Ο Ερβέ Γκουρντέλ είναι το πρώτο θύμα στον πόλεμο που ξεκίνησε η Γαλλία κατά του Χαλιφάτου. Στο δε ερώτημα, που τέθηκε κυρίως από τον περίγυρο του θύματος, για το εάν θα μπορούσε να είχε διασωθεί, με μια διαφορετική τοποθέτηση του προέδρου Ολάντ, ειδικοί στα θέματα τρομοκρατίας και άμυνας είναι κατηγορηματικά αρνητικοί:

«Είναι πολύ πιθανόν ο Ερβέ Γκουρντέλ να είχε εκτελεσθεί αμέσως μετά τη σύλληψή του», υποστηρίζει ο Πιέρ Σερβάν ειδικός σύμβουλος για τις στρατιωτικές συγκρούσεις και τις στρατηγικές άμυνας. Πιστεύει ότι οι τζιχαντιστές στην Αλγερία, ουδόλως προτίθεντο να διαπραγματευθούν με τη Γαλλία, γι αυτό και έδωσαν περιθώριο μόνο 24 ωρών.

«Τα άτομα της μικρής αυτής ομάδας» λέει ο Π. Σερβάν, « που έχουν δηλώσει υπακοή στο Χαλιφάτο, προσπαθούν να κερδίσουν τη θέση τους επιδεικνύοντας τις ικανότητές τους, μιμούμενοι τους τρόπους λειτουργίας της ηγεσίας.»

Το πλέον πιθανόν, υποστηρίζει, είναι ότι το βίντεο γυρίστηκε αμέσως μετά τη σύλληψη του Ε. Γκουρντέλ, ώστε να είναι στη συνέχεια ελεύθεροι να διασκορπισθούν, ξεφεύγοντας από τον αλγερινό στρατό που τους καταζητούσε.

Όπως και να έχει η Γαλλία είναι πλέον «σε πόλεμο με τους απανταχού τζιχαντιστές» και οι πάντες πλέον αναγνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι ελλοχεύουν έξω και μέσα στη χώρα. Η κυβέρνηση μελετάει την ενίσχυση των μέτρων προστασίας για τους Γάλλους εντός της επικράτειας αλλά και αυτούς της διασποράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλγερία: 3.000 στρατιώτες κατά τζιχαντιστών - Μετά την εκτέλεση του Γάλλου

Γάλλος Τουρίστας νεκρός από τζιχαντιστές στην Αλγερία

Γαλλία: "Καμία διαπραγμάτευση" με τους τζιχαντιστές για τον γάλλο όμηρο!
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ