Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Gazprom: Δεν θα μειωθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αλλά...

18.09.2014 | 12:23
Η Ρωσία δεν θα μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα για να εμποδίσει την επανεξαγωγή του από χώρες της Ευρώπης προς την Ουκρανία, δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
"Αυτό αποκλείεται", απάντησε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας στην ερώτηση σχετικά με το αν η Μόσχα θα περιορίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου για να εμποδίσει την τροφοδοσία της Ουκρανίας, η τροφοδοσία της οποίας σε ρωσικό φυσικό αέριο έχει διακοπεί από τα μέσα του Ιουνίου εξαιτίας διαμάχης μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών.

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου από την Ευρώπη η οποία συγκεντρώνει αποθέματα εν όψει του χειμώνα, υπονομεύοντας έτσι τις δυνατότητες ευρωπαϊκών χωρών να τροφοδοτήσουν με αέριο την Ουκρανία.

Η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Αυστρία έχουν αναφέρει ελαφρά μείωση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τις τελευταίες ημέρες.
Ο Αλεξάντρ Νόβακ αρνήθηκε ότι η Ρωσία "παίζει παιγνίδια" με τις εξαγωγές φυσικού αερίου.
"Παραγγέλθηκε περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι κανονικά κατά τις τελευταίες ημέρες και η Gazprom δεν κάλυψε πλήρως την αυξημένη ζήτηση", διευκρινίζει ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι και η Gazprom συγκεντρώνει αποθέματα στη Ρωσία.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία θα διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου που προορίζεται για τη δυτική Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, εάν το Κίεβο παρακρατήσει ποσότητες από αυτό, ο ρώσος υπουργός Ενέργειας απάντησε: "Αυτό δεν είναι πρόβλημα για την Gazprom. Θέλουμε να τροφοδοτήσουμε την Ευρώπη όπως έχουμε συμφωνήσει, σύμφωνα με τις συμβατικές μας υποχρεώσεις".

Σε επίμονη ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν η Ουκρανία παρακρατήσει φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη, απαντά: "Τότε το θέμα θα είναι πόσο αέριο θα φθάσει στην Ευρώπη μετά την Ουκρανία. Στις πολύ κρύες ημέρες το σύνολο του αερίου μπορεί να παρακρατηθεί και τότε η Ευρώπη θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ρώσικη ρουλέτα" με το φυσικό αέριο - Ανησυχία στην Ευρώπη!


Πιθανές ελλείψεις στο φυσικό αέριο λόγω Ουκρανίας


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ