Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γέμισε "Τσίπρες" η Τουρκία!

30.01.2015 | 00:16
Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ρεύμα στα τουρκικά κόμματα έχει ο ...ΣΥΡΙΖΑ! Μετά τις φιλικές δηλώσεις από φιλοκουρδικό αριστερό ''Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών'' (HDP) και  ο κ. Κιλιτσντάρολγου, αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ( κόμμα CHP) απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξήχθησαν στην Ελλάδα, είπε : ''Για μας, οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πολύ ωραίες και βέβαια είναι πολύ ωραίο το γεγονός ότι στην Ελλάδα σημείωσε επιτυχία ένα πολιτικό κόμμα με το οποίο συμμεριζόμαστε την ίδια κοσμοθεωρία''.

 To Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) που σήμερα έχει σήμερα δύναμη περίπου 25% είναι το Κόμμα που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι μεν μέλος της ''Σοσιαλιστικής Διεθνούς'' αλλά παράλληλα  εκφράζει το σκληρό Κεμαλικό καθεστώς με πολλές εθνικιστικές θέσεις ενώ και ο στρατός στηρίζει το συγκεκριμένο κόμμα. Δεν είναι τυχαίο πως τους μεγαλύτερους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης έγιναν όταν βρίσκονταν στην εξουσία το CHP.Λέγεται πως ο τελευταίος  πρόεδρός του κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρολγου έχει καταφέρει να φέρει μια νέα πνοή στο κόμμα και  το εκδημοκράτισε διώχνοντας πολλά παλιά στελέχη.

HDP: ''Ο ΣΥΡΙΖΑ μας εμπνέει''

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα ο Συμπρόεδρος του  αριστερού φιλοκουρδικού και γενικά ριζοσπαστικού κόμματος HDP, κ. Σελαχαττίν Ντεμίρτας, συνεχάρη τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, που ήρθε πρώτος στις εκλογές. Ο κ. Ντεμίρτας, στο μήνυμά του στην τουρκική γλώσσα, είπε ''Αδελφέ μου Τσίπρα, σου εύχομαι να είναι ο δρόμος σου ανοιχτός σε έναν κόσμο ελεύθερο για τους φτωχούς και τους καταπονημένους''. Ο κ. Ντεμίρτας έστειλε μήνυμα στον κ. Τσίπρα και στην ελληνική γλώσσα. Και η βουλευτής του κομματος HDP, κ. Περβίν Μπουλντάν, είπε σχετικά με τις εκλογές στην Ελλάδα: ''Ο ΣΥΡΙΖΑ μας εμπνέει''.
Πριν τις εκλογές ο κ. Ντεμιτρας είχε δηλώσει για το κλίμα στην Τουρκία:'' Η νεολαία επιθυμεί αλλαγή. Στο σημείο αυτό μοιάζουμε πολύ με το
ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να έρθει στην κυβέρνηση
συγκεντρώνοντας 35%, μετά από μία δύσκολη περίοδο θεωρείται ελπίδα. Το
ίδιο ισχύει και για μας''.

Η απήχησή τους

Το  ''Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών'' (HDP), 
είχε πάρει 9,8% στις πρόσφατες προεδρικές εκλογες και είχε κατέβει μόνο του. Στις βουλευτικές εκλογές του 2011 τα ποσοστά των κομμάτων είχαν ως εξής: ΑΚΡ 49,83%, CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) 
25,98%, Κόμμα Εθνικιστικής Δρόσης 13,01%, HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) 6,5%.
Στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Μαρτίου 2014 
τα ποσοστά των κομμάτων στα νομαρχιακά συμβούλια – τα οποία 
θεωρούνται εφάμιλλα με ποσοστά βουλευτικών εκλογών – η δύναμη 
των κομμάτων είχε ως εξής: ΑΚΡ 43,39%,  CHP 25,61%, MHP 17,62% και  HDP 6,5%.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ