Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΕΝ: Λαμπρή τελετή εορτασμού του ΠΝ στα "Βότσεια" - ΦΩΤΟ

24.10.2018 | 19:40
Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη εορταστικές εκδηλώσεις «Βότσεια 2018», παρουσία του Ναυτικού Διοικητή Βορείου Ελλάδος, Πλοιάρχου Σ . Μανωλάκη ΠΝ, ο οποίος συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ.

Κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων έγινε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Ναυάρχου Βότση.

Την νύχτα της 18ης Οκτωβρίου 1912, ο Υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης Κυβερνήτης του «Τορπιλοβόλου 11», εισήλθε στον Θερμαϊκό κόλπο και βύθισε το Τουρκικό Θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ» τορπιλίζοντάς το.

Το εγχείρημα αυτό χαρακτηρίστηκε ως υψηλής επικινδυνότητας, διότι τα στενά του λιμένα της Θεσσαλονίκης φυλάσσονταν από το φρούριο του Καραμπουρνού, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με τηλεβόλα μεγάλου διαμετρήματος, τα νερά στο στόμιο του κόλπου ήταν αβαθή και ναρκοθετημένα, ενώ παράλληλα, ένας μεγάλος προβολέας σάρωνε την περιοχή ελέγχοντας την πρόσβαση.

Η τολμηρή αυτή επίθεση του Βότση, εντός του σημαντικότερου λιμένα της πρωτεύουσας της Μακεδονίας που θεωρείτο απολύτως ασφαλής, κατάφερε μεγάλο πλήγμα στο ηθικό του Οθωμανικού στόλου, εξυψώνοντας αντιστοίχως το φρόνημα των πληρωμάτων του Ελληνικού στόλου, αλλά και του Ελληνικού λαού γενικότερα. 

Δείτε σχετικές φωτογραφίες από την εκδήλωση :


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ