Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γενεύη: Τεταμένη η ατμόσφαιρα στις συνομιλίες για τη Συρία

01.02.2016 | 10:51
 
Ο Ρώσος υφυπουργός των Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ θα συζητήσει σήμερα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Συρίας με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα, αλλά και την αμερικανική αντιπροσωπεία στη Γενεύη, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

O επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Δαμασκού κατηγόρησε χθες την αντιπολίτευση, που δίσταζε εδώ και πολλές ημέρες να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες της Γενεύης για την Συρία, ότι δεν είναι «σοβαρή» και επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αποδεχθεί κανέναν όρο κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Η λύση στην συριακή κρίση δε μπορεί επιτευχθεί χωρίς να υπάρξει μια σοβαρή δέσμευση ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις κι όλοι θα εργαστούν» στο πλαίσιο αυτών, επισήμανε ο Μπασάρ αλ Τζααφάρι, ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ο οποίος έκανε δηλώσεις για πρώτη φορά μετά την άφιξή του στη Γενεύη την Παρασκευή.
Οι συνομιλίες «έπρεπε να ξεκινήσουν την 25η Ιανουαρίου. Βρισκόμαστε ήδη στην 31η Ιανουαρίου. Δεν ξεκινήσαμε εγκαίρως διότι η αντιπολίτευση καθυστέρησε. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι δεν είναι σοβαροί» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης εμφανιζόταν διστακτική εδώ και πολλές ημέρες προτού τελικά μεταβεί χθες Σάββατο στην Ελβετία, ενώ ζήτησε εγγυήσεις για πρωτοβουλίες σε ανθρωπιστικό επίπεδο προτού εισέλθει στις διαπραγματεύσεις.
«Δεν θα αποδεχθούμε καμία προϋπόθεση» απάντησε ο Σύρος πρεσβευτής, τονίζοντας από την άλλη ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να «βάλει ένα τέλος στο αιματοκύλισμα».

Ο αλ Τζααφάρι κατήγγειλε «ξένες παρεμβάσεις» στη συριακή κρίση κι επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι «αποφασισμένη να πολεμήσει τους τρομοκράτες και να επιβάλει την εφαρμογή του νόμου».

«Ο συριακός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τρομοκράτες. Αυστραλούς, Ουζμπέκους, Τσετσένους. Καταφθάνουν κατά χιλιάδες από ολόκληρο τον κόσμο, εισβάλουν από τα σύνορά μας και γίνονται «μια μετριοπαθής αντιπολίτευση». Να μη μου λέτε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον συριακό λαό» συνέχισε.
«Δεν μιλάμε σε τρομοκράτες» επανέλαβε ο Τζααφάρι προσποιούμενος ότι απαντά σε ερώτηση σχετικά με τη σύνθεση της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης, όπου μεταξύ άλλων βρίσκονται αξιωματιούχοι ένοπλων συριακών οργανώσεων, που δεν έχουν καμία σχέση με τους τζιχαντιστές.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ