Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεννηματά καλεί νοτιοευρωπαίους : "Ελάτε στα ναυπηγεία μας"

04.10.2013 | 06:04
Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Νοτιοευρωπαική συνεργασία στη συντήρηση και τη ναυπήγηση πλοίων μέχρι τις συμπαραγωγές πολεμικού υλικού πρότεινε  η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φώφη Γεννηματά από το βήμα της ετήσιας συνάντησης των Υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Σλοβενία και με βασική αντζέντα,  ζητήματα κοινής πολιτικής στους τομείς της Ασφάλειας και της Άμυνας.

«Ζούμε σε μια εποχή όπου οι απειλές και οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και έχουν γίνει πλέον περίπλοκοι», σημείωσε στην παρέμβαση της η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Ζούμε όμως.πρόσθεσε, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, όπου η έλλειψη των πόρων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Ό,τι δεν είναι δυνατόν να πετύχουμε με την ισχύ, πρέπει να το πετύχουμε με την αλληλεγγύη ως εταίροι στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Να συνεργαστούμε πιο στενά, να ορίσουμε κοινές προτεραιότητες, για να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές απαιτήσεις ασφαλείας».

 Η κ Γεννηματά, συμπλήρωσε, μπαίνοντας σε έναν τομέα που έχει την αρμοδιότητα - την εγχώρια αμυντική βιομηχανία:

 «Σε ποιους τομείς μπορούμε να συνεργαστούμε, με ποιον τρόπο μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των χωρών μας;  Η εκπαίδευση, η παροχή πληροφοριών και η συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις αποτελούν τέτοιους τομείς. Πιθανόν ο περισσότερο υποσχόμενος τομέας να είναι αυτός της αμυντικής βιομηχανίας. Με δημιουργική, αισιόδοξη και καινοτόμα αντίληψη μπορούμε να επιμερίσουμε το κόστος και να βελτιώσουμε την απόδοσή μας, μαθαίνοντας από τις εμπειρίες μας. Πρέπει όμως η προσέγγισή μας να είναι ρεαλιστική. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη  δεν έχει τις δυνατότητες ή τις δεξιότητες των φίλων και συμμάχων της Βορειοδυτικής Ευρώπης. Μέσα από τη  συνεργασία μπορούμε να επιτύχουμε καταστάσεις όπου όλοι κερδίζουν,  με ανταλλαγή τεχνογνωσίας όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία, ξεκινώντας από τη συντήρηση και τη ναυπήγηση πλοίων μέχρι τις συμπαραγωγές πολεμικού υλικού. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για τέτοιες συνεργασίες με έθνη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Στο περιθώριο της σύσκεψης η κ. Γεννηματά είχε συναντήσεις με την Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας  κ.Mimi Kodheli, τον Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας  κ. Angel Petrov Naydenov, καθώς και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της NCIA (Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφοριών του ΝΑΤΟ) και πρώην Υφυπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας κ. Velizar Mateev Shalamanov. 

Διαβάστε ακόμη:


Τελικά μόνο η Ελλάδα δεν θέλει "εθνικά όπλα" - Δείτε τι κάνουν όλοι οι άλλοι

Πόσο βάσιμη είναι η πρόταση για σχεδίαση εθνικού πλοίου;


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ