OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

» Γερμανικό Μάρσαλ » – Το Spiegel γράφει για «γερμανική βοήθεια » στο νότο

26/05/2013 - 17:34
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον συνάδελφό του, υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, στην οποία ζητεί την ανάληψη κοινής δράσης ώστε οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση να υποστηριχθούν και διμερώς σε θέματα ανάπτυξης μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW, αποκαλύπτει στην αυριανή έκδοση του το περιοδικό «Der Spiegel». 



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Βερολίνο διαπιστώνεται μεταστροφή, καθώς «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη Νότια Ευρώπη και με νέα δισεκατομμύρια για τις υπό κρίση χώρες η καγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη». Γίνεται ακόμη λόγος για σταδιακή αλλαγή πλεύσης, ακόμη και για έναν «διαφορετικό» Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον πορτογάλο ομόλογό του «να παίζει τον ρόλο του πολιτικού που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης».



Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη ότι αυτό που κινητοποίησε την γερμανική κυβέρνηση είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. «Εάν δεν δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά», λέγεται από το περιβάλλον Σόιμπλε, υποστηρίζουν οι συντάκτες και προσθέτουν ότι «Μέρκελ και Σόιμπλε εμφανίζονται τώρα διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν σταθερές θέσεις της μέχρι τώρα φιλοσοφίας τους περί διάσωσης».

»Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να παράσχουμε βοήθεια και σε διμερές επίπεδο εκ μέρους της Γερμανίας», έγραφε στην επιστολή του προς τον κ. Ρέσλερ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσέθετε ότι από τη βοήθεια αυτή θα μπορεί να περιμένει «μία στήριξη που θα λειτουργήσει εμφανώς ταχύτερα και θα έχει αισθητά και ψυχολογικά αποτελέσματα, σε εύλογο χρονικό διάστημα».

H τράπεζα KfW θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο σχέδιο ανάπτυξης που επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων κατ’ αρχήν για την Ισπανία και το οποίο θα μπορούσε, επισημαίνεται στο άρθρο, να χρησιμεύσει κατόπιν ως πρότυπο και για την Πορτογαλία, ίσως και για την Ελλάδα.

Το γεγονός πάντως ότι η καγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών ξαφνικά εμφανίζονται πρόθυμοι να αναλάβουν δράση, σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ, συνδέεται και με έναν «εσωτερικό» φάκελο της Καγκελαρίας, στον οποίο περιγράφεται ο απολογισμός του ευρωπαϊκού συμφώνου ανάπτυξης που αποφασίστηκε πέρυσι.

«Ο απολογισμός αυτός θα αποδείκνυε πόσο καλά λειτουργεί η γερμανική στρατηγική διάσωσης», αναφέρει το περιοδικό, ωστόσο τα πορίσματα ήταν αρνητικά, αν και θετικότερα για τις μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. «Η ψύχραιμη διαπίστωση των (Γερμανών) υπαλλήλων ήταν πάντως ότι παντού οι αλλαγές χρειάζονταν χρόνο, έως ότου φτάσουν στην πραγματική οικονομία», σημειώνεται. 

Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό με το δημοσίευμα αυτό επιχειρείται και η »αγιοποίηση» των Μέρκελ και Σόιμπλε που εμφανίζονται ευαισθητοποιημένοι από την εκρηκτική ανεργία που μαστίζει τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική.Το γερμανικό δίδυμο εξουσίας δεν πόνεσε ξαφνικά τώρα τους άνεργους Ευρωπαίους, ώστε να βάλει μπροστά τη μηχανή της ανάπτυξης.
Αυτό που τους πόνεσε τώρα, και θελουν να προλάβουν τις γερμανικές εκλογές, είναι τα αμείλικτα νούμερα σύμφωνα με τα οποία και η Γερμανία μπαίνει σε ύφεση, αφού ήδη στο πρώτο τετράμηνο του 2013 είναι στο οριακό +0,1%.
Και η αιτία που η Γερμανία είναι έτοιμη να παραδοθεί στην ύφεση είναι μία.
Πολύ απλά οι εξαγωγές της στην Ευρώπη μειώνονται δραματικά επειδή οι Ευρωπαίοι δεν έχουν χρήματα να διαθέσουν για κατανάλωση γερμανικών προϊόντων.
 

Tags: SPIEGELΚΡΙΣΗΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Σπόντα» Αραγτσί για την κατάρριψη του αμερικανικού Apache – «Οι ξένες δυνάμεις καλύτερα να φύγουν από την περιοχή»

09/06/2026 - 22:05
NATO - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Οι σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες υποστηρίζουν την «fast track» ένταξη της Ουκρανίας σε NATO και ΕΕ

09/06/2026 - 21:13
FCAS
ΚΟΣΜΟΣ

FCAS: «Σκέτη βλακεία» – Ο Βέλγος πρωθυπουργός καταδικάζει την εγκατάλειψη του γαλλογερμανικού μαχητικού

09/06/2026 - 20:36

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: «Σπόντα» Αραγτσί για την κατάρριψη του αμερικανικού Apache – «Οι ξένες δυνάμεις καλύτερα να φύγουν από την περιοχή»

Οι σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες υποστηρίζουν την «fast track» ένταξη της Ουκρανίας σε NATO και ΕΕ

FCAS: «Σκέτη βλακεία» – Ο Βέλγος πρωθυπουργός καταδικάζει την εγκατάλειψη του γαλλογερμανικού μαχητικού

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν: «Οι ΗΠΑ αναγκαστικά θα απαντήσουν στην κατάρριψη του ελικοπτέρου Apache»

Βουλγαρία: Η νέα κυβέρνηση δεν θα παράσχει όπλα στην Ουκρανία

Τουρκία: Ο Οζέλ καταγγέλλει σχέδιο εξουδετέρωσης του CHP – Βαθιά κρίση στην τουρκική αντιπολίτευση

Το Ισραήλ σχεδίαζε «σοβαρό πλήγμα» στο ιρανικό καθεστώς και είναι έτοιμο να επιστρέψει στον πόλεμο, λέει ο Αρχηγός των IDF

ΓΕΕΘΑ: Δημοσιεύθηκε η συμπληρωματική προκήρυξη διαγωνισμού για τις Στρατιωτικές Σχολές

Top News

Μίνα Αρναούτη: «270.000 ευρώ πρόστιμο για εγκατάλειψη ζώων κι εγώ πήρα αποζημίωση 39.000 για το τροχαίο με τον Παντελίδη»

Δημήτρης Αλεξάνδρου: Η τρυφερή ανάρτηση για τον γιο του - «Στο τέλος της ημέρας, αυτός είναι όλος μου ο κόσμος»

Η Έφη Θώδη τραγούδησε το «Αιγαίο»: «Άννα Βίσση, σε περιμένω στο πανηγύρι μου»

Ο Σάκης Κατσούλης για τη Μαριαλένα Ρουμελιώτη: «Σε θαύμαζα να γίνεσαι μητέρα» - Βίντεο από το μαιευτήριο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert