Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία - Die Welt: "Λευκός καπνός" για τον μεγάλο συνασπισμό

12.01.2018 | 10:07
"Λευκός καπνός" για τον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό στην Γερμανία μετά από 109 ημέρες ακυβερνησίας. Η εφημερίδα "Die Welt" που επικαλείται κύκλους των διερευνητικών συνομιλιών κάνει λόγο για συμφωνία στην οποία κατέληξαν πριν από λίγο οι αρχηγοί των δυνητικών εταίρων του "μεγάλου" συνασπισμού (CDU/CSU, SPD), 'Αγγελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς.

Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δυνητικών κυβερνητικών εταίρων, της Χριστιανικής ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εισήλθαν την Πέμπτη στην τελική φάση τους. Μετά την θετική εξέλιξη που μεταδίδει η  "Die Welt" εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση «μεγάλου» συνασπισμού και την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος.

Η συνάντηση είχε ξεκινήσει στις 8:00 το βράδυ της Πέμπτης στα κεντρικά γραφεία του SPD στο Βερολίνο και, όπως μεταδόθηκε από τα γερμανικά ΜΜΕ, η συζήτηση για την ευρωπαϊκή πολιτική είχε ολοκληρωθεί ήδη πριν από το διάλειμμα για το γεύμα. Κατόπιν στο τραπέζι τέθηκε το ζήτημα της μετανάστευσης, του ασύλου και του ανώτατου ορίου στον αριθμό προσφύγων και της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων.

Ακολούθησε η συζήτηση για την φορολογική πολιτική, στην οποία εντοπίζονται κάποιες από τις σοβαρότερες διαφορές μεταξύ των κομμάτων. Το SPD εισηγείται την επιβάρυνση των «πλουσίων», οι οποίοι σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 45%, προκειμένου να δοθούν απαλλαγές στα μεσαία εισοδήματα, πολιτική με την οποία διαφωνεί κυρίως η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

Από τις έξι το απόγευμα της Πέμπτης το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην συνάντηση του «κύκλου των έξι», δηλαδή των αρχηγών και των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, η οποία πραγματοποιείται στο γραφείο του Μάρτιν Σουλτς, στον 5ο όροφο του κτιρίου «Βίλι Μπραντ». Οι έξι καλούνται να άρουν τα τελευταία εμπόδια για την συμφωνία, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτή, η πιο δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης, θα διαρκέσει πολλή ώρα ακόμη.

«Υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στον δρόμο, τα οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν. Υπό αυτή την έννοια, είναι μια δύσκολη μέρα. Ο κόσμος περιμένει να βρεθούν λύσεις», είχε δηλώσει την Πέμπτη η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, ενώ ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς, είχε τονίσει από την αρχή της συνάντησης ότι στο προσκήνιο επρόκειτο να τεθεί το ζήτημα της Ευρώπης.

Μετά την ολοκλήρωση της διερευνητικής φάσης, τα βλέμματα θα στραφούν κυρίως στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν υπάρχει έδαφος προκειμένου να επιχειρηθεί ο «μεγάλος» συνασπισμός. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η σύγκληση των ηγετικών οργάνων των κομμάτων και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του CDU και του SPD. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ