Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Γερμανία προς Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε να μας προκαλούν

06.03.2017 | 13:50
Μήνυμα έστειλε η Γερμανία στην Τουρκία μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν που προκάλεσαν. «Ανάρμοστες», «απίστευτες», «απαράδεκτες» χαρακτηρίζονται από Γερμανούς πολιτικούς οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί ναζιστικών μεθόδων απαγόρευσης προεκλογικών ομιλιών μελών της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία.

Παρόλα αυτά «Θα ήταν σφάλμα να απαγορευτούν διά νόμου οι (προεκλογικές) εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών», ανέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).
Η απαγόρευση εισόδου τους στη χώρα (Γερμανία) θα προκαλούσε περαιτέρω κλιμάκωση και γι' αυτό δεν την συνιστά: «Δεν κλιμακώνουμε την κατάσταση, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να μας προκαλούν», είπε χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός. Πρόσθεσε, δε, ότι ότι πρέπει να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί τέτοιου είδους προεκλογικές συγκεντρώσεις και αναμένει τον σεβασμό αυτής της γνώμης.

Ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ, σε πρωινή εκπομπή του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοτπτικού δικτύου, ARD, χαρακτήρισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί ναζιστικών μεθόδων της Γερμανίας ως «μη ορθολογικές», τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να δίνονται απαντήσεις του ιδίου επιπέδου.

«Αντί τέτοιων απαντήσεων, η Γερμανία θα πρέπει να σκεφτεί με ψυχραιμία πως θα χάσει ο Ερντογάν το δημοψήφισμα», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η επιτυχία του (Ερντογάν) δεν είναι προς το συμφέρον των φίλων στην Τουρκία». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αποφάσεις για τις προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών δεν πρέπει να μετακυλιστούν στους δήμους, αλλά θα ήταν καλύτερο αν υπήρχε μία κοινά αποδεκτή ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το θέμα». «Αν οι Τούρκοι πολιτικοί θέλουν να εκφωνούν λόγους εδώ, θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες και τους νόμους», υπογράμμισε.

Ο Γκιοκάι Σοφίογλου, πρόεδρος των τουρκικών κοινοτήτων στην Γερμανία, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NRD, επέκρινε τις συγκρίσεις που έκανε ο Ερντογάν με τη ναζιστική Γερμανία. «Οι δηλώσεις βλάπτουν της γερμανοτουρκικές σχέσεις», επεσήμανε. «O Eρντογάν έκανε ένα βήμα παραπάνω. Η Γερμανία δεν πρέπει να πέσει σε αυτό το επίπεδο», τόνισε. Τάχθηκε, επίσης, κατά της απαγόρευσης εισόδου του Τούρκου Προέδρου στην Γερμανία: «Eάν ο Ερντογάν θέλει να έρθει ας το κάνει, θα πρέπει, όμως, να υπολογίζει στις αντιδράσεις", τόνισε ο συνδικαλιστής στο γερμανικό τηλεοπτκό δίκτυο. 

Με πληροφορίες  από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ