Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: "Ρεαλιστική εκτίμηση" η δήλωση Γκάμπριελ για την Τουρκία

08.08.2016 | 16:19
 Τη χθεσινή δήλωση του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι θα αποτελούσε «ψευδαίσθηση» η ιδέα πως η Τουρκία ή έστω και ένα μικρό κράτος θα μπορούσε τώρα να ενταχθεί στην ΕΕ, κάλυψε σήμερα και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «ρεαλιστική εκτίμηση».

Από την πλευρά της Καγκελαρίας, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία διεξάγονται με ανοιχτό το αποτέλεσμα», ενώ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι παρέπεμψε σε δηλώσεις του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ότι είναι παράξενο σε μια στιγμή που οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι στάσιμες να συζητείται αυτό το θέμα τόσο έντονα, ειδικά στα γερμανικά ΜΜΕ. «Αν κοιτάξουμε την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις πολλές κρίσεις με τις οποίες η ΕΕ έχει να ασχοληθεί και τις φυγόκεντρες δυνάμεις που έχει να αντιμετωπίσει, τότε ποιος μιλάει για το ότι στις επόμενες μέρες, εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια θα είναι δυνατό να ενταχθούν νέα μέλη. Αυτό είναι όντως μια ρεαλιστική εκτίμηση», δήλωσε η κυρία Σέμπλι.

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτημα σχετικά με το αν έχει χάσει το νόημά της η ευρωπαϊκή προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά και έκανε λόγο για συνεχείς επαφές του κ. Σταϊνμάιερ σε αυτές τις χώρες. «Στηρίζουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά λέω επίσης - και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές - ότι η κατάσταση, όπως παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή και αφορά την Τουρκία, δεν είναι τέτοια στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μπορούμε να φανταστούμε σοβαρά ότι η Τουρκία θα γίνει μέλος τον επόμενο χρόνο», κατέληξε.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ