Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΡΒΥΛΑ NEWS

Γερμανικά τεθωρακισμένα στο Μουσείο Αμερικανικού στρατού - ΦΩΤΟ

21.01.2015 | 22:30
Στο Μουσείο Αρμάτων του Αμπερντίν στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ υπάρχουν όλα, σχεδόν, τα γερμανικά άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα, πυροβόλα εφόδου και κυνηγοί αρμάτων που συμμετείχαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα οχήματα που υπάρχουν εκεί προέρχονται όλα εκ λαφύρων. Όλα τα οχήματα αυτά παρουσιάζονται σε μια σειρά εντυπωσιακών φωτογραφιών.

Το Pz I ήταν το πρώτο γερμανικό άρμα μάχης που τέθηκε σε υπηρεσία. Ήταν ελαφρά θωρακισμένο και οπλισμένο μόνο με δύο πολυβόλα των 7,92χλστ. Είχε πλήρωμα δύο ανδρών. Πολέμησε μέχρι και το 1941. Στο σκάφος του βασίστηκε και το άρμα διοίκησης Panzerbefehlswagen και ο κυνηγός αρμάτων Panzerjäger I.(Pz I)

To Pz 35 (t) ήταν το βασικό άρμα του Τσεχοσλοβακικού στρατού, όταν η χώρα καταλήφθηκε από τους Γερμανούς, τον Μάρτιο του 1939. Περίπου 244 άρματα του τύπου περιήλθαν στην κατοχή των Γερμανών και χρησιμοποιήθηκαν από αυτούς. Το άρμα έφερε ένα πυροβόλο των 37χλστ. και δύο πολυβόλα.(Pz 35t)

Το Pz III σχεδιάστηκε το 1935, ως το βασικό άρμα μάχης του Γερμανικού στρατού. Στην αρχική του έκδοση έφερε πυροβόλο των 37χλστ. Στις επόμενες εκδόσεις έφερε πυροβόλο των 50χλστ. (όπως το εικονιζόμενο) και στην τελική του έκδοση (Ausf N) ένα βραχύκαννο πυροβόλο των 75χλστ. Το άρμα πολέμησε μέχρι το τέλος του πολέμου.(Pz III)

Το Pz IV σχεδιάστηκε ως το βαρύτερο άρμα, του Γερμανικού στρατού, το 1935, αλλά σύντομα ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις. Στις αρχικές του εκδόσεις έφερε βραχύκαννο πυροβόλο των 75χλστ. το οποίο αντικαταστάθηκε, κατόπιν με μακρύκαννο του ιδίου διαμετρήματος. Το άρμα πολέμησε σε όλα σε όλη τη διάρκεια του πολέμου. Με τις τάξεις του Συριακού στρατού, έδρασαν κατά του Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967 (Ο πόλεμος των 6 ημερών: Η "αρματομαχία" σε βίντεο).(Pz IV)

Το άρμα μάχης Pz V, γνωστό ως Panther, άρχισε να αναπτύσσεται ως απάντηση στα σοβιετικά T-34. Πολέμησε για πρώτη φορά στο Κούρσκ (ΚΟΥΡΣΚ: Μιλάνε οι πρωταγωνιστές - Αυτοί που πολέμησαν στην μεγαλύτερη αρματομαχία το 1943). Ήταν ένα εξαιρετικό άρμα, με ισχυρή, επικλινής θωράκιση και έφερε ένα μακρύκαννο πυροβόλο των 75χλστ. το οποίο ήταν ικανό να καταστρέψει, από μεγάλη απόσταση, κάθε συμμαχικό άρμα. Τα τελευταία άρματα του τύπου πολέμησαν στο Βερολίνο, το 1945.(Panther)

Ο κυνηγός αρμάτων Hetzer ήταν βασισμένος στο σκάφος του τσεχοσλοβακικού άρματος Pz 38 (t) που επίσης περιήλθε στην κατοχή των Γερμανών το 1939. Ήταν ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος αντίπαλος για κάθε συμμαχικό άρμα. Έφερε πυροβόλο των 75χλστ.(Hetzer)
Το Jagdpanzer IV ήταν η έκδοση κυνηγούν αρμάτων του άρματος Pz IV.Εξοπλισμένο με μακρύκαννο πυροβόλο των 75χλστ. το εν λόγω τεθωρακισμένο ήταν ένας εξαιρετικά επικίνδυνος αντίπαλος για κάθε αντίπαλο άρμα.(Jagdpanzer)

Το Marder ήταν ένα όχημα ανάγκης. Βασιζόταν στο σκάφος διαφόρων γερμανικών ή εκ λαφύρων προερχομένων αρμάτων. Το εικονιζόμενο Marder III ήταν ένα άρμα Pz 38 (t), χωρίς πύργο, εφοδιασμένο με το εξαίρετο αντιαρματικό πυροβόλο ΡΑΚ 40 των 75χλστ. ή με σοβιετικό, εκ λαφύρων, των 76,2 χλστ.(Marder III)

Ο κυνηγός αρμάτων Nashorn βασιζόταν στον σκάφος του άρματος Pz IV. Έφερε όμως το φονικό πυροβόλο των 88χλστ.(Nashorn)

Ο κυνηγός αρμάτων Elefant που σχεδίασε ο Φέρντιναντ Πόρσε, ήταν ένα βαρύ τεθωρακισμένο, με ιδιαίτερα ισχυρή θωράκιση, που το καθιστούσε άτρωτο, μετωπικά, στα αντίπαλα βλήματα. Έφερε ένα πυροβόλο των 88χλστ. αλλά δεν έφερε πολυβόλα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εξουδετερωθούν εύκολα από το σοβιετικό πεζικό, στο Κουρσκ, όπου πρωτοχρησιμοποιήθηκαν, το καλοκαίρι του 1943.(Elefant)

Το Jagdpanther ήταν ένας εξαιρετικός κυνηγός αρμάτων. Διαθέτοντας ισχυρή θωράκιση και οπλισμένος με το μακρύκαννο πυροβόλο των 88χλστ. μπορούσε να καταστρέψει κάθε συμμαχικό άρμα από απίστευτες αποστάσεις.(Jagdpanther)

Το Jagdtiger δικεδικούσε τον τίτλο του ισχυρότερου και βαρύτερου (71 τόνοι) τεθωρακισμένου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που πρόλαβε να πολεμήσει. Βασιζόταν στο σκάφος του άρματος Tiger II, αλλά είχε πανίσχυρη θωράκιση, που δεν μπορούσε να διαπεραστεί από κανένα συμμαχικό αντιαρματικό πυροβόλο. Έφερε δε πυροβόλο των 128χλστ. το οποίο, με ευκολία, μπορούσε να κομματιάσει τα συμμαχικά άρματα από απίστευτες αποστάσεις. Κατασκευάστηκαν μόλις 88 από αυτά.(Jagdtiger)

Το Sturmgeschütz III αποτέλεσε το βασικό πυροβόλο εφόδου του Γερμανικού στρατού, σε όλη τη διάρκεια του πολέμου. Βασιζόταν στο σκάφος του άρματος Pz III. Τα πρώτα υποδείγματα έφεραν βραχύκαννο πυροβόλο των 75χλστ. που αντικαταστάθηκε, αργότερα, από μακρύκαννο, όπως αυτό που φέρει το εικονιζόμενο. Το Ausf. F έφερε πυροβόλο των 105χλστ.(Sturmgeschütz III)

Το πυροβόλο εφόδου Brummbär βασιζόταν στο σκάφος του άρματος Pz IV. Έφερε ένα βραχύκαννο οβιδοβόλο των 150χλστ.(Brummbär)

Το αυτοκινούμενο πυροβόλο Lorraine βασιζόταν στο σκάφος του γαλλικού ερπυστριοφόρου οχήματος Lorraine, στο οποίο οι Γερμανοί προσάρμοσαν ένα οβιδοβόλο των 150χλστ.(Lorrain)

Όπως είναι εμφανές οι Γερμανοί αξιοποίησαν κάθε διαθέσιμο τύπο τεθωρακισμένου οχήματος, είτε δικού τους τους, είτε εκ λαφύρων, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό όμως που αξιοποίησαν ήταν η στρατηγική του Κεραυνοβόλου Πολέμου (Ο "κεραυνοβόλος πόλεμος" του Χίτλερ κατέληξε σε σφαγές αμάχων.Πλάνα εποχής).

Πηγή: War History
Επιμέλεια: On Alert


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ