Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανοί αντιφασίστες προς Τσίπρα: "Διεκδικήστε τις αποζημιώσεις για το Δίστομο"

16.02.2015 | 00:02
Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Να δώσει την άδεια για να γίνει εκτελεστή η δικαστική απόφαση για τις αποζημιώσεις των οικογενειών των θυμάτων στο Δίστομο καλεί (και) τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η Ομάδα ''ΑΚ Distomo'',η ομάδα Γερμανών αντιφασιστών νομικών,επιστημόνων και ακτιβιστών με έδρα το Αμβούργο που από το 2001 πρωτοστατεί στην διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα και στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης. 

Η παρέμβαση της δυναμικής Ομάδας ''ΑΚ Distomo (Hamburg)'', που έχει κάνει σημαντικές δραστηριότητες για τις αποζημιώσεις στην Ελλάδα,στην Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη, έρχεται την ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ρητά στις προγραμματικές του δηλώσεις για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. 

Τα ελληνικά δικαστήρια, ως γνωστόν, έχουν βγάλει απόφαση υπέρ των οικογενειών των θυμάτων στο Δίστομο το 1944, με τελική απόφαση του Αρείου Πάγου το 2000. Η απόφαση αυτή μπορεί να εκτελεστεί αμέσως, αρκεί η κυβέρνηση Τσίπρα και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ Παρασκευόπουλος να εγκρίνουν,όπως προβλέπει ο νόμος, να γίνει εκτελεστή η δικαστική απόφαση για το Δίστομο. ''Αν δεν πληρώσει η Γερμανία τις οφειλές της στα θύματα των σφαγών που έκαναν οι ναζί, θα μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση ακινήτων του γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα ώστε να αποζημιωθούν επιτέλους τα θύματα'', λέει η ''ΑΚ Δίστομο''. Αυτό θα ήταν, τονίζει, ''μια πράξη ειρήνης και δικαιοσύνης''.

Η ανακοίνωση της Ομάδας "AK Distomo" είναι η εξής:''Αμέσως μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Αλ. Τσίπρας, έβαλε το δάχτυλο στην πληγή. Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει μέχρι και σήμερα τις οφειλές της στην Ελλάδα από την περίοδο της Κατοχής, 1941 μέχρι 1944. Η σημερινή καμπάνια των γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης για την νέα ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει μια ανεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας. Τα αιτήματα της Ελλάδας είναι νομικά, πολιτικά και ηθικά τεκμηριωμένα.

Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει τις οφειλόμενες επανορθώσεις, δεν αποπλήρωσε το αναγκαστικό δάνειο που εκβίασε το Γερμανικό Ράιχ από το ελληνικό κράτος για την κάλυψη των εξόδων της κατοχικής δύναμης (!!) κι ένα μεγάλο μέρος των αρχαιοτήτων και άλλων έργων τέχνης που κλάπηκαν από αυτήν δεν επέστρεψε ποτέ πίσω στην Ελλάδα. Το γνωστό «οικονομικό θαύμα» της Γερμανίας δεν θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς την αναστολή της καταβολής των πολεμικών οφειλών της, που της δόθηκε με τη Συνθήκη του Λονδίνου το 1953. Από την υπογραφή όμως της Συνθήκης «2+4» το 1990 και μετά είναι ληξιπρόθεσμα αυτά τα χρέη. Η άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει είναι μια καθαρή περίπτωση παραβίασης διεθνών συμφωνιών.

Γι’ αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένη η ελληνική κυβέρνηση αν πει: «Πληρώστε πρώτα τις δικές σας οφειλές και μετά μιλάμε για τις δικές μας». Υπάρχουν και απλήρωτες οφειλές της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να συμψηφιστούν με τις κρατικές οφειλές της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, 1941-1944, δολοφονήθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις σε εκτελέσεις και σφαγές περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι. Όσοι επέζησαν αυτές τις σφαγές και οι συγγενείς τους δεν έχουν πάρει από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση καμία αποζημίωση. Τα θύματα όμως τις δικαιούνται για τα όσα δεινά έχουν ζήσει.

Μετά τη σημαντική απόφαση του Αρείου Πάγου το 2000 στην υπόθεση του Διστόμου και την παρεμπόδιση, μετά από την πολιτική πίεση που άσκησε το Βερολίνο, της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους ώστε να ικανοποιηθούν οι οφειλές του απέναντι στα θύματα, ήταν τα ιταλικά δικαστήρια που άνοιξαν πάλι το δρόμο για τις αποζημιώσεις. Η απόφαση του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 22 Οκτώβρη (2014) σύμφωνα με την οποία κάθε άνθρωπος έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να εισακουστεί από τα δικαστήρια δεν είχε προηγούμενο. Κι αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει ούτε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του Φλεβάρη του 2012. Σύμφωνα μ’ αυτήν αναγνωρίζεται στη Γερμανία το δικαίωμα της ετεροδικίας για τα εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο δεν μπορούν τα θύματα της ναζιστικής βίας να μηνύσουν στη ίδια τους τη χώρα τη Γερμανία και να απαιτήσουν αποζημίωση για τα αδικήματα που τους συνέβησαν εκεί. Στην Ιταλία είναι όμως από τον Οκτώβρη του 2014 αυτό πάλι δυνατό. 

''Μπορούν να πληρωθούν''

Οι αποζημιώσεις μπορούν όμως να πληρωθούν στα θύματα και στη Ελλάδα. Για να συμβεί αυτό πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δώσει την άδεια για να γίνει εκτελεστή η δικαστική απόφαση για το Δίστομο. Αν δεν πληρώσει η Γερμανία τις οφειλές της στα θύματα των σφαγών που έκαναν οι ναζί, θα μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση ακινήτων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα ώστε να αποζημιωθούν επιτέλους τα θύματα.

Σε αντίθεση με όσα λέγονται δημόσια εδώ στη Γερμανία, δε θα ήταν αυτό προσβολή απέναντι στη χώρα, αλλά μάλλον μια πράξη ειρήνης και δικαιοσύνης.


''Ακόμη και μετά από 70 χρόνια...''

Θα ήταν μια προειδοποίηση για τα γεράκια του πολέμου, ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν αντιμετωπίζονται με τα καλά λόγια, αλλά οι υπεύθυνοί τους πρέπει ακόμη και μετά από 70 χρόνια να επανορθώσουν και οικονομικά για το κακό που έκαναν, όσο ισχυροί και να έχουν γίνει στο μεταξύ.

Το ΑΚ-Distomo ζητά:

-Άμεση αποζημίωση όλων των θυμάτων του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα!

-Να τιμωρηθούν τα εγκλήματα των ναζί και να μην περάσει στη λήθη η αντιφασιστική Αντίσταση!

-Κοινός είναι ο αγώνας μας ενάντια στον φασισμό στην Ευρώπη!''.

Ποια είναι η ''ΑΚ DISTOMO''

Να σημειώσουμε ότι τα μέλη της  ''ΑΚ Distomo (Hamburg)'' κάθε χρόνο έρχονται στην Ελλάδα και οργανώνουν από κοινού με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης. Όπως συμβολικός αποκλεισμός γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα- αρκετές φορές - συζητήσεις/ημερίδες στο Δίστομο, συνεντεύξεις τύπου, συμμετοχή σε συνέδρια όπως το Διεθνές Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις στην Βιάννο Κρήτης τον Σεπτέμβριο του 2013, προσκυνήματα στους τόπους θυσίας κ.α. 
Μέλη της ''ΑΚ Δίστομο'' ήταν και στην Δίκη στην Χάγη, ενώ έχουν κάνει καμπάνιες στην Γερμανία και αλλού.
Έκαναν αίσθηση το 2002 με την συμβολική κατάληψη του περίφημου Μουσείου της Περγάμου στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν για την μη αποζημίωση των θυμάτων του Ναζισμού.

Παίρνουν μέρος στις διαμαρτυρίες στο Μίτενβαλντ στην Βαυαρία εναντίων της συγκέντρωσης των βετεράνων της 1ης Ορεινός Μεραρχίας της Βέρμαχτ που κάνουν κάθε χρόνο ανήμερα της Πεντηκοστής.- 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ