Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για "εντάσεις" στις σχέσεις του μίλησαν οι ΥΠΕΞ Γερμανίας-Τουρκίας

23.06.2013 | 11:49
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε σήμερα ύστερα από συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρις ότου εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις με την 'Αγκυρα.
"Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν εντάσεις. Καταβάλλουμε όλοι προσπάθειες για τη μείωσή τους", δήλωσε ο Βεστερβέλε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
"Πρέπει να συνεχίσουμε τις συνομιλίες, είμαστε ακόμα στο μέσον των διαπραγματεύσεων", πρόσθεσε και τόνισε:"Αυτό δεν είναι μόνον προς το συμφέρον της Τουρκίας, είναι και προς το δικό μας συμφέρον να συνεχιστεί ο διάλογος".
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών συναντήθηκαν σήμερα στη Ντόχα για να συζητήσουν κυρίως για τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας, ανακοίνωσε νωρίτερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
"Οι συνομιλίες (με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου) διεξήχθησαν σε εποικοδομητική και φιλική ατμόσφαιρα", τόνισε ο υπουργός σε σύντομη δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Βερολίνο. Οι δυο υπουργοί είχαν συνομιλίες στη Ντόχα στο περιθώριο της συνάντησης των Φίλων της Συρίας.
Οι τόνοι ανέβηκαν αισθητά την Παρασκευή ανάμεσα στο Βερολίνο και την 'Αγκυρα όταν η Τουρκία απέρριψε τις γερμανικές επικρίσεις για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Οι πρεσβευτές των δυο χωρών εκλήθησαν στα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών.Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκμέν Μπαγκίς έφθασε μέχρι και να απειλήσει την καγκελάριο Μέρκελ για "αντιδράσεις" από την πλευρά της Τουρκίας εάν δεν ανακαλούσε τις δηλώσεις της της Δευτέρας. Η 'Αγγελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει "πολύ σκληρή" την καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία.
Ο Μπαγκίς κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση στην Τουρκία για "σκοπούς εσωτερικής πολιτικής" ενόψει των γερμανικών βουλευτικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ