Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Φουντώνουν οι ανησυχίες - Για νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προετοιμάζεται η Βόρεια Κορέα

04.09.2017 | 13:27
Πρώτη δημοσίευση: 2017-09-04 11:07:39
Τελευταία ενημέρωση:2017-09-04 13:27:39
Πιθανή νέα εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της Νότιας Κορέας.


Η Νότια Κορέα εντόπισε ενδείξεις για την προετοιμασία νέας εκτόξευσης από την Πιονγκγιάνγκ βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αμυνας στη Σεούλ, χωρίς να διευκρινίσει τον πιθανό χρόνο και το τόπο πραγματοποίησής της.

Η έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας ήταν ίσχύος 50 κιλοτόννων, δήλωσε από την πλευρά του ανώτατος αξιωματούχος του νοτιοκρεατικού υπουργείου Αμυνας κατά τη διάρκεια επείγουσας συνεδρίασης του Κοινοβουλίου.

Η Πιονγκγιάνγκ προκάλεσε την οργή της διεθνούς κοινότητας πραγματοποιώντας την Κυριακή την ισχυρότερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή. Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι η δοκιμή αφορούσε θερμοπυρηνική βόμβα που έχει τη δυνατότητα να οπλίσει διηπειρωτικό πύραυλο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Νότια Κορέα θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα επέτυχε την ελαχιστοποίηση πυρηνικού όπλου κατά τρόπο ώστε να μπορεί να οπλίσει έναν πύραυλο, ανακοίνωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας.

«Θεωρούμε ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο», δήλωσε ο Σονγκ Γιουνγκ-Μου στο Κοινοβούλιο, μία ημέρα μετά την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.


Ισχυρότατη η ισχύς της έκρηξης της πυρηνικής δοκιμής

«Η ισχύς της έκρηξης της βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής εκτιμάται στους 50 κιλοτόννους», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας.

Η ποσότητα αυτή ενέργειας σημαίνει ότι η δοκιμή ήταν πέντε φορές ισχυρότερη από την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα τον Σεπτέμβριο 2016, και περισσότερο από τρεις φορές ισχυρότερη από την αμερικανική βομβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα το 1945.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο πραγματικά για βόμβα υδρογόνου και δήλωσε ότι φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε «ποικιλία πυρηνικών υλικών».


Πιο προσεχτικός στις τελευταίες δηλώσεις του ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε πιο προσεκτικά στην πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε χθες η Πιονγιάνγκ και η οποία κλιμάκωσε την πίεση που ασκείται στην αμερικανική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ο χειρισμός της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τον Τραμπ, έχει στοιχεία παραδοσιακής διαχείρισης κρίσεων από τις ΗΠΑ, αντανακλώντας την επιρροή του νέου Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και απόστρατου στρατηγού του Σώματος των Πεζοναυτών, Τζον Κέλι, αλλά και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Τζιμ Μάτις. Η αλλαγή αυτή, έγινε αντιληπτή από τον τόνο στις αναρτήσεις που έκανε ο Τραμπ, χθες το πρωί στο Twitter.

Συνάντηση υψηλόβαθμων συμβούλων και στρατηγών στο Λευκό Οίκο

Στην συνάντηση που έγινε χθες για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμμετείχαν μόνο υψηλόβαθμοι σύμβουλοι αλλά και στρατηγοί. Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ και μετά, σε παρόμοιες καταστάσεις συμμετείχαν πολλά στελέχη του Λευκού Οίκου, ώστε οι συζητήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη δημιουργούσαν την εντύπωση επικράτησης χάους στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Αμέσως μετά την συνάντηση αυτή, ο Μάτις που είναι επίσης, απόστρατος στρατηγός του Σώματος των Πεζοναυτών εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους μαζί με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, τον στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, προκειμένου να προειδοποιήσουν την Βόρεια Κορέα για την πολεμική αποφασιστικότητα της χώρας.

Ο ίδιος ο Τραμπ εμφανίστηκε περισσότερο συγκρατημένος, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε ενισχύσει το κλίμα έντασης με την δήλωσή του ότι: “η Βόρεια Κορέα θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή, που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί.” Όταν ρωτήθηκε χθες εάν σχεδιάζει κάποια επίθεση, απάντησε: “Θα δούμε.”

“Η Βόρεια Κορέα είναι ένα ανεξέλεγκτο κράτος, που αποτελεί μεγάλη απειλή κι ενόχληση για την Κίνα η οποία, προσπαθεί να βοηθήσει χωρίς αποτέλεσμα,” έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Twitter.

Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι χθες πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος που συμμετείχε στις συζητήσεις για την αντίδραση των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι συζητήσεις αυτές διεξάγονται εδώ και καιρό.

Η κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο αποτελεί ένα πραγματικό τεστ για τον Κέλι, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις επιθετικές εξάρσεις του Τραμπ από την μια μεριά, κι από την άλλη, να ελέγξει ποιος έχει πρόσβαση στην διεξαγωγή συζητήσεων με τον πρόεδρο. Ο Τραμπ έχει κάποιες φορές αντιδράσει στους περιορισμούς που έχει θέσει ο νέος Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου στην ροή πληροφοριών από το Οβάλ Γραφείο, καθώς προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προϋποθέσεων και διαβάθμισης των πληροφοριών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων στα υψηλότερα κλιμάκια του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με δηλώσεις ανθρώπων που έχουν γνώση για την κατάσταση.

“Δεν μπορείς να διαχειριστείς τον Τραμπ με αυτόν τον τρόπο,” δήλωσε από την άλλη μεριά, εξωτερικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου που προέβλεψε ότι ο Τραμπ θα κουραστεί από την διαδικασία.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος που έχει γνώση της νέας κατάστασης στον Λευκό Οίκο υπογράμμισε ότι: “η επιρροή του Κέλι ξεπερνά τα όρια. Ο πρόεδρος είναι ακόμη ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων, ενώ έχει ακόμη το επιθετικό του βήμα στο Twitter,” δήλωσε ανώνυμα ο δεύτερος αξιωματούχος καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση για τα συζητήσει εσωτερικά ζητήματα του Λευκού Οίκου.


Διαβάστε επίσης: Νότια Κορέα: Μια εφημερίδα ζητεί από την κυβέρνηση να ξεκινήσει την ανάπτυξη πυρηνικών Η παραφωνία στις τοποθετήσεις Τραμπ και επίπληξη της Νότια Κορέας


Εάν υπήρξε μία “παραφωνία” στις χθεσινές τοποθετήσεις του Τραμπ αυτή εντοπίστηκε στο Twitter για την επίπληξη της Νότιας Κορέας -σημαντικού συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή- αναφορικά με αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως πολιτική “κατευνασμού” της Βόρειας Κορέας. “Η Νότια Κορέα διαπιστώνει όπως τους έχω πει ότι η προσέγγιση κατευνασμού της Βόρειας Κορέας δεν θα δουλέψει. Αυτοί (στην Βόρεια Κορέα) καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα!” έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. Πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών άσκησε κριτική στον Τραμπ για την δήλωση αυτή. “Η επίθεση στον σημαντικό σύμμαχο μας στην περιοχή, την ίδια στιγμή που η απειλή που δέχεται από την Βόρεια Κορέα κορυφώνεται, δεν είχε κάτι να προσφέρει και ήταν διχαστική,” δήλωσε ανώνυμα ο ίδιος αξιωματούχος.

Μάτις σε πρωταγωνσιτικό ρόλο - Ο Τραμπ περιμένει τις συμβουλές ρου

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Μάτις είχε μια στενότερη σχέση με τον Τραμπ σε αντίθεση με τον Κέλι, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, αλλά και τον ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον. Έτσι, ο Μάτις είχε πρωταγωνιστικό ρόλο εξηγώντας στον πρόεδρο τις διαθέσιμες στρατιωτικές επιλογές, αλλά και τις επικίνδυνες επιπτώσεις από την χρήση τους, εξήγησε ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος. “Δεν είναι τυχαίο που ο Μάτις ήταν αυτός που μίλησε στα ΜΜΕ μετά την συνάντηση,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.

Οι δύο αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερωθεί πολλές φορές για την Βόρεια Κορέα, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του τον Ιανουάριο, μέχρι σήμερα, ενώ του έχουν εξηγηθεί οι σοβαρές συνέπειες από την χρήση στρατιωτικών μέσων, ώστε η επιλογή αυτή να είναι η τελευταία διαθέσιμη.

Οι περισσότερες αμυντικές αναλύσεις αναφέρουν ότι ενδεχόμενο αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα κατά της Βόρειας Κορέας, θα επιφέρει μαζική επίθεση από πυρά συμβατικού πυροβολικού κατά της Σεούλ, με συνέπεια την καταστροφή της. Μία τέτοια εξέλιξη, θα έχει διεθνείς ανθρωπιστικές, οικονομικές κι εμπορικές συνέπειες με δεδομένο τον εξαγωγικό προσανατολισμό της νοτιοκορεατικής οικονομίας.

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία  προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο

Η Νότια Κορέα προχώρησε σε άσκηση προσομοίωσης πολέμου. Συγκεκριμένα, προσομοίωσε την εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. Τα σημερινά γυμνάσια έγιναν με τη συμμετοχή μόνο νοτιοκορεατικών δυνάμεων, αλλά ετοιμάζονται νέα με τη συμμετοχή των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, προστίθεται.

Από την πλευρά της η Ιαπωνία συμφώνησε με τις ΗΠΑ να συνεχίσουν τις πιέσεις προς τη Βόρεια Κορέα. Συγκεκριμένα, υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο δήλωσε ότι συμφώνησε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον να συνεργαστούν στενά για να ασκηθεί περισσότερη πίεση στη Βόρεια Κορέα μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

«Συμφωνήσαμε (να συνεχιστεί) η στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ για να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στη Βόρεια Κορέα και στον ΟΗΕ», κι ιδιαίτερα για «την υιοθέτηση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Κόνο.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ