Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Γιατί η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε παρέλαση μια μέρα πριν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

08.02.2018 | 18:26
Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε στρατιωτική παρέλαση μια μέρα πριν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς  Αγώνες. 

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε στρατιωτική παρέλαση στην οποία παρέστη ο Κιμ Γιονγκ Ουν, μια μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στη Νότια Κορέα.

Οι στρατιωτικές παρελάσεις που πραγματοποιεί η Βόρεια Κορέα συνήθως διεξάγονται τον Απρίλιο, ωστόσο αυτή τη φορά έγιναν νωρίτερα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας το Σάββατο.

Ο Moon Jae-in  (Μουν Ζαε Ιν), πρόεδρος της Νότιας Κορέας αναμένται να δειπνήσει με την ομάδα των 22 ατόμων του “Βορρά” την οποία θα συνοδέψει ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά και η αδερφή του η Kim Yo-jong (Κιμ Γιο-τζονγκ).

 

Τι γνωρίζουμε για την παρέλαση


Νωρίτερα την Πέμπτη η κρατική τηλεόραση άρχισε να δείχνει πατριωτικές ταινίες οι οποίες από ότι φαίνεται ήταν ένα... πρελούδιο πριν την ζωντανή αναμετάδοση που επρόκειτο να γίνει σύντομα.

Ωστόσο, καθυστερημένα και μη προγραμματισμένα πλάνα από την παρέλαση εμφανίστηκαν στην τηλεόραση του Βορρά στις 17.30 τοπική ώρα (08.30 GMT).
Η παρέλαση ήταν πολύ μικρότερη σε διάρκεια συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ήταν πολύ λίγα τα πλάνα τα οποία έδειξαν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κάνει επιθεώρηση στα στρατεύματα με τη γυναίκα του Ri Sol-ju (Ρι Σολ Γιου).

Η ετήσια παρέλαση, η οποία φέτος σηματοδοτεί την 70ή επέτειο από την ίδρυση του Λαϊκού Στρατού της Κορέας, διεξάγεται κανονικά τον Απρίλιο και αυτή ήταν η πρώτη φορά σε 40 χρόνια που η ημερομηνία άλλαξε και πραγματοποιήθηκε για τις 8 Φεβρουαρίου.

Σε αυτού του είδους τις παρελάσεις δίνεται συνήθως μεγαλύτερη προσοχή. Το 2017 η Βόρεια Κορέα έκανε ζωντανή αναμετάδοση της στρατιωτικής της παρέλασης στην κρατική τηλεόραση. Δημοσιογράφοι από διάφορα μέρη του κόσμου είχαν προσκληθεί για να καλύψουν το γεγονός. 

Σε κάθε περίπτωση τα "αστέρια" της επίδειξης ήταν τέσσερεις βαλλιστικοί πύραυλοι Hwasong-15.

Σημειώνεται ότι οι πύραυλοι Hwasong-15 εκτοξεύθηκαν για πρώτη φορά το Νοέμβριο και μπορούν να διανύσουν πάνω από 13.000 χιλιόμετρα.Θεωρητικά η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να πλήξει την Ουάσινγκτον. "Παρέλασαν" επίσης Hwasong-14 καθώς και Hwasong-12 και Pukguksong-2.

Ωστόσο απουσίαζαν από την παρέλαση οχήματα ΤΕL (Transporter erector launcher), που πρόκειται για οχήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την μεταφορά και την εκτόξευση βλημάτων. Η απουσία τους πολύ πιθανό σημαίνει ότι ο "Βορράς" συνεχίζει να αντιμετωπίζει κάποιες ελλείψεις.

Ακόμα, κατά την διάρκεια της παρέλασης μερικοί παρατήρησαν τα αντίγραφα 9K720 Iskander, μικρού βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων.Γιατί η Βόρεια Κορέα έκανε την παρέλαση τώρα

Η Βόρεια Κορέα επέμενε να γίνει τώρα η παρέλαση παρόλο που δέχθηκε κριτική από τις ΗΠΑ και άλλους σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής της, μια μέρα δηλαδή πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι αρχίζουν στις 9 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται στις 25 Φεβρουαρίου στην ορεινή περιοχή της Pyeongchang ( Πιόνγκτσανγκ). Ήταν μια παρέλαση με την οποία ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήθελε να δείξει το μεγαλείο των στρατευμάτων του. Που του έδωσε την ευκαιρία να διατρανώσει ότι η Βόρεια Κορέα είναι παγκόσμια στρατιωτική δύναμη...

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά από ότι φαίνεται γίνεται μια προσπάθεια να καλυτερέψουν οι σχέσεις Βορρά και Νότου με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν είναι τυχαίο όπως σημειώνουν αναλυτές της Βόρειας Κορέας που δεν έγινε ζωντανή αναμετάδοση της παρέλασης στην τηλεόραση καθώς γίνεται προσπάθεια να μην προκληθούν εντάσεις.

Οι επίσημοι αξιωματούχοι από τη Βόρεια Κορέα αναμένεται να φτάσουν στην Νότια Κορέα την Παρασκευή. Την Πέμπτη η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να συναντήσει τους αμερικανούς αντιπροσώπους οι οποίοι θα βρίσκονται στους ολυμπιακούς αγώνες. 

 

 

O Αντιπρόεδρος Μάικ Πένς έφτασε στη Βόρεια Κορέα την Πέμπτη και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μουν. Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Μουν είπε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η συνεργασία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Με πληροφορίες από http://www.bbc.com/
 , RT


 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ