Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί ο Ερντογάν κάνει την... πάπια για την επιστολή Αναστασιάδη

05.09.2014 | 10:41
Το γιατί ο Ερντογάν κάνει την... πάπια και δηλώνει από δω και από εκεί ότι δεν έλαβε την επιστολή που του έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης μέσω του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών κ Ε Βενιζέλου, αποκαλύπτει ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος.

«Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής: Αυτό που περιμέναμε ήταν, τουλάχιστον, ότι η τουρκική κυβέρνηση θα έδειχνε την δέσμευσή της για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Ερντογάν έλαβε την επιστολή. Παρόλα αυτά, αν ο Ερντογάν παραδέχονταν ότι έλαβε την επιστολή, ίσως να νόμιζε, ότι αυτό θα σήμαινε ότι αναγνωρίζει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτός είναι ο λόγος που ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε την επιστολή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδης στο τουρκικο πρακτορείο Cihan, και αναδημοσιευει η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα  'Today’s Zaman', με τίτλο: «Anastasiades says Erdogan received letter but ignored it» (Ο Αναστασιάδης λέει οτι ο Ερντογάν έλαβε το γράμμα αλλα το αγνόησε).

Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται στο θέμα της επιστολής του κ. Αναστασιάδη στον κ. Ερντογάν, με την οποία τον συγχαιρόταν και ζητούσε την απευθείας παρέμβασή του στο κυπριακό. Την επιστολή είχε αναλάβει και παρέδωσε στην τουρκική ο Ελληνας Αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ κ Ε Βενιζέλος κατα τηη επίσκεψή του στην Αγκυρα για την ορκομωσία Ερντογαν.
Ενώ οι Κυπρος και η Ελλάδα περίμεναν απάντηση στην επιστολή, ο Τουρκος Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε την «ΤΔΒΚ», πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη, ανακοίνωσε ότι δεν έλαβε επιστολή, λέγοντας, κατα την τουρκικη εφημερίδα Hurriyet :«Αυτό πάντα το κάνουν. Κανένας δεν έστειλε τίποτα και μαζί μας αναφορικά με το κυπριακό, μιλούν ή οι Γερμανοί ή οι Αμερικανοί».

Η δήλωση του Προέδρου Ερντογάν για την επιστολή προκάλεσε ερωτηματικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι η επιστολή έφθασε όπου έπρεπε και παρόμοια δήλωση έκανε και το ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Hurriyet ο Έλληνας ΥΠΕΞ διαβίβασε την επιστολή του κ. Αναστασιάδη στον ΥΦΥΠΕΞ του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου. Όμως - συνεχίζει - υπάρχει ασάφεια αν η επιστολή διαβιβάστηκε απευθείας στον κ. Σινιρλίογλου ή εμμέσως. Η εφημερίδα γράφει οτι η επιστολή που έστειλε ο «Ελληνοκύπριος» ηγέτης, κ. Αναστασιάδης, στον Τουρκο Πρόεδρο Ερντογάν, μέσω του ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλου, που παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Ερντογάν, χάθηκε στην Άγκυρα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ανεξάρτητα από τα ''ενδιάμεσα'' στάδια και ''σταθμούς'' της επιστολής ήταν ηλίου φαεινότερο σε μας ότι ο κ. Ερντογάν θα έκανε την ...πάπια και θα δήλωνε ότι ποτέ δεν πήρε την επιστολή, ακριβώς για τον λόγο που ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης...

Στο σημείο αυτό παραθέτουμε για ενημέρωση άρθρο του κ. Κωστάκη Αντωνίου στην εφημερίδα ''Σημερινή'' με τίτλο "Η περιπετειώδης πορεία μίας επιστολής..." και υπότιτλο "Ο Ερντογάν διέλυσε την πολιτική Βενιζέλου - Αναστασιάδη και τα επικοινωνιακά παιγνίδια τους":

Το άρθρο της ''Σημερινής'':

''Αυτή η «περιπέτεια» της επιστολής Αναστασιάδη προς τον Ερντογάν, μέσω του Ευάγγελου Βενιζέλου, αποδεικνύει τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς που γίνονται από την κυπριακή επίσημη πλευρά και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Παράλληλα, αποδεικνύει τις παραπλανήσεις στις οποίες, Λευκωσία και Αθήνα, καταφεύγουν, προκειμένου να εντυπωσιάσουν το πλήθος.

Με επίσημες δηλώσεις στη Λευκωσία, η Κυβέρνηση ενημέρωνε την κοινή γνώμη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με αφορμή την παρουσία του Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελου Βενιζέλου στην τελετή ορκωμοσίας του Ταγίπ Ερντογάν ως νέου Προέδρου της Τουρκίας, απέστελλε μέσω αυτού, επιστολή στον Τούρκο Πρόεδρο. Στην επιστολή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχαιρε τον Ερντογάν για την εκλογή του και τον καλούσε να αναμιχθεί ενεργότερα στο Κυπριακό.

Στις 29 Αυγούστου, η Άννα Ανδρέου, ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Άγκυρα, επικαλούμενη πηγές του «ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών», μετέδωσε ανταπόκριση από την τουρκική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την οποία, «η επιστολή ήταν πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη, και μετέφερε στην Αθήνα, Έλληνας διπλωμάτης, παραδίδοντάς την σε αξιωματούχο του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «την επιστολή Αναστασιάδη, παρέδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Μητσιάλης στον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου».

Είναι φανερό ότι ο κ. Βενιζέλος, δεν έπραξε αυτό που έπρεπε. Αντί δηλαδή, να παραδώσει ιδιοχείρως την επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Τουρκίας, την παρέπεμψε στον Υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, υποβιβάζοντας έτσι και την οντότητα του Προέδρου ενός ανεξάρτητου κράτους. Διότι επιστολές Προέδρου κράτους προς Πρόεδρο άλλου κράτους, δεν διαβιβάζονται σε Υφυπουργούς. Επιδίδονται απευθείας στον παραλήπτη.

Από κει και πέρα... είναι άγνωστη η πορεία και η κατάληξη της επιστολής. Όμως ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως τέτοια επιστολή δεν παρέλαβε. «Ποιος έφερε αυτή την επιστολή;» διερωτήθηκε στα κατεχόμενα. Και όταν έλαβε την απάντηση από δημοσιογράφο, «από τον κ. Βενιζέλο», ανταπάντησε: «Δεν έχει φθάσει τέτοια επιστολή σε εμένα... Οι επιστολές των άλλων έρχονται».

Τι συνέβη; Ο Ερντογάν λέει ψέματα; Ο Σινιρλίογλου, απέφυγε να του την αποστείλει; Ο Τούρκος Πρόεδρος αρνήθηκε να την παραλάβει, θεωρώντας ότι τέτοια ενέργεια θα σήμαινε έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Όμως, το περίεργο είναι ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έστησε ολόκληρο «χορό» πανηγυρισμών, γι' αυτήν την εξέλιξη. Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσαν, στην Άννα Ανδρέου, ότι: «ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη, τόσο στον νέο Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, όσο και στον εκτελούντα χρέη Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, εξέφρασαν τη θέση της Άγκυρας ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού» και προσέθεσαν ότι «η Άγκυρα θεωρεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αξιόπιστο συνομιλητή». Χαρακτήρισαν μάλιστα «ευγενική» την ανταπόκριση της Άγκυρας στην επιστολή Αναστασιάδη.

Συμπερασματικά, αυτό που καταδεικνύεται για πολλοστή φορά είναι ότι Αθήνα και Λευκωσία, κάμνουν πολιτική στο εθνικό θέμα για επικοινωνιακούς λόγους. Έστησαν ολόκληρο σκηνικό ψευδαισθήσεων, γύρω από μία επιστολή, η οποία ούτε έπρεπε να σταλεί, ούτε επιδόθηκε στον παραλήπτη της, ούτε βρήκε οποιαδήποτε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Αυτό που έμεινε στο τέλος, είναι άλλη μία απέλπιδα προσπάθεια «γλειψίματος» του κατακτητή, άλλη μία προσπάθεια εξωραϊσμού της Τουρκίας, άλλη μία προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις μέσα στον κόσμο ότι δημιουργούνται προοπτικές στο Κυπριακό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, με τις δηλώσεις του στα κατεχόμενα, τα διέλυσε όλα. Και την πολιτική Αθηνών-Λευκωσίας και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα με τα οποία προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή, την ήδη χρεοκοπήσασα στρατηγική.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ

Να και το σχέδιο Β

Ακούσαμε χθες τον Προέδρο Αναστασιάδη να δηλώνει ότι η Κυβέρνηση έχει σχέδιο Β στο θέμα των εκποιήσεων. Σε όλα υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια, ανέφερε. Σε όλα εκτός του Κυπριακού, του ανταπαντούμε. Στο εθνικό θέμα, ένα σχέδιο υπάρχει: Λύση εις βάθος χρόνου''.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ