Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί ο Ομπάμα ζητά την έγκριση του Κογκρέσου - Τι λένε οι αναλυτές στις ΗΠΑ

31.08.2013 | 23:50
Υπάρχει πιθανότητα το αμερικανικό Κογκρέσο να καταψηφίσει την πρόταση για στρατιωτική δράση κατά του συριακού καθεστώς, όπως έπραξε η βρετανική Βουλή;
Το συγκεκριμένο ερώτημα τίθεται στις συζητήσεις αμερικανικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ, μετά τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα ότι αν και αποφάσισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου.
Ορισμένοι αναλυτές τονίζουν την τοποθέτηση του Αμερικανού ηγέτη ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να χτυπήσουν, αλλά η συζήτηση είναι ζωτικής σημασίας για την Αμερική», προσθέτοντας ότι ο Λευκός Οίκος «παίζει τώρα ένα παιχνίδι με τον χρόνο και με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα».
Οι κύριες θέσεις που διατυπώνονται από δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί επ' ουδενί μια παρατεταμένη στρατιωτική επιχείρηση, υπογραμμίζοντας την αναφορά του προέδρου Ομπάμα ότι «η δράση μας θα είναι περιορισμένη σε διάρκεια και έκταση». Μερικοί υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται, με την κίνηση αυτή —το να ζητήσει να γίνει συζήτηση στο Κογκρέσο—, ο πρόεδρος Ομπάμα να προσβλέπει ουσιαστικά στην απόρριψη της πρότασης.
Μεταξύ άλλων, προβάλλεται η επισήμανση ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ως γερουσιαστής είχε καταψηφίσει την πρόταση του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους για την επίθεση κατά του Ιράκ και ότι τότε τόνιζε πως ήταν αναγκαία η έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ μιλώντας απόψε για τη Συρία υποστήριξε ότι «δεν είναι αναγκαία».
Επίσης, τίθεται άλλο ένα ερώτημα: ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Λευκού Οίκου, αν το Κογκρέσο αρνηθεί να εγκρίνει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας; 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ