Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Γιατί θέλει να πάει ο Σαμαράς ΗΠΑ κι αυτές δεν τον καλούν

19.05.2013 | 00:01
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μελαγχολία μεγάλη στο επικοινωνικό επιτελείο του πρωθυπουργού παρά την επιτυχημένη όπως λένε επίσκεψη στην Κίνα, με τις φωτογραφίες στο Πεκίνο, στο Σινικό Τείχος ακόμη και με τον μύθο του ελληνικού μπάσκετ Παναγιώτη Γιαννάκη που έχει αναλάβει την Εθνική ομάδα μπάσκετ της χώρας. Κι εδώ που τα λέμε αυτό είναι και το μόνο σίγουρο συμβόλαιο που προς το παρόν έχουμε υπογράψει με την Κίνα!

Η μελαγχολία έχει να κάνει με το γεγονός ότι ...φωτογραφία με τον Ομπάμα δεν αναμένεται να μπει γρήγορα στο “κυβερνητικό άλμπουμ”. Αν μπει…

Στην Ελλάδα οι πολιτικοί των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων -ίσως και των υπολοίπων- έχουν μείνει στην δεκαετία του 80 ,άντε και λίγο από δεκαετία του 90 να πούμε, τόσο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής όσο και επικοινωνίας. Γιατί θέλει να πάει στις ΗΠΑ ο κ.Σαμαράς; Εκτός από τη φωτογραφία εννοούμε… Ξέρει τι θέλει και τι μπορεί να ζητήσει; Έχει αποφασίσει τι μπορεί να δώσει; Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της επίσκεψης; Γιατί και οι αμερικανοί αναρωτιούνται!

Όπως αναρωτήθηκαν και το 2005 όταν αγοράσαμε τα 30 F 16 και ανέμεναν ότι στην επίσκεψή της η τότε υπουργός Εξωτερικών κάποια θέματα θα έθετε. Δεν ζήτησε τίποτα.

Για να επανέλθουμε στο ερώτημα τι θέλει ο Σαμαράς από την Ουάσινγκτον.

Έχει αποφασίσει τι θα πει αν τελικά τον καλέσουν για την υπόθεση της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ ,η οποία ενοχλεί τους Αμερικανούς; Προσοχή! Δεν λέμε να μην δοθούν στους Ρώσους. Ρωτάμε αν είναι έτοιμος να το ξεκαθαρίσει στους Αμερικανούς.

Έχει σκεφτεί πως θα πείσει τον Ομπάμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μια τυχαία χώρα ,έχει ρόλο σημαντικό να παίξει ότι κι αν συμβεί στην Μέση Ανατολή; Έχει βρει τρόπο να επισημάνει ότι τα όσα παραχωρεί η Ελλάδα σε κάθε πολεμική επιχείρηση -όπως στη Λιβύη- δεν είναι ούτε λίγα,ούτε ασήμαντα;

Έχει απάντηση να δώσει αν του τεθούν θέματα εξοπλισμών; Οι ΗΠΑ έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια ότι θέλουν να επανέλθουν στο ελληνικο οπλοστάσιο. Έχουν κάνει κάποιες προτάσεις οι οποίες δεν προχώρησαν, γιατί η Αθήνα εμφανίζεται μάλλον διστακτική να πάρει θέση. Αυτό δεν μπορεί ασφαλώς να συνεχιστεί.

Αν σ΄ αυτά και σε πολλά άλλα σημαντικότερα ίσως δεν έχει θέση και ξεκάθαρη άποψη ,τότε γιατί να πάει στην Ουάσινγκτον; Και γιατί οι συνεργάτες του αναμένουν πρόσκληση;

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για όλα τα ταξίδια του πρωθυπουργού που ασφαλώς πρέπει να είναι προετοιμασμένα σωστά και κυρίως να έχουν στόχο. Πρέπει ως ο άνθρωπος που έχει στα χέρια του την τύχη της χώρας να πάρει αποφάσεις ,να μετρήσει κέρδη και ζημιές και να επιλέξει με ποιους θα προχωρήσει και πως θα χειριστεί αυτούς που θα δυσαρεστηθούν από τις αποφάσεις του. Το...κόλπο υπόσχομαι σ΄ όλους αυτό που θέλουν να ακούσουν, βγαίνω φωτογραφία μαζί τους και μετά βλέπουμε δεν πέτυχε ποτέ. Και τώρα πια δεν περνάει πουθενά.

Ούτε στην ελληνική κοινή γνώμη που  θέλει αποτελέσματα χειροπιαστά και όχι φωτογραφίες.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ