Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί πήγε στο Σκοπευτήριο Καισαριανής ο Τσίπρας και ποιοι είναι χρήσιμο να πάνε

27.01.2015 | 00:15
Αμέσως μετά από την ορκομωσία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Ένα τόπο μαρτυρίου για Έλληνες πατριώτες. Δεξιούς και αριστερούς που εκετελέστηκαν από τα ναζιστικά κατοχικά στρατεύματα. Η κίνηση Τσίπρα ήταν ένα μήνυμα για την αριστερά αλλά και για όσους συνδειδητά και έχοντας πλήρη επίγνωση της απόφασής τους ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Την ιστορία του Σκοπευτηρίου έχει σημασία για όσους ψήφισαν ΧΑ. Ίσως θα πρέπει να πάνε μια βόλτα για να "φρεσκάρουν" τις ιστορικές τους γνώσεις. Αν υπάρχουν.

“Tο χώρο αυτό επέλεξαν οι Γερμανοί ως τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών… Οι εκτελέσεις στο Σκοπευτήριο ήταν, σχεδόν, καθημερινό φαινόμενο. Το 1942 εκτελέστηκαν 13 πατριώτες, το 1943 άλλοι 147 και το 1944 , εκτελέστηκαν 440 πατριώτες. Εκτός απ' αυτούς εκτελέστηκαν και 25 αντιφασίστες στρατιώτες του κατακτητή (20 Ιταλοί και 5 Γερμανοί).Η κορυφαία και πιο τραγική στιγμή στην ιστορία του Σκοπευτηρίου ήταν η μαζική εκτέλεση 200 πατριωτών - κομμουνιστών την πρωτομαγιά του 1944. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών ήταν έγκλειστοι της Ακροναυπλίας, που η μεταξική δικτατορία είχε παραδώσει στα κατοχικά στρατεύματα, χωρίς να τους δώσει την ευκαιρία να υπερασπιστούν τη πατρίδα τους.

Από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου οι 200 πατριώτες, με επικεφαλής τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, μεταφέρθηκαν και εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο, σε αντίποινα για την εκτέλεση Γερμανών αξιωματικών στους Μολάους της Λακωνίας. Στην πορεία προς το Σκοπευτήριο, οι αγωνιστές έριχναν σημειώματα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα οποία περισυνέλεγαν οι Καισαριανιώτες.

Οι μελλοθάνατοι αγωνιστές μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα ήταν όρθιοι, γενναίοι, με κυρίαρχο το αίσθημα της αυτοθυσίας, που ενσάρκωνε μέσα της το ανώτατο ιδανικό του ανθρώπου. Οι αγωνιστές πέθαναν τραγουδώντας τον Εθνικό Yμνο και ζητωκραυγάζοντας για το Ε.Α.Μ”.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ