Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Οι 2 πρώτοι γιοι υπουργών συνελλήφθησαν για τα σκάνδαλα διαφθοράς

21.12.2013 | 11:58
Δεκαέξι άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στην Τουρκία, ανάμεσά τους και οι γιοί δύο υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν καθώς και ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας στους κόλπους των κρατικών λειτουργών, μετέδωσε το CNN Turk και άλλα μέσα ενημέρωσης.


Πολλοί άλλοι έχουν ήδη συλληφθεί ως ύποπτοι στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, η οποία και αποτελεί τη σοβαρότερη πρόκληση για τον επί δεκαετία πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.


Όπως μετέδωσαν το NTV και το CNN Turk, οι γιοί του υπουργού Εσωτερικών Μουαμάρ Γκιουλέρ και του υπουργού Οικονομίας Γιαφέρ Καγκλαγιάν τέθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί υπό κράτηση αφού τους απαγγέλθηκαν προηγουμένως κατηγορίες.
Τα ίδια μέσα πρόσθεσαν ότι εις βάρος του γενικού διευθυντή της κρατικής Halkbank απαγγέλθηκαν κατηγορίες για "διαφθορά, απάτη, διακίνηση χρυσού και υπεξαίρεση".

Η επιχείρηση θεωρείται ευρέως ως πρόκληση στην εξουσία του Ερντογάν, ο οποίος προωθεί ένα φιλικό προς τον επιχειρηματικό κόσμο προφίλ κι έχει δεσμευτεί να πατάξει τη διαφθορά.Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει να απαγγέλουν κατηγορίες εις βάρος περίπου 89 υπόπτων, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν από τρεις ημέρες. Οι συλληφθέντες ύποπτοι ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για δωροδοκία.
Την Πέμπτη, ο αρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Τσαπκίν αποπέμφθηκε μετά τη σύλληψη δεκάδων ατόμων--ανάμεσά τους και οι γιοί τούρκων υπουργών και γνωστών επιχειρηματιών, που είναι σύμμαχοι του Ερντογάν--στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας.


Ο γιός του υπουργού Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ είναι μεταξύ των συλληφθέντων.


Ο τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την έρευνα μία "βρώμικη επιχείρηση" λέγοντας ότι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από αυτήν επιχειρούν να σχηματίσουν "κράτος εν κράτει".

Η επιχείρηση θεωρείται ευρέως ως πρόκληση στην εξουσία του Ερντογάν, ο οποίος προωθεί ένα φιλικό προς τον επιχειρηματικό κόσμο προφίλ κι έχει δεσμευτεί να πατάξει τη διαφθορά.

Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικές έφοδοι ενδεχομένως να υποκινήθηκαν από την ένταση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και της ισλαμικής Αδελφότητας του Φετουλάχ Γκιουλέν ενόψει των προγραμματισμένων για τον επόμενο χρόνο εκλογών.
  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ