Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

22.01.2012 | 00:52

Άγκυρα προς Παρίσι:"Αν επιμείνετε για τη Γενοκτονία,ξεχάστε τα συμβόλαια όπλων"

“Ανατολίτικα” παζάρια και εκβιασμοί με τα αμυντικά συμβόλαια κάνει η Τουρκία για να πιέσει τη Γαλλία,στο θέμα του ψηφίσματος για την Γενοκτονία των Αρμενίων.


“Ανατολίτικα” παζάρια και εκβιασμοί με τα αμυντικά συμβόλαια κάνει η Τουρκία για να πιέσει τη Γαλλία,στο θέμα του ψηφίσματος για την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Άγκυρα θα δαπανήσει 4 δις δολάρια για την αγορά μεγάλου βεληνεκούς συστημάτων αεράμυνας και οι Γάλλοι ενδιαφέρονται. Αν το θέμα με την Γενοκτονία προχωρήσει οι Γάλλοι εννοείται ότι θα αποκλειστούν.


Οι Γάλλοι θέλουν να πουλήσουν Aster 30,μέσω της MBDA η οποία έχει να ανταγωνιστεί Αμερικανούς (Raytheon - Lockheed Martin), τη Ρωσία με τους S-300 αλλά και τη Κίνα με τους HQ-9.

Εκτός από τα αντιαεροπορικά όμως η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που έχει συμμετοχή στο πρόγραμμα της Airbus Military για το μεταγωγικό αεροσκάφος A400. Οι Τούρκοι διαρρέουν ότι ακόμη κι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να επανεξεταστεί αν οι Γάλλοι επιμείνουν στη ψήφιση του νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Απειλές και από Νταβούτογλου

Η Τουρκία κάλεσε  τους γάλλους γερουσιαστές να απορρίψουν το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα από τη γαλλική γερουσία, και απείλησε τη Γαλλία ότι θα της επιβάλλει "μόνιμες" κυρώσεις, αν το Παρίσι δεν αλλάξει στάση.

"Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να ανακοινώσουμε νέες κυρώσεις", δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

"Όμως μην πιστέψετε ότι η Τουρκία θα παραμείνει σιωπηλή. Θα υπάρξουν νέες κυρώσεις και αυτή τη φορά θα είναι μόνιμες, μέχρις ότου η Γαλλία αλλάξει τη στάση της", πρόσθεσε ο Νταβούτογλου επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο "αντιβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα".

"Έχει έρθει ο καιρός για τους γάλλους διανοούμενους, για τους γάλλους γερουσιαστές να υπερσπιστούν τις κοινές μας αξίες, την ελευθερία της έκφρασης. Αυτές είναι ευρωπαϊκές αξίες, γαλλικές αξίες", υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Οι γάλλοι γερουσιαστές αναμένεται να αποφανθούν τη Δευτέρα επί της πρότασης νόμου, η οποία εγκρίθηκε ήδη από την Εθνοσυνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου, που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, την οποία η Τουρκία αρνείται.

Η νομοθετική επιτροπή της Γερουσίας απέρριψε την Τετάρτη το νομοσχέδιο αυτό, εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις ενός μέρους του σώματος αυτού. Η επιτροπή υιοθέτησε απόφαση σύμφωνα με την οποία το κείμενο του νομοσχεδίου "αντιβαίνει στο Σύνταγμα".

Ωστόσο το νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση κατά τη συνεδρίαση της Γερουσίας τη Δευτέρα και φαίνεται ότι μία πλειοψηφία έχει διαμορφωθεί υπέρ του νομοσχεδίου. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ