Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Grexit: "Το γεωπολιτικό κόστος μεγάλο" λέει η Αυστρία!

17.06.2015 | 07:20
Η προοπτική να υπάρξει στροφή της Ελλάδας προς τη Ρωσία και τη Κίνα αντιμετωπίζεται από το εξωτερικό πολύ σοβαρότερα απ΄ ότι στο εσωτερικό της χώρας. Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ προειδοποίησε ότι η γεωπολιτική διάσταση της υπόθεσης Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί.

Ο Σέλινγκ τόνισε ότι “η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, διαθέτει σημαντικά σύνορα με την Τουρκία και θα μπορούσε ίσως σε περίπτωση ενός Grexit να συνεργαστεί στενότερα με τη Ρωσία και την Κίνα”.

Πρόσθεσε πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν “μια καταστροφή για τη χώρα και δεν θα αποτελούσε λύση”, διότι με την καθιέρωση ενός νέου νομίσματος, το κόστος για εισαγωγές και για το χρέος της θα αυξανόταν δραματικά.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών είπε ότι για να αποχωρήσει από το ευρώ η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την αποχώρησή της θα έπρεπε να συμφωνήσουν όλα τα εθνικά Κοινοβούλια των 28 χωρών-μελών της ΕΕ .Μόνον τότε το grexit θα ήταν τεχνικά δυνατόν. Επισήμανε ότι ο χρόνος πιέζει και ότι μια απόφαση για το χρέος
είναι επιτακτικά αναγκαίο να ληφθεί μία απόφαση ήδη μέσα σε αυτή την εβδομάδα γιατί διαφορετικά τα Κοινοβούλια στις χώρες-μέλη της ΕΕ δεν θα έχουν επαρκή χρόνο για να συναινέσουν σε μία συμφωνία μέχρι το τέλος του Ιουνίου, οπότε και θα προκύψει “ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα”.
Κατά την άποψή του, ούτε μια διαγραφή χρέους για την Ελλάδα θα άλλαζε κάτι στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, επειδή, όπως διευκρίνισε, τα επιτόκια για το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με εκείνα για τη Γερμανία.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ