Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκουαντάναμο: Μεταφορά στο Σουδάν δυο κρατουμένων

19.12.2013 | 09:00
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, ότι θα μεταφέρουν στη χώρα καταγωγής τους δύο Σουδανούς που κρατούνται στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίσθηκαν με την κυβέρνηση του Σουδάν για τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και για να διασφαλίσουν πως οι μεταφορές αυτές είναι σύμφωνες με την πολιτική μας σε ό,τι αφορά το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πενταγώνου, στην οποία προστίθεται πως 158 άνθρωποι εξακολουθούν να κρατούνται στο Γκουαντάναμο.
Ο Μοχάμεντ Νουρ Οσμάν, 51 ετών, και ο Ιμπραήμ Οσμάν Ιμπραήμ Ιντρίς, 52 ετών, ήταν οι τελευταίοι σουδανοι κρατούμενοι της βάσης του Γκουαντάναμο, διευκρίνισε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Οι δύο αυτοί άνδρες, οι οποίοι θεωρούνταν μέλη της Αλ-Κάινα, είχαν φυλακιστεί στο Γκουαντάναμο το 2002.Ο Ιντρίς, ο οποίος παρουσιάσθηκε ως ένας βετεράνος του τρομοκρατικού δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ήταν ένας από τους πρώτους κρατουμένους αυτής της στρατιωτικής φυλακής καθώς μεταφέρθηκε εκεί στις 11 Ιανουαρίου 2002. Ο Μοχάμεντ έφθασε στο Γκουαντάναμο το Μάιο της ίδιας χρονιάς.
Επειδή δήλωσε ένοχος για τρομοκρατικές επιθέσεις το Φεβρουάριο του 2011, ο Μοχάμεντ είδε την ποινή κάθειρξης 14 ετών που του είχε επιβληθεί να αναστέλλεται.
Ο Ιντρίς είχε από την πλευρά του απελευθερωθεί έπειτα από μια απόφαση της δικαιοσύνης τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεταφορά κρατουμένων από το Γκουαντάναμο που ανακοινώνεται αυτή την εβδομάδα, ενώ το κλείσιμο του Γκουαντάναμο ήταν μεταξύ των υποσχέσεων που είχε δώσει ο Μπαράκ Ομπάμα όταν είχε εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα τον επαναπατρισμό δύο Σαουδαράβων που κρατούνταν στο Γκουαντάναμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκλονιστικό βίντεο - Πως σιτίζουν με το ζόρι στο Γκουαντάναμο απεργούς πείνας 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ