Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Πρώτη γυναίκα Υποδιοικητής σε μάχιμη Μοίρα της Ισραηλινής Αεροπορίας!

08.11.2017 | 10:57
Η 106η Μοίρα «Αιχμή της Λόγχης» απέκτησε την πρώτη γυναίκα Υποδιοικητή στην μακρόχρονη ιστορία της ενώ δύο ακόμη γυναίκες ανέλαβαν καθήκοντα Υποδιοικητού σε μονάδες drones.

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση της ιπταμένης αξιωματικού στην θέση αυτή από τον Αρχηγό της Ισραηλινής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Amikam Norkin, έρχεται 16 χρόνια αφότου η Roni Zuckerman έγινε η πρώτη Ισραηλινή πιλότος μαχητικών.

Η νέα Σμηναγός το όνομα της οποίας δεν γνωστοποιείται για λόγους ασφαλείας κατά την πάγια πρακτική των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, υπηρετεί στην Μοίρα που επιχειρεί με F-15 Baz (Αετός) από την βάση Τελ Νοφ στο κεντρικό Ισραήλ.

Η 27χρονη αξιωματικός που προάγεται στον βαθμό του Επισμηναγού για την νέα της θέση έχει... οικογενειακή σχέση με την Αεροπορία. Είναι παντρεμένη με χειριστή της IA, ενώ ο παππούς της, ήταν ο επισμηναγός Shimon Ash, ο οποίος ήταν έφεδρος χειριστής του Α-4 Skyhawk στον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την διάρκεια πολεμικής αποστολής όταν το αεροσκάφος του συνετρίβη 10 χλμ ανατολικά της Διώρυγας του Σουέζ…

Παρόλο που δεν είναι λίγες οι γυναίκες που πολέμησαν δίπλα στους άνδρες κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας το 1948 και στις επιχειρήσεις στο Σινά το 1956, δεν τους είχε επιτραπεί να γίνουν πιλότοι, ενώ επί σειρά δεκαετιών πολλές άλλες μάχιμες θέσεις παρέμεναν κάτι “άπιαστο” γι’ αυτές...

Το δρόμο στο επάγγελμα φαίνεται να άνοιξε το 1993 η Alice Miller η οποία ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ιπταμένων αλλά το αίτημά της απερρίφθη. Τότε χωρίς να χάσει τις ελπίδες τις προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας όπου και τελικά δικαιώθηκε, ωστόσο αργότερα απερρίφθη εκ νέου, με την Αεροπορία να υποστηρίζει ότι δεν ήταν... ιατρικώς ικανή.

Έπειτα, το 1998, πέντε χρόνια μετά την αίτηση της Μίλερ, η Sheri Rahat αποφοιτούσε ως ιπτάμενη και τοποθετήθηκε τελικά σε Μοίρα μαχητικών όπου πετούσε backseater σε F-16 με καθήκοντα ναυτίλου/αξιωματικού οπλικών συστημάτων και όχι ως χειριστής. Η πρώτη πιλότος μαχητικών τζετ της Ισραηλινής Αεροπορίας ήταν η Roni Zuckerman, εγγονή δύο ηγετικών στελεχών της εξέγερσης του Γκέτο της Βαρσοβίας και η μόνη γυναίκα από την τάξη της που ολοκλήρωσε την απαιτητική εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των χειριστών της IAF εξακολουθεί να είναι άνδρες, όμως το θέμα της ισότητας των δύο φύλων δεν είναι αυτό που απασχολεί τόσο την ηγεσία της Αεροπορίας όσο ο «πόλεμος» που έχουν κηρύξει οι Ορθόδοξοι Εβραίοι σχετικά με την πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) ως προς την κοινή θητεία ανδρών -γυναικών. Με τελεσίγραφό της προς τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αντιστράτηγο Gadi Eisenkot, μια ομάδα Ορθοδόξων Ραβίνων φαίνεται να απαιτεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που συνυπηρετούν άνδρες και γυναίκες, ειδάλλως απειλεί πως θα παροτρύνει τα μέλη της κοινότητας να μποϋκοτάρουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης αξιωματικών.

Με πληροφορίες από www.timesofisrael.com
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ