Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΝΥΕΘΑ στο Παρίσι για τον διπλό εορτασμό της 14ης Ιουλίου - ΦΩΤΟ

14.07.2014 | 12:20
Στο Παρίσι βρίσκεται η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, μεταξύ των προσκεκλημένων του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για να παρακολουθήσει τη μεγάλη παρέλαση της 14ης Ιουλίου, που γιορτάζεται φέτος με διπλό συμβολισμό.Στην εθνική εορτή της Γαλλικής Επανάστασης με την κατάληψη της Βαστίλης, προστέθηκαν φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου (1914-1918), τον οποίο οι Γάλλοι ονομάζουν «Μεγάλο Πόλεμο».
Για τη μνήμη των 100 χρόνων από την πρώτη παγκόσμια σύρραξη, έχουν προσκληθεί σήμερα στο Παρίσι, αντιπροσωπείες από περίπου 80 χώρες που είχαν πάρει μέρος στον «Μεγάλο Πόλεμο», ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.
Μετά την παρέλαση ο Γάλλος Πρόεδρος θα παραχωρήσει την παραδοσιακή συνέντευξη από το Μέγαρο των Ηλυσίων, στους κήπους του οποίου θα δεξιωθεί τους προσκεκλημένους του.

Η απόφαση του διπλού εορτασμού έγινε αντικείμενο κριτικής, για τον κίνδυνο «μνημονικής σύγχυσης», με τον εορτασμό της Γαλλικής Επανάστασης.

Για πολλούς όμως, είναι ενδεικτική της εξέλιξης της νοοτροπίας και των ευαισθησιών στη Γαλλία αλλά και στην Ευρώπη, όπου το βασικό ζητούμενο πλέον είναι η ειρήνη.Πέρα από το τυχαίο γεγονός της σύμπτωσης των ημερομηνιών, με την παρουσία αντιπροσωπειών από τις μισές χώρες του κόσμου, σήμερα στα Ηλύσια Πεδία, η Γαλλία θέλει να θυμίσει αυτό που υπήρξε μια «συλλογική αυτοκτονία». Παράλληλα, παραμερίζοντας ιστορικά γεγονότα που θα μπορούσαν ακόμα να διχάσουν, θέλει να τιμήσει σήμερα όλους, νικημένους και νικητές, εορτάζοντας την πρωταρχική ευρωπαϊκή αξία, που είναι η ειρήνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βατερλό!Γιατί έγινε ταυτόσημο με την απόλυτη ήττα;

Το αντάρτικο του 1821.Ένας στρατηγός αναλύει τις τακτικές του πολέμου


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ