Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Αυστραλία ξεκινά αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ

03.10.2014 | 11:44
Αυστραλιανά μαχητικά αεροσκάφη θα αρχίσουν να βομβαρδίζουν στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ και τόνισε ότι η τζιχαντιστική οργάνωση αποτελεί πραγματική απειλή για τη χώρα του, η οποία πλέον συμμετέχει στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά των σουνιτών εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εθνική εμβέλεια, ο Αμποτ δήλωσε ότι στρατιώτες των αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων θα αναπτυχθούν επίσης στο έδαφος του Ιράκ παρέχοντας "συμβουλευτικό και υποστηρικτικό" ρόλο, προκειμένου να συνδράμουν τον ιρακινό στρατό στις μάχες κατά των τζιχαντιστών.

"Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, έπειτα από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης και σε υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης. Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ για να συμβουλεύουν και να βοηθούν τις ιρακινές δυνάμεις".
"Οι Αμερικανοί έχουν σίγουρα ήδη αρκετά σημαντικό αριθμό ειδικών δυνάμεων επί του πεδίου", τόνισε. "Η αντίληψή μου είναι ότι υπάρχουν βρετανικές και καναδικές ειδικές δυνάμεις ήδη στο εσωτερικό του Ιράκ, συνεπώς θα επιχειρούμε σε πολύ μικρότερη κλίμακα αλλά ακριβώς όπως οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις".

Ο Αμποτ προειδοποίησε ότι η αποστολή μπορεί να έχει διάρκεια -- "σίγουρα μήνες και όχι εβδομάδες. Θέλω να διαβεβαιώσω τον αυστραλιανό λαό ότι θα διαρκέσει όσο χρειαστεί αλλά όσο το δυνατότερο συντομότερα".

Ο Αμποτ απέφυγε να απαντήσει αν η Αυστραλία τώρα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση επιμένοντας ότι κυρίως είναι σε "ανθρωπιστική" αποστολή για να προστατεύσει τον ιρακινό λαό. Όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει πότε η αποστολή θα ολοκληρωθεί, ο Αμποτ απάντησε: "όταν το Ισλαμικό Κράτος αρχίσει να υποχωρεί και η κυβέρνηση του Ιράκ ανακτήσει "ένα πολύ μικρό μέρος του ελέγχου στις πόλεις και τις κωμοπόλεις που έχει καταλάβει" το Ισλαμικό Κράτος.

Επίσης απέφυγε να απαντήσει αν οι αυστραλιανές δυνάμεις θα συμμετάσχουν σε επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στο εσωτερικό της Συρίας, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι "δεν θα πρέπει να κάνουν τόσο μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς".
Το Ισλαμικό Κράτος συνιστά σοβαρή απειλή για την Αυστραλία και τον κόσμο ευρύτερα και η Καμπέρα δεν μπορεί να αποποιηθεί την ευθύνη της να συμβάλλει στρατιωτικά στην "αποδυνάμωση" των ικανοτήτων των τζιχαντιστών, δήλωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός.

Τον περασμένο μήνα ο Αμποτ έδωσε εντολή για την αποστολή έξι μαχητικών βομβαρδιστικών F/A-18F και 600 στρατιωτών --400 πιλότων της πολεμικής αεροπορίας και 200 στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων-- στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ένταξη στο στρατιωτικό συνασπισμό.

Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους και άλλων οργανώσεων στη Συρία επί σχεδόν δύο εβδομάδες με τη βοήθεια αραβικών συμμαχικών χωρών, ενώ πλήττουν και στόχους στο γειτονικό Ιράκ από τον Αύγουστο. Ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσχωρήσει στην αεροπορική εκστρατεία στο Ιράκ αλλά όχι στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ιράκ: Άρχισαν πτήσεις αυστραλιανά κατασκοπευτικά αεροσκάφη- ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ


Αυστραλία: Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να εξαρθρωθεί το Ισλαμικό Κράτος

Επιστροφή αυστραλιανών δυνάμεων στο Ιράκ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ