Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Η βιομηχανία σειρών της Τουρκίας

27.05.2013 | 00:23
 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Όσο και να ακούγεται περίεργο η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη βιομηχανία της Τουρκίας , είναι η αυτή των τουρκικών σειρών!
Οι γείτονες μας, υποστηρίζουν πως σε τηλεοπτικές σειρές, οι τουρκικές εταιρείες έχουν ξεπεράσει κάθε άλλη χώρα και είναι δεύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τις ΗΠΑ. Οι σειρές των Τούρκων προβάλλονται τη Σουηδία μέχρι και το Κατάρ και από την Αφρική μέχρι και την Ασία. !

Ο τούρκος Υπουργός Εμπορίου και Τελωνείων Χαγιατί Γιαζιτζί αναφέρει πως « ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι εξαγωγές των τηλεοπτικών σειρών την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν κατά 4.54% η Τουρκία έχει φτάσει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 25.98%ετήσιας αύξησης των εξαγωγών της.»

Αυτή τη στιγμή περίπου 100 τουρκικές τηλεοπτικές σειρές εξάγονται σε 60 χώρες. Μια εντυπωσιακή και αξιοζήλευτη επιτυχία. Ο Ιζετ Πίντο οποίος είναι ένας από του βασικούς επιχειρηματίες που πουλάνε στο εξωτερικό τις σειρές αναφέρει πως « κάθε χρόνο η Τουρκία κερδίζει 100 εκατομμύρια δολάρια από τις σειρέςς αυτές. Ηδη έχουμε κερδίσει τις αγορές της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων στόχος μας τώρα είναι η Ευρώπη, τώρα προσπαθούμε για την αγορά της Ιταλίας και της Ισπανία.». Οι σειρές που ο ίδιος προσπαθεί να προβάλλει στο εξωτερικό είναι οι «Χιλιες και μια Νύχτες» και η «Γκιουμούς» κτλ.

OΙ ΣΕΙΡΕΣ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΓΥΜΝΟ, ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΡΕΣΟΥΝ ΣΤΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ

Η τουρκική «βιομηχανία» τηλεοπτικών σειρών η αλήθεια είναι πως αναπτύχθηκε έντονα τα τελευταία 15 χρόνια. Οι γείτονες μας με πληθυσμό 75 εκατομμυρίων παρακολουθούσαν φανατικά τις σειρές αυτές. Τα τηλεοπτικά δίκτυα προέβαλλαν και προβάλλουν δεκάδες σειρές με υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Σήμερα στην τηλεοπτική σεζόν 2012-2013 στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας προβάλλονται 88 τουρκικές σειρές!
Τα τελευταία 5-6 χρόνια ξεκίνησε και η «εξωστρέφεια» των Τούρκων. Αρχικά έβαλαν ως στόχο τις Αραβικές χώρες. Καθώς οι τούρκικες σειρές προβάλλουν ήθη και έθιμα που είναι πιο κοντά σ’αυτούς τους λαούς. Δεν έχουν γυμνές σκηνές, ούτε ερωτικές σκηνές. Επιπλέον σε κάποιες απ’αυτές υπάρχει έντονο και το Μουσουλμανικό στοιχείο. Έτσι στη Μέση Ανατολή τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα άρχισαν να αγοράζουν τούρκικες σειρές, παρά αμερικάνικες, με τους γείτονες μας να πουλάνε σε χαμηλές τιμές το κάθε επεισόδιο. Υπήρχαν σειρές που πωλούνταν 600-700 δολάρια το επεισόδιο.

Όμως όσο τα νούμερα τηλεθέασης άρχισαν να σπάνε ρεκόρ οι Τούρκοι αύξησαν και τις τιμές τους. Κυρίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής υπάρχουν σειρές που πωλούνται 30.000 δολάρια το επεισόδιο!
Για να έχουμε ένα δείγμα του μεγέθους της επιρροής και της τηλεθέασης. Το 2009 τα τελευταία δυο επεισόδια τη σειράς «Γκιουμούς» την παρακολούθησαν 85 εκατομμύρια τηλεθεατές στη Μέση Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και απ’αυτούς τα 50 εκατομμύρια ήταν γυναίκες.
Oι τουρκικές σειρές που κάποιες απ’αυτές κοστίζουν 100.000 δολάρια το επεισόδιο «έσβησαν» τις αραβικές σειρές, που κόστιζαν 20.000 δολάρια το επεισόδιο.
Ενας άλλος βασικός παράγοντας που αρέσει στα τηλεοπτικά δίκτυα είναι πως οι τουρκικές σειρές είναι έτοιμες με πολλά επεισόδια. Το λιγότερο υπάρχουν 60 έτοιμα επεισόδια και τα τηλεοπτικά δίκτυα μπορούν να εξασφαλίσουν διαφημίσεις πριν ξεκινήσει η προβολή τους.

Ένα εντυπωσιακό ρεκόρ που αναφέρουν οι γείτονες μας σχετικά με την σειρά του «Σουλεϊμαν του Μεγαλοπρεπή» είναι πως τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας, προέβαλλε επι 11 συνεχόμενες ώρες προέβαλλε 13 επεισόδια της σειράς.

Βέβαια το τουρκικό δημόσιο βοηθά τις εταιρείες για τις εξαγωγές όπως κάθε άλλο προϊόν. Επιστροφή του ΦΠΑ, διαφημίσεις στο εξωτερικό ενισχύονται και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καθώς το κέρδος της Τουρκίας δεν είναι μόνο οικονομικό στο επίπεδο των εισπράξεων από τις εξαγωγές. Έχει αυξηθεί εντυπωσιακά και ο τουρισμός κυρίως από τις χώρες της Μέσης Ανατολής κατά 25%.
Ο αντιπρόεδρος του «Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης» Ισραφίλ Κουράλαϊ αναφέρει πως «όπου και να πάτε στο εξωτερικό θα συναντήσετε τούρκικη σειρά. Είναι φανερή η ενίσχυση του τουρισμούς μας από τις σειρές. Εμείς ως επιμελητήριο βοηθάμε στην πορεία αυτή. Εμείς προβάλλουμε τα προϊόντα στις Κάννες και σε άλλες διεθνείς εκθέσεις. Ουσιαστικά ε ρίχνουμε το σπόρο και οι εταιρείες παραγωγής θερίζουν.

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΕΙΡΩΝ

Ο ίδιος αναφέρει και στην στρατηγική σημασία των σειρών καθώς είναι και ένα μέσο της τουρκικής προπαγάνδας. Τα ηθη , έθιμα, ο τρόπος ζωής κτλ ουσιαστικά δημιουργούν ένα κοινό το οποίο «θαυμάζει» την Τουρκία. «Οι τηλεοπτικές σειρές όπως και πολλά άλλα δημιουργήματα τέχνης, έχουν
και στρατηγική σημασία. Μια ταινία μια σειρά μπορούν να επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους».

Ο Κουραλάϊ έχει δίκιο όταν οι περίπου 160 σειρές ταυτόχρονα προβάλλονται από την Κροατία στην Αίγυπτο, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , το Κόσοβο μέχρι και τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ η Τουρκία είναι σίγουρο πως δημιουργεί ένα κοινό που επηρεάζεται από τα μηνύματα που έχουν οι σειρές. Όπως συμβαίνει με τις αμερικάνικες ταινίες εδώ και χρόνια. Ο τρόπος ζωής, τα ήθη έθιμα έχουν σημασία αλλά ακόμη και δημιουργείται ένα «τουρκόφωνο» κοινό σε όσες χώρες οι σειρές προβάλλονται με υπότιτλους.
Εντύπωση προκάλεσε πως ακόμη και η κρατική τηλεόραση της Σουηδίας STV αγόρασε και θα προβάλλει την τουρκική σειρά “Son”! Oι τούρκοι ουσιαστικά εισβάλλουν τηλεοπτικά και στη δυτική Ευρώπη.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΧΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ

Ένα καλό παράδειγμα της σημασίας που δίνει η τουρκική κυβέρνηση στις τουρκικές σειρές ως μέσω διαφήμισης της χώρας αλλά και της προπαγάνδας είναι η παρέμβαση Ερντογάν για τη σειρά « Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» η οποία σπάει ρεκόρ τηλεθέασης στην Τουρκία, σε πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Ο τούρκος πρωθυπουργός όμως είχε κατηγορήσει τους παραγωγούς της σειράς και είχε αναφέρει πως παραπλανούν τον κόσμο!
«Ζούμε σε έναν κόσμο με 7 δισεκατομμύρια άτομα. Αυτοί οι άνθρωποι νομίζουν πως οι πρόγονοι μας είναι αυτοί, που βλέπουν στις τηλεοπτικές σειρές. Εμείς δεν γνωρίζουμε έναν τέτοιο Σουλεϊμάν, ο οποίος στην πραγματικότητα έδωσε αγώνα 30 χρόνια πάνω στο άλογο. Δεν πέρασε τη ζωή του στα παλάτια, όπως παρουσιάζουν οι σειρές. . Εγώ επιπλήττω τους σκηνοθέτες και τους παραγωγούς. Περιμένουμε και από την δικαιοσύνη να πράξει αυτό που πρέπει» δήλωσε ο Ερντογάν.
Αμέσως μετά τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού εντός 15 ημερών οι παραγωγοί άλλαξαν πολλά στη σειρά. Αρχισαν να παρουσιάζουν τον Οθωμανό Σουλτάνο, πάνω στο άλογο, αγωνιστή, όπως και η Χουρέμ να ντύνεται πια με λιγότερα ντεκολτέ. (σ.σ. αυτά τα επεισόδια προβάλλονται στην Τουρκία όπου η σειρά ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο/

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΣΕΙΡΩΝ


Ο Φατίχ Άκσοϊ ο οποίος έχει την εταιρεία παραγωγής Μεdyapım μιλά για το μυστικό της επιτυχίας και τονίζει πως « οι σειρές μας είναι καλές παραγωγές και έχουν ευαισθησία. Ενώ οι αμερικάνικες έχουν δράση. Και οι δικές μας έχουν όμως εμείς παρουσιάζουμε και τις επιπτώσεις στον άνθρωπο. Οι σεναριογράφοι μας εξαιρούν πολλά σημεία τα οποία προσβάλλουν ήθη, έθιμα. Δεν υπάρχουν έντονες ερωτικές σκηνές. Δεν υπάρχουν σκηνές που ενισχύουν την ομοφυλοφιλία.»
Όπως αναφέρει οι κοινωνιολόγος Χουλιά Τανρίοβερ, « με τις σειρές αυτές οι γείτονες μας όπως και πολλές άλλες χώρες ανακαλύπτουν μια νέα Τουρκία. Σίγουρα στις σειρές αυτές δεν παρουσιάζεται όλη η αλήθεια όμως βλέπουν μια Μουσουλμανική εξευρωπαϊσμένη Τουρκία. Για τις χώρες της Μέσης Ανατολής κυρίως η Τουρκία εμφανίζεται ως δυτική χώρα και αυτό αρέσει»

ΤΑ «ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ» ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

Βέβαια οι επιτυχίες των τουρκικών σειρών ωφελούν και τους τούρκους ηθοποιούς που κερδίζουν «αστρονομικά»ποσά ανα επεισόδιο.
Η Μπερέν Σαάτ που έγινε γνωστή στη χώρα μας με τη σειρά Φατμαγκιούλ κερδίσει ανα επεισόδιο 50.000 τουρκικές λίρες δηλαδή περίπου 22.000 Ευρώ. Όταν πρωταγωνιστούσε στο Ask ı Memnu κέρδιζε 15.000 Ευρώ

Ο γνωστός σε μας «ο Σουλεϊμαν ο Μεγαλοπρεπής » ο Χαλίτ Έργκενντς εισπράττει 60.000 λίρες δηλαδή περίπου 27.500 Ευρώ από το ρόλο του στην ομώνυμη σειρά. Η σύζυγος του Μπεργκιουζάρ Κόρελ που μαζί πρωταγωνιστούσαν στις «Χίλιες και μια νύχτες» κερδίζει 30.000 λίρες ανα επεισόδιο δηλαδή 13.000 Ευρώ σε μια νέα σειρά στην οποία θα πρωταγωνιστεί.

Η Μερϊέμ Ούζερλι γνωστή σ εμάς ως Χουρέμ από τη σειρά « Σουλεϊμαν», κερδίζει 10.000 Ευρώ ανα επεισόδιο.

ΧΙΛΙΆΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

Επίσης το τομέας αυτός δίνει δουλειές σε χιλιάδες ανθρώπους από σεναριογράφους ,μακιγιέρ μέχρι και ηχολήπτες.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet σε κάθε τηλεοπτική τουρκική σειρά υπάρχουν κατά μέσο όρο 30 ηθοποιοί και περίπου άλλα 60 με 80 άτομα εργάζονται πίσω από τις κάμερες. Δηλαδή κάθε τηλεοπτική σειρά δίνει εργασία σε τουλάχιστον 100 άτομα.
Το κόστος ανα επεισόδιο αυτών των σειρών ξεκινούν από 40.000 Ευρώ και ξεπερνούν τα 200.000 Ευρώ! Ο σκηνοθέτης μια τουρκικής σειράς εισπράττει ανα επεισόδιο 10.000 έως και 20.000 λίρες δηλαδή από 4500 έως και 9000 ευρώ. Ο σεναριογράφος από 2000 έως και 7000 Ευρώ. Ο βοηθός σκηνοθέτη από 500 έως και 2000 Ευρώ. Ενας μέτριος ηθοποιός κερδίζει απο 2000 έως και 5000 Ευρώ ενώ μη διάσημοι ηθοποιοί κερδίζουν 1000 έως και 2000 ευρώ ανα επεισόδιο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Χαμός" με τον Σουλεϊμάν" στη Τουρκία - " τα 'σπασαν " οι πρωταγωνιστές


Τα τουρκικά σήριαλ αυξάνουν τον τουρισμό


Μετά απο τούρκικες σειρές, αγοράζουμε και τούρκικα σενάρια! 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ