Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Η Βρετανία πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες για να αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή

18.06.2018 | 19:52
To Hνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι δεν ξοδεύει πάρα πολλά για την άμυνα του δεδομένου της  ρωσικής απειλής, προειδοποίησε η σήμερα, η Βρετανική Επιτροπή για την άμυνα. Στην τελευταία της έκθεση η Βρετανική Επιτροπή για την άμυνα τόνισε στην κυβέρνηση ότι είναι σημαντικό να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες από το 2% στο 3% του ΑΕΠ.

“ Oι αμυντικές δαπάνες είναι πολύ χαμηλές” αναφέρουν συγκεκριμένα οι Βρετανοί επίτροποι στην έκθεση τους.

"Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να δώσει χρήματα για τους πόρους που είναι απαραίτητοι για να κρατήσει αυτή τη χώρα ασφαλή. Πρέπει να υπάρξει άνοδος των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ, όπως ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990” σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Όπως τονίζει η ίδια επιτροπή ο κύριος λόγος πίσω από την απαραίτητα αυτή αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι η επιθετική στάση της Ρωσίας.

Η επίθεση κατά του πρώην κατασκόπου στο Σαλσμπουρι είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος τον οποίο αναφέρουν ενώ σημειώνουν ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία για την υποστήριξη του Προέδρου Άσαντ είναι μεταξύ των λόγων που πρέπει να δοθεί βάση στο πόσα ξοδεύει η κυβέρνηση για την άμυνα.

Η τρομοκρατία, η διάβρωση των κανόνων του διεθνούς συστήματος και ο κυβερνοπόλεμος είναι επίσης μερικοί από τους λόγους που οι Βρετανοί επίτροποι συγκαταλέγουν στους λόγους για τους οποίους πρέπει να ρίξουν κι άλλα λεφτά στην άμυνα.

Σοβαρές ελλείψεις

Η ετοιμότητα της Βρετανίας να αντιμετωπίσει όλες τις προαναφερθείσες καταστάσεις δοκιμάζεται από τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε ότι αφορά το στράτευμα, τα τεθωρακισμένα οχήματα και το πυροβολικό αναφέρει η επιτροπή.

Η έλλειψη αυτοπροωθούμενου πυροβολικού, οχημάτων εξοπλισμένων με αντιαρματικά όπλα και η ανάγκη για εκσυγχρονισμού του πυροβολικού δημιουργούν σοβαρά προβλήματα με τη Ρωσία.

Χρήματα πρέπει να δοθούν και σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη αμυντική δύναμη στον κόσμο μετά από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία τη Σαουδική Αραβία με συνολικά έξοδα για την άμυνα τα 35,3 δισ στερλίνες (€ 40,47 δισ.) το 2016/17.

Πέρυσι η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο ύψους 178 δισ στερλίνες (203,6 δισ. Ευρώ) για αμυντικό εξοπλισμό έως το 2026 με τα 44 δισ (50,3 δισ. Ευρώ) να προορίζονται για υποβρύχια και  τα 19 δισ. πλοία αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από 4 μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ ή και παραπάνω για την άμυνα γεγονός το οποίο είναι υποχρεωτικό για τη Συμμαχία. Ξόδεψε περίπου 2.17% στην άμυνα το 2017 .

Σύμφωνα με έκθεση του Φεβρουαρίου του 2018 της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Κοινοτήτων (House of Commons Library) τα αμυντικά έξοδα έχουν μειωθεί κατά 1.1 δισ ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια.
 
http://www.euronews.com

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ