Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

03.12.2012 | 11:05

Η Κλίντον ελπίζει στην ανάπτυξη Patriot στην Τουρκία

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ελπίζει ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα καταλήξουν σε συμφωνία αυτήν την εβδομάδα για την ανάπτυξη πυραύλων Patriot στην Τουρκία προκειμένου να αμυνθεί απέναντι σε πιθανές συριακές επιθέσεις, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι στην Πράγα.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ελπίζει ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα καταλήξουν σε συμφωνία αυτήν την εβδομάδα για την ανάπτυξη πυραύλων Patriot στην Τουρκία προκειμένου να αμυνθεί απέναντι σε πιθανές συριακές επιθέσεις, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι στην Πράγα.

Τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ συναντώνται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Η Τουρκία, η οποία έχει επισήμως ζητήσει από το ΝΑΤΟ να τη βοηθήσει να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα, υποστηρίζει τους αντάρτες που μάχονται κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ.

"Εξετάζουμε θετικά το αίτημα", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Πράγα, πρώτο σταθμό της περιοδείας της Κλίντον στην Ευρώπη. "Ελπίζουμε πως το ΝΑΤΟ θα απαντήσει θετικά και ότι οι τρεις χώρες που διαθέτουν το πυραυλικό αυτό σύστημα, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γερμανία, θα ανταποκριθούν", πρόσθεσε.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν περιμένει να ρυθμιστούν αυτήν την εβδομάδα θέματα όπως ο αριθμός των πυραύλων που θα εγκατασταθούν στο τουρκικό έδαφος ή το πού και για πόσο διάστημα θα αναπτυχθούν οι πύραυλοι, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται υπό μελέτη οι πιθανές τοποθεσίες έγκατάστασής τους.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, θα περάσουν "εβδομάδες" μέχρι ν΄αναπτυχθούν οι πύραυλοι καθώς θα χρειαστεί να υπάρξουν αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο και επίσης συμφωνία για τις περιοχές στις οποίες θ΄αναπτυχθούν.

Η Ρωσία, η οποία θα συμμετάσχει στις συνόδους των Βρυξελλών, έχει ασκήσει βέτο στις καταδικαστικές προς το καθεστώς της Δαμασκού αποφάσεις του ΟΗΕ και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να εκφράσει ανησυχίες για τα σχέδια ανάπτυξης των πυραύλων.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η ανάπτυξη των πυραύλων δεν αποτελεί μέρος σχεδίου για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Συρία, όπως συνέβη στη Λιβύη. Ο αμερικανός αξιωματούχος απέρριψε εξάλλου τον ισχυρισμό ότι η ανάπτυξη των Patriot θα αποτελέσει μια ντε φάκτο ασφαλή ζώνη στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, καθώς οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν για την άμυνα της Τουρκίας απέναντι στα αεροσκάφη ή τους πυραύλους που εισέρχονται στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση των μελών της ομάδας των Φίλων της Συρίας, στο Μαρακές, την προσεχή εβδομάδα. "Είμαστε πάντα έτοιμοι και η υπουργός το έχει καταστήσει σαφές, να εξετάσουμε τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν το λαό της Συρίας. 'Ομως, η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων δε συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών του ΝΑΤΟ αυτήν την εβδομάδα", τόνισε ο αμερικανός αξιωματούχος.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ