Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ισραήλινη Delek στο οικόπεδο 12

09.02.2013 | 19:09
Συμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελευθερος το Ισραήλ μέσω της Delek και μετά από δικό της τριετή αγώνα υπογράφει τη Δευτέρα τροποποίηση του συμβολαίου με τη Noble με την οποία αποκτά άμεσα συμφέροντα της τάξης του 30% των δικαιωμάτων του οικοπέδου «12». Χρειάστηκαν τρεις διαφορετικές αποφάσεις Υπουργικού, μια αρνητική, μια ενδιάμεση και μια τελική, για να πούμε το «ναι» στους Ισραηλινούς. Οι εξελίξεις τρέχουν, την ίδια ώρα που το Ισραήλ με κονδύλι €700 εκατ. εξοπλίζεται με ραντάρ, περιπολικά, ειδικά σκάφη και ελικόπτερα για την προστασία των συμφερόντων του στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία σε ναυπηγείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ετοιμάζει το σεισμογραφικό Polarcus Samur, με σχέδια δημιουργίας έντασης και με τελικό στόχο την εγκατάστασή της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ετοιμάζεται να προβεί σε εκτενείς τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες σε τεμάχια που δεν δόθηκαν για έρευνα και εκμετάλλευση (4, 5, 6, 7, 8), ώστε να γνωρίζει πού μπορεί να τρυπήσει απευθείας η ίδια ή συνεταίροι της, με στόχο την εγκατάσταση πλατφόρμας και δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Στο μεταξύ, στον γειτονικό Λίβανο ανακοινώθηκε επίσημα ότι η ρωσική Lukoil θέλει να αναλάβει τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων, ενώ Shell και Cairn διεκδικούν τα γειτονικά μας «οικόπεδα».

Στο άλλο μέτωπο για την «ενδιάμεση λύση» εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρο, η μάχη μεταξύ Shell - Vitol – Itera θα δείξει την 1η Μαρτίου αν θα υπάρξει νικητής με συμφέρουσα τιμή και ποιος θα είναι. Τη «μικρή λίστα» μνηστήρων ενέκρινε χθες η ΔΕΦΑ.

Πηγή - Φιλελεύθερος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έμβλημα-λάβαρο για την ΕΛΔΥΚ

Κυπριακός Τύπος: Σκακιέρα Τουρκίας - Ισραήλ η ΑΟΖ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ