Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Η ιστορία των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο - με χρονολόγιο

11.10.2013 | 06:00

Η ιστορία των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο - με χρονολόγιο

Οι μεταβαλλόμενες απειλές για ολόκληρο τον κόσμο από το 2001 και μετά είναι εμφανείς.

Όταν συνέβη η 11/9, υπήρχαν μόλις πάνω από 513 εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου (λίγο πάνω από το 8% του παγκοσμίου πληθυσμού). Η επίθεση αυτή οδήγησε σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Αλλά ο κόσμος σήμερα έχει πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου (ή σχεδόν το 39% του παγκοσμίου πληθυσμού).
Δεν χρειάζεται να πούμε, ότι μια επίθεση στον κυβερνοχώρο το 2001 θα ήταν ένα εμπόδιο, αλλά πάνω από το 90% του κόσμου δεν θα ανησυχούσε για κάτι. Αυτό δεν ισχύει πια. Και ακριβώς όπως αυτοί που επιτέθηκαν την 11/9 χρησιμοποίησαν καινοτόμες μεθόδους, οι πρωτοποριακοί τρομοκράτες του σήμερα βρίσκουν ότι ο κυβερνοχώρος είναι μια πλούσια φλέβα για να την εκμεταλλευτούν.

O κόσμος σήμερα έχει πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου

1988

Απο το 1984-2000, οι ιοί εμφανίστηκαν πιο δυναμικοί: χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της εποχής, ο ιός «Morris Worm», ο πρώτος που αξιοποίησε το ίντερνετ, εν έτει 1988.
Ο δημιουργός του, Ρόμπερτ Τάπαν Μόρις (Robert Tappan Morris), τότε μόλις 23 χρονών και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ (Cornell University), έγινε και ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία, που καταδικάστηκε για απάτη σχετιζόμενη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Ο ιός επιβράδυνε τόσο τους υπολογιστές στο σημείο που τους καθιστούσε σχεδόν άχρηστους. Ο ίδιος ο Μόρις ειχε πει οτι απλώς προσπαθούσε να δει πόσο μεγάλο ηταν το διαδίκτυο.
Ο Μόρις καταδικάστηκε σε τρία χρόνια δικαστικής επιτήρησης, 400 ώρες κοινωνικής εργασίας και πρόστιμο 10.050 δολαρίων, αλλά δεν ήταν ο μόνος που πλήρωσε ακριβά τον ομώνυμο ιό: υπολογίζεται ότι το κόστος των πιθανών απωλειών παραγωγικότητας και των δαπανών απομάκρυνσης του ηλεκτρονικού "σκουληκιού" του Μόρις στοίχισαν από 200 δολάρια μέχρι 53.000 δολάρια ανά μολυσμένο σύστημα!
Σήμερα ο Μόρις ειναι καθηγητής στο ΜΙΤ.

Δεκέμβριο του 2006

Η NASA αναγκάστηκε να μπλοκάρει ηλεκτρονικά μηνύματα με συνημμένα έγγραφα πριν απο εκτοξεύσεις, από το φόβο ότι θα δεχθεί επίθεση απο χάκερς.
Η 'Business Week' ανέφερε ότι τα σχέδια των τελευταιων Αμερικανικών διαστημικών οχημάτων εκλάπησαν από άγνωστους εισβολείς.

Απρίλιος 2007

Τα δίκτυα της κυβέρνησης της Εσθονίας υπέστησαν διάφορες "παρενοχλήσεις" απο αγνωστους εισβολείς, μετά την διαφωνία της χώρας με τη Ρωσία για ενα μνημείο πολέμου. Ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες όπως και οι υπηρεσίες web-banking διακόπηκαν προσωρινά.
Οι επιθέσεις ήταν περισσότερο σαν cyber "συγκρούσεις" παρά εξοντωτικές επιθέσεις, και οι Εσθονοί έδειξαν να ειναι θετικοί με την επανενεργοποίηση ορισμένων υπηρεσιών εντός λίγων ωρών ή - το πολύ - λίγων ημέρών.

Χάκερς κατάφεραν να μπουν στο e-mail του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ

Ιούνιος 2007

Χάκερς κατάφεραν να μπουν στο e-mail του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ ως μέρος μιας ευρύτερης σειράς επιθέσεων για την πρόσβαση και εκμετάλλευση των δικτύων του Πενταγώνου.

Οκτώβριος 2007

Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας ισχυρίστηκε οτι ξένοι χάκερ, 42% από την Ταϊβάν και 25% από τις ΗΠΑ, έκλεβαν πληροφορίες από βασικούς τομείς.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2008

Χακαραν και κατέβασαν δεδομένα και απο τις δυο βάσεις δεδομένων και των δυο κομμάτων -των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκράτων - κατα την διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Οι "επιθέσεις" άσκησαν πολιτική πίεση στην κυβέρνηση της Γεωργίας

Αύγουστος 2008


Τα δίκτυα υπολογιστών στη Γεωργία δέχθηκαν επίθεση από άγνωστους εισβολείς τη στιγμή που η χώρα βρισκόταν σε τριβή με τη Ρωσία. Την ημέρα της επίθεσης, γκραφίτι εμφανίστηκε στις κυβερνητικές ιστοσελίδες.
Υπήρχε μια μικρή διαταραχή στις υπηρεσίες, αλλά οι "επιθέσεις" άσκησαν πολιτική πίεση στην κυβέρνηση της Γεωργίας και όπως φαίνεται ηταν συντονισμένες με ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες.

Ιανουάριο του 2009

Χάκερς έκαναν επίθεση στις υποδομές του Ισραηλινού Διαδικτύου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2009. Η επίθεση, η οποία επικεντρώθηκε σε κυβερνητικές ιστοσελίδες, εκτελέστηκε από τουλάχιστον 5.000.000 υπολογιστές.
Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους η επίθεση έγινε από μια εγκληματική οργάνωση που την πλήρωνε ή η Χαμάς ή η Χεζμπολάχ με βάση ένα πρώην σοβιετικό κράτος.

Γενάρης 2010

Μια οργανωση με το όνομα «Ο Ιρανικός Στρατός του Κυβερνοχώρου" διατάραξε τις υπηρεσίες της δημοφιλούς κινεζικης μηχανής αναζήτησης Baidu.
Οι χρήστες μεταφερόντουσαν σε μια σελίδα με ένα Ιρανικό πολιτικό μήνυμα.
Η ίδια οργάνωση - "Ο Ιρανικός Στρατός του Κυβερνοχώρου" - ειχε κανει "επίθεση" στο Twitter τον προηγούμενο Δεκέμβρη με ένα παρόμοιο μήνυμα.

Οκτώβριος 2010

Ο ιός Stuxnet, ένα λογισμικό ειδικά κατασκευασμένο για να "εισχωρεί" σε προγράμματα και κέντρα ελέγχου της Siemens, ανακαλύφθηκε στο Ιράν, την
Ινδονησία αλλά και σε άλλες χώρες, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα σχετικά με το εάν αποτελούσε ένα κυβερνητικό "όπλο", με στόχο να πλήξει το
πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ιανουάριο 2011

Η καναδική κυβέρνηση κατήγγειλε οτι υπέστει μια επίθεση τεραστίων διαστάσεων στον κυβερνοχώρο κατά διάφορων κυβερνητικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου τον οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης του Καναδά και μια εταιρεία έρευνας για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η επίθεση ανάγκασε το Υπουργείο Οικονομικών να αποσυνδεθεί από το Internet.

Ιούλιος 2011

Ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σε μια ομιλία του για την αμυντική στρατηγική στο κυβερνοχώρο ανέφερε οτι 24.000 αρχεία από το Υπουργείο Άμυνας είχαν κλαπεί μετα απο μια επίθεση απο χάκερς.

Οκτώβριο του 2012


Η ρωσική εταιρεία Kaspersky ανακάλυψε μια παγκόσμια κυβερνο-επίθεση που την ονόμασε "Κόκκινος Οκτώβρης", η οποία λειτουργούσε τουλάχιστον από το 2007.
Οι χάκερς συγκέντρωσαν πληροφορίες μέσω των προγραμμάτων Microsoft Word και Excel. Οι πρωταρχικοί στόχοι της επίθεσης φαίνεται να ήταν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Κεντρικής Ασίας, αν και αναφέρθηκε οτι και η Δυτική Ευρώπη όπως και η Βόρεια Αμερική ηταν θύματα της επίθεσης.
Ο ιός συγκέντρωσε πληροφορίες από πρεσβείες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εταιρείες ενέργειας, πυρηνικών και άλλων κρίσιμων υποδομών.

Μάρτιο του 2013


Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Νότια Κορέα καθώς και το κορεατικο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YTN δέχθηκαν επίθεση. Το περιστατικό σύμφωνα με πηγές μοιάζει με προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν απο την Βορεια Κορέα.

(NATO Review)


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ