Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Η Μέρκελ αποκαλεί τα Σκόπια “Μακεδονία” και τάσσεται υπέρ της λύσης στο ονοματολογικό

21.02.2018 | 17:56
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αποκάλεσε την γειτονική χώρα των Σκοπίων ως "Μακεδονία". Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στο Βερoλίνο μετά την συνάντηση που είχαν, κατά την οποία και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

«Είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που [...] υπάρχει κίνηση στις διαβουλεύσεις», είπε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Δεν έχουμε υπάρξει πιο κοντά σε λύση για το ονοματολογικό ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ τα τελευταία δέκα χρόνια, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την συνάντηση που είχε με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο.

Κάλεσε μάλιστα τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για πλήρη συμφωνία. «Τα τελευταία δέκα χρόνια η λύση δεν έχει υπάρξει τόσο κοντά και θα ήταν εξαιρετικό εάν οι εναπομένουσες δυσκολίες μπορούν να γεφυρωθούν», τόνισε επίσης η κ.Μέρκελ.

Η αναφορά της Μέρκελ στην “Μακεδονία”

«Η στάση μου είναι να λυθεί το πρόβλημα μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε συζητήσει κατά καιρούς εντατικά. Όταν μιλούσαμε για την Μακεδονία (sic) συζητούσαμε και για το θέμα του ονόματος. Θυμάμαι μεταξύ άλλων τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου τότε η δυνατότητα ένταξης απέτυχε λόγω του θέματος της ονομασίας και είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που με την κυβέρνηση Ζάεφ τώρα ήρθε πάλι κινητικότητα στις συνομιλίες. Μίλησα χθες και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία τη άλλη. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Αλλά από τη δική μας πλευρά, κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε πολύ μια λύση, και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, θα παροτρύνουμε και τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη να κάνουν βήματα που είναι αναγκαία. Θα έλεγα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν βεβαίως πολύ ωραίο εάν θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες. Αυτό θα σήμαινε πολλά για τη χώρα της Μακεδονίας (sic) αλλά και για την Ελλάδα. Διότι, διενέξεις υπάρχουν αρκετές στην περιοχή και κάθε διένεξη που επιλύεται, είναι κάτι καλό» δήλωσε η κ. Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σε ποια πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για την λύση.

Η ΠΓΔΜ «έχει ηρεμήσει πολύ και διανύει φάση σταθερότητας. Η κυβέρνηση έχει ένα πολύ απαιτητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και πιστεύουμε πολύ ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι προς το συμφέρον» των πολιτών της, δήλωσε ακόμα κ. Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και προσέθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες επιπλέον επειδή αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Βεβαίως αυτό είναι πρώτα από όλα θέμα της ίδιας της χώρας», σημείωσε και εξήγησε ότι για την ίδια δεν προέχουν οι ημερομηνίες, αλλά το ερώτημα πότε θα ωριμάσει το θέμα της ένταξης. «Και για αυτό υπάρχουν πάντα προτάσεις και προϋποθέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όταν θα έχουν εκπληρωθεί, μπορεί (η διαδικασία ένταξης) να προχωρήσει πιο γρήγορα. Αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εκπληρωθούν, τότε προχωράει πιο αργά η διαδικασία και υπό αυτή την έννοια το μέτρο δεν είναι η ημερομηνία, αλλά η ταχύτητα με την οποία δρουν οι χώρες», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος, αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ζάεφ: Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να πετύχουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Τη βούληση της κυβέρνησής του να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και επιλύοντας το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να πετύχει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Μακεδονία (sic) αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην στήριξη της Γερμανίας για τους στρατηγικούς της στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί. Πρέπει να υλοποιήσουμε εντατικές μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε και το ανοιχτό θέμα του ονόματος με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αυτή η χώρα με το συνταγματικό μας όνομα. Αυτά είναι λεπτά, δύσκολα θέματα, αλλά θέλουμε να φέρουμε αποτελέσματα και θέλουμε και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμμετέχουν σε αυτό, και βεβαίως θα παρακαλέσουμε και τους πολίτες για την συγκατάθεσή τους», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

Σημειώνεται ότι χθες η καγκελάριος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει οριστική λύση στο ονοματολογικό που θα προβλέπει αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ.

Η Γερμανία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της FYROM και ένας από τους κυριότερους υπέρμαχους της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όμως προϋποθέτει επίλυση του ονοματολογικού.

Πολλοί αναλυτές έχουν ερμηνεύσει την επίσκεψη Ζάεφ στο Βερολίνο ως απόπειρα της κ. Μέρκελ να μεσολαβήσει για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, τονίζει δημοσίευμα του skai.gr.

Σε κάθε περίπτωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων αρνήθηκε το πρωί ότι η Γερμανία θα αναμειχθεί στις επαφές για το όνομα, διευκρινίζοντας ότι η συνάντηση Μέρκελ - Ζάεφ θα εστιάσει σε διμερή ζητήματα.

Aξίζει να τονίσουμε ότι ερωτηθείς εάν η καγκελάριος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης στις διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι ξεκαθάρισε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται αμιγώς υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και οποιαδήποτε άλλη πλευρά θα έχει απλώς γνωμοδοτικό ρόλο.

«Κάποιοι φίλοι της 'Μακεδονίας' και της Ελλάδος έχουν τις απόψεις τους, [αυτές] μπορούν να συζητηθούν, αλλά κανείς δεν θα εμπλακεί», προσέθεσε, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.


Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ,MIA,skai.gr
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ