Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για επίθεση στα ανατολικά

21.01.2015 | 10:53
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα συντομεύσει την επίσκεψή του στο Νταβός της Ελβετίας, όπου πραγματοποιείται το 45ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία και θα επιστρέψει στη χώρα του σήμερα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Σβιατοσλάβ Τσεχόλκο.

Το Κίεβο κατηγορεί τον ρωσικό τακτικό στρατό ότι επιτίθεται στα ουκρανικά στρατεύματα στα ανατολικά της χώρας κάνοντας δηλαδή λόγο για άμεση ανάμειξη του ρωσικού στρατού μετά την έναρξη των συγκρούσεων πριν από τουλάχιστον εννέα μήνες ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις.

"Εξαιτίας της περίπλοκης κατάστασης, ο πρόεδρος αποφάσισε να συντομεύσει την επίσκεψή του στην Ελβετία και...να επιστρέψει στην Ουκρανία σήμερα Τετάρτη", ανέφερε ο εκπρόσωπος στο Facebook.

Ο Ποροσένκο έλαβε την απόφαση αυτή μετά την αναφορά του ανώτερου στρατιωτικού του διοικητή για συγκρούσεις στα δυτικά της πόλης Λουχάνσκ, όπου σύμφωνα με το Κίεβο εμπλέκονται κυβερνητικές δυνάμεις και ο τακτικός ρωσικός στρατός.
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο δήλωσε ότι "παρά τις προκαταρκτικές συμφωνίες, μονάδες του ουκρανικού στρατού δέχτηκαν επίθεση στα βόρεια της επιχειρησιακής αντιτρομοκρατικής ζώνης από σχηματισμούς του τακτικού στρατού των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας".

Όπως δήλωσε τηλεφωνικώς ο Ρόμαν Τούροβετς, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής επιχείρησης στα ανατολικά: "Τα ουκρανικά στρατεύματα αναχαίτισαν την προέλαση του εχθρού και ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους για να τον απωθήσουν".
Οι χθεσινές συγκρούσεις ξέσπασαν σε δύο σημεία ελέγχου κοντά στην πόλη Σλοβιανοσέρμπσκ, στα βορειοδυτικά του Λουχάνσκ.

Οι ισχυρισμοί του Κιέβου ότι τα στρατεύματά του εμπλέκονται τώρα σε συγκρούσεις με τον ρωσικό τακτικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία, όπου δραστηριοποιούνται οι φιλορώσοι αυτονομιστές, ακολουθεί τις κατηγορίες που είχε διατυπώσει η Ουκρανία ότι ο ρωσικός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις για την υποστήριξη των αυτονομιστών.

Παρότι η Δύση και το Κίεβο υποστηρίζουν ότι διαθέτουν σαφείς αποδείξεις, η Μόσχα αρνείται ότι στην Ουκρανία έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του τακτικού της στρατού.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ